aku hargai...

29 December 2014

:: musim banjir ::



assalamualaikum..
sepanjang minggu ni memang kita sentiasa dengar berita banjir..
paling terasa sedihnya kawasan pantai timur sana..
surut banjir di kelantan.. nampaknya menyambung ke kawasan pahang.. 
paling teruk daerah kawan2 aku jugak..

mudah2an semua kuat berhadapan situasi macamni..
tak kurang jugak daerah rumah aku..
hujan memang lebat betul malam jumaat tu..
tapi tak jangka akan banjir..

bangun pagi jumaat tu.. 
tengok dapur da tenggelam jugak kaki.. 
adehh.. keluar rumah rupenya smua dah park kete tepi jalan.. 





area meru..
ni jalan shortcut..
tapi oleh kerana dah tenggelam.. memang takde dah shortcut..
long cut jawabnya.. berpusing2 aku balik hari jumaat tu...


mak suruh pi rumah atuk..
eh.. sejak bila ade kolam renang kawasan rumah ni?
situasi rumah macamni.. aku penah hadap masa aku duduk rumah taman dulu..
nak membasuh rumah tu yang hazab.. 
takpela, ujian Allah.. nak dibandingkan dengan dorang yang kat pantai timur tu..
Allah.. mudah2an dorang kuat...



doa yang terbaik buat mereka yang berhadapan musibah banjir dan tak lupa pada kapal terbang AA yang hilang.. Allah.. mudah2an semuanya baik2

15 December 2014

hari keluarga Kementerian pelancongan 2014

 hari sabtu lepas punye cerita..
mari la kita beramai2 memeriahkan hari keluarga kementerian..
jumaat memang dah janji nak pegi dengan kak leli..
sebab kak leli bawak budak2 skali..
so sekali jalan je...

sampai equestrian dalam kul 8pg kot..
risau jugak takde park..
sampai sana dapatla sorang 1 tag pastu ade taklimat kejap..
nak carik orang yang join game..


 aku bawak anak2 kak leli pi tempat upin ipin..
dari jauh eryna dgn alya nak ikut...
elok je sampai sana.. eryna menjerit macam kene cubit.. nasib tak tergolek dukung.. 
aku yang terkejut.. alya kata alya rileks je kan aunty..
eceh... tak padan dengan dia bising kaki kene kotor padang.. hahaha


sekitar kawasan padang..
view dari atas tu sebab kengkonon nak main congkak..
last2 kata da ade orang...
sedih! haha..melepak je la ke hulu ke hilir kat situ..
panas jangan cakap la.. berjuraian peluh rasanya...



 sempat jumpa aj..
dari masa perasmian lagi dah nampak aj kat atas tengah amek gambo..
tapi tak bole nak tegur.. aku tengah pegang dulang oih nak perasmian...
kang aku jerit, tersedak pulak KSU tu nak potong reben belon..




aj ni geng aku masa teambuilding kat pahang..
memang berdua je dengan dia..
dulu kemain kurus.. semenjak dah kawen..
bahagia sungguh gayanya..
sempoi je lepak dengan aj ni.. dia selamber je.. 



berpeluk sakan kat tengah padang.. 
macam dah tak rasa panas dah.. 
padahal dia punye bahang jangan cakapla..
sunburn terus..

kiteorang memang melepak kat kemah je..
mengadap kipas.. 
panas betoi.. tak sanggup nak kesana sini..
last bizi dengan padang masa zaman sekolah..
pastu memang takde dah..



 alya yang awalnya memang taknak dengan aku..
punye susah nak amek ati dia..
setiap ape cakap dengan dia mesti kene ade sebab yang rasional utk dia buat..
baru dia ok..
once dah ok.. dengarlah dia membebel pulak.. haha



part mengacau orang amek gambo memang aku terer gile kot..
dari jauh dah nampak ni, kemain bizi dia seting camera nak bergambo dgn princess...
aku ape lagi trus berlari.. tetibe je ade sebelah dia..
member tercengang je tengok..dah kenape ngko tetibe ada sini.. 
sory!! haha.. pastu blah dengan muka takde bersalah.. kehkehkeh.. 
banyak jugak watak2 komik ade..
aku ade nampak jugak mask rider..
tapi baru nak amek gambo, dia ilang dah.. mana tah pegi.. 
melepas..




family day ni pun mengenangkan dekat je..
kot tidak tak kuasa aku nak layankan.. 
family day 2tahun sebelum ni pun aku takde masuk..
kang orang bizi game.. aku terkebil2 sukan ape nak masuk..
mana ade dah marathon ke ape macam skolah2 dulu kan.. 
dulu 4 x 4 pun gua steady..
sekarang? ready nak lari balik ade la.. 

12 December 2014

:: slot samarinda Zahira ::

haii korang..
bajet gud gud plak kan.. hahaha..
sape tengok cite nih? aku salah sorang yang memang tggu drama zahira ni..
nasib baik bukan hari2 ada..kot tak, memang hari2 jugak aku bangun kelam kabut sebab abis pukul 11.. menahan mata jugaklaaa tunggu.. 

memula takde pun follow.. lepas tertengok episod 1 & 2..
terus rasa macam not bad jugakla cite ni...
salah satunya maybe sebab tertarik dengan karektor Syed Iqbal..
memang takde ampun punye garang..
garang nak mati tengoknya..

tapi ada yang menarik disebalik karektor menyakitkan hati dia tu..
lagi2 bila idlan anak bongsu syed iqbal dah jumpa dengan zahira..
start situ nampak syed iqbal nampak dah mula berbeza.. 
ditambah dengan karektor homei izati.. very indipendent girl..

ada sesuatu yang buat aku tunggu cite ni...
sama macam cite Love You Mr.Arrogant dlu..haha..



maybe sebab aku dikelilingi lelaki yang berpewatakan camni..
buatkan aku jadi macam rasa dekat dengan watak syed Iqbal tu..haha.. macam mongok sungguh rasa.. tapi cite ni memang menarik..


dan mungkin jadi sangat menarik sebab sebenarnya ciri2 lelaki pemimpin camni memang dekat  dengan hati.. kelakar kan.. tapi dari dulu, aku tak pernah langsung tertarik dengan orang yang sangat caring.. doploh pat jam nak kene jaga aku.. text aku kat mana.. aku rasa annoying sangat perangai camtu.. sometimes aku akan rasa jugak nak bertanya "hai, awk buat ape?" tapi bukanlah sekerap 10 minit sekali.. macam lagu taufik batisah tu.. pedas gile tembak.. 

haha.. akui sangat la.. 
memang aku rasa aku jatuh cinta dengan watak Syed Iqbal..
tp still in love poreber dgn mr.captain ai.. 

*blushing*

auw auw auw.. 



06 December 2014

:: sape yang sebenarnya kene mengalah? ::

tiba2 teringat.. semalam ade orang tanya aku..
"sory akak nak tanya, kenape akak tengok nad tak bertegur dengan *** (bukan nama sebenar)"

ermm.. berat jugak aku nak jawab soklan ni..
sebenarnya kalau ikutkan aku takde masalah ape pun dengan dia..
tapi ntahlah, dah dia sendiri taknak cakap dengan aku..
nampak aku pun cepat nau berpaling.. takkan la aku nak paksa dia tengok muka aku..
lagipun sebenarnya dah sampai 1 tahap aku sendiri dah tak tak reti nak melayan..
kalau nak kata aku ade rasa tak suka ke ape.. takde pulak..
tapi dah tak reti.. takkan la aku nak paksa...

maybe akak ni pun paham agaknya ape maksud aku..
kadang2.. memang akan ada masa yang sebenarnya kita tak bole nak masuk atau bercakap pun dengan orang yang takde respect.. tapi akak ni kata, "akak penah lalui keadaan sama, but akak amek jalan dengan mintak maaf even akak taktau sebenarnya ape salah akak dan ape sebab dia taknak bercakap dengan akak"

tapi pada aku pulak.. 
kalau aku sendiri pun ko gemar sangat ghaibkan.. 
aku tak rasa ni isu mintak maaf atau isu sape salah dan sape betul..
maybe ade jugak la orang akan pikir betapa egonya aku..
tapi sampai bila aku nak pedulikan ape orang nak dan perlukan sedangkan kehadiran rasanya macam tak dialu2kan..lebih baik blah dan jauhkan diri.. lebih baik kan dari terus ada rasa tak selesa memasing.. ntahla.. 

tak suka nak memikir.. maybe aku bukan la orang baik yang bole jadi kawan dia..
aku anggap mudah je. kan..

05 December 2014

:: layan orang teringin Fish & co ::

last nite punye cite..
eh, sebenarnya lepas tengok pinguins..
ade orang mengidam makan memacam..
so, moh la kita..temankan dia....



memula dia racun cakap soup sini sedap...
malam malam memang aku dah jarang sangat makan...
so, perut aku dah memang set taknak makan ape2..
dia order, aku tengok je... 



dia cakap menda bercengkerang cengkerang ni sedap..
yela yela.. dia dok paris asik ngadap menda ni je...
memangla dia rasa sedap..
aku memang tak bole.. tak reti langsung menda2 cengkerang ni..
hahaaaa... nasiblaaaaaa....



fish & chip ni last2 bawak balik.. 
sebab aku tak mampu nak makan..


aku ni very the village people..
suruh aku makan menda cam gini.. memang kembang laaaaaa...
kalau ikan tu masak sambal aku rasa lagi awesome..
tapi tiba tida dah lapa balik..
ayorkkkk.. camne ni...

::ini cerita penguins of madagascar ::


hohoooo... akhirnya berjaya jugak pi tengok cite ni..
sebenarnya dulu penah janji dengan kawan lain nak pi tengok..
masa tu tengah heboh lagi pasal ninja turtle..
pastu takde rezeki, so moh kite tengok dengan cik ai..

ni pun nasib nasib je dapat pi..
ikut cik ai dia ade hal lain..pastu tak jadi pulaknya..
so on je.. aku pulak dah patploh kali tengok seat untuk cite ni..
dok memikir sape la aku nak ajak pi tengok ni...



pengaruh kuat aku nak tengok sebab aku asik tengok treler je..
bila dah pegi, maybe agak hampa sikit sebab jalan cite agak slow..
cite ni pasal 4 ekor penguins -skipper (selaku ketua) , kowalski (prof serba tahu) ,rico & private -
memula rasa macam skipper yang lebih menonjol.. sebab dia paten ala2 ketua kan..
last2 penguin paling berwibawa jatuh kepada private! yeay...

siri penyiasatan ni sekali tengok da macam detective conan pun ye..
tapi version kelakor la..untuk budak2 maybe ok.. 
cuma kene cepatkan sikit sebab cite ni slow betul..
lemau... huhuuuu

03 December 2014

:: wordless wednesday ::


kempen sehari berbotol botol air.


02 December 2014

:: langsung bukan orang alim ::

aku suka quote ni sebenarnya..ooh, ni amek dari pinjamal..
pinjamal yang orang selalu bash.. dia pakai itu salah... anak dia camni salah..
dia makan tu salah.. dia rock salah.. 
semua serba salah..ntah mana yang betul..

aku pun bukan la orang alim..
dan memang langsung bukan orang alim..
tapi aku suka membaca.. suka mencari maklumat..
bukanla slalu kejekan novel je doploh pat jam..
ade masa yang wajib kene jugak amik tau..

kemarin aku tutup FB..
deactived kejap la.. terlampau rasa annoying dengan kewujudan ustazah2 xpress..
dah muak pulak aku tengok.. asik jadi keyboard warrior dok carik salah orang..
tak salah pun carik jugak kuis2 salah sampai jumpa..
tapi dah susah la pulak aku nak carik menu2 makanan..

fB jadi medium carik menu je sekarang..
part lain malas nak amek tau..
ngko nak tergolek ke.. nak terbalik ke..
lantak la sana.. tapi dalam pada diam diam.. masih ada yang menguis..
mungkin ye ingat mengingatkan.. tapi cara aku sendiri dalam mencari redha bukannya menjatuhkan hukum dosa pahala ikut suka hati aku.. 
yerp, sure ada yang akan terasa.. then sure ada yang akan menjadikan isu nak blame balik..

ape kata kita selidik diri kita dulu..
ape kata kita tilik balik.. cukup ke amal ibadah kita hari ni nak cover kesilapan yang kita buat dulu sebelum kita mencari dan menghukum orang.. belajar2 la jangan terlampau mencari2 silap orang..
kalau betul pun dia silap.. cuba belajar berhemah dan beradab dalam menegur..
kang kata pulak, "dia bukan boleh ditegur.."
dah tau camtu, tak payah amek tau.. dia pun ada mak ayah lagi rasanya yang bole pimpin bimbing..


kadang kadang aku terfikir..
hidup kita dan masalah kita seharian tak penah sama..
Allah pun tak uji hambanya sama rata..
kau diuji begini dan aku diuji macamni..
jangan sekali2 kata aku dah lalui camni..

ujian kita tak pernah sama kan dan kau mungkin tak rasa ape aku rasa...
penat asik dikelilingi prof serba tahu dan terlampau rajin menasihat orang begitu dan begini..
ohh, aku memang paten tak makan nasihat orang..
 sebab aku pun tak brape gemar nak nasihat orang.. 
letih.. seolah hidup takde privasi.. penat!



:: sasa tapi tukar tayar tak reti.. kesian! ::



kali ke 2 dan oohh.. tayar yang sama..
semua gara gara lubang yang tak nampak dan tiba tiba ada..
err, adik kata.. barangkali ajaib.. lubang tu muncul bila ikan ko nak lalu long..

motip sangat nak buat cerita camtu..
tapi masa langgar pun sebenarnya da jangka memang tayar pecah..
dengan senyum dan lapang hati..
park tepi dan turunla tengok..

aku bukan pikir nak tuka tayar kat mana malam2 camtu..
tapi aku pikir sape yang nak tuka ni oih...
part mana gagahnya aku nak tuka tayar..

kes sebelum ni memang kedai tayar dekat..
ni nak jumpa kedai tayar ape tengah2 malam..
resQ.... resQ...


dekat 15 minit jugakla tggu resQ sampai..
phew! mujur laaaa kat area setia alam je..
kalau jauh, memang aku nangis la jawabnya... 
betul2 setahun dia mintak tayar yang baru..



:: penghujung MAHA 2014 ::

ahad lepas punye cerita..
sempat tak sempat kene jugak kesini..
sebab mak dah buat wish nak pi sini sebelum masuk bulan sebelas lagik..

memula plan nak gerak dari rumah pukul 8pg..
sudahnya 8pagi budak2 ni memang menjadik pukul 11pagi..
haku dah sempat pegi setia alam, pegi tukar tayar kete.. 
dorang bole tak siap2 lagi..

so, sampai Maeps, Serdang dekat pukul 12.30..
nampak dari luar tak banyak kete, okla kot ni.. maybe lapang la kat dalam..
sekali ya ampun, jauh gile park..
pastu jauh gile menapak ke tapak Maha..
sebab memasing dah lapo sangat, terus cari tempat makan dulu..
tu pun gigih call kak farah, kat mana port makan.. sebab last aku pi Maha ni 2008..
pastu memang takde dah aku nak pegi2..

bandingkan dengan Maha brape tahun dulu, 
kali ni memang agak bertrabur..
sebab macam booth smua bercampur campur..

dewan 1st kteorang masuk, kawasan jabatan kerajaan..
oohh, kraftangan pun ade dalam ni.. 
sempa pusing2 kejap pastu pi dewan belakang..
kawasan produk2 makanan..
dalam tu memang kenyang tester je..
banyak gile benda tester..



ni area jabatan kerajaan..
tak banyak amik gamba sebab batry dah nak out...
budak2 ni memang gembira nampak buah beso cam gini..







ooh.. kteorang memang orang kampung..
so, memang naik kapcai je..
pfftt...


boring!
terus laju laju turun bawah..
mak nak carik pokok pokok katanya..
tapi kaki kteorang anak2 ni dah nak tercabut rasa..
mak steady lagi..
siap kata kteorang tak sporting..





cik puan mem tengah menyoping baja..






last.. aku dah penat gile..
ni tunggu nak tergolek je..



29 November 2014

:: nasi kukus ayam goreng yang membawa sejuta ilham ::

tengahari semalam punye cerita...
kemarin cik puan mar ade watsapp gambo nasik kukus..
aku memang tak penah kisah pun pasal nasik kukus ni.. sebab aku dok membayang rupe ape pulak dia kukus nasi tu.. hahaha.. ok2, imagine melampau sangat..

pastu serius nampak sedap....ke aku tengok time tengah lapa.. 
pastu smua benda aku rasa sedap je.. dasar perut dinasour sungguh.. 
pagi2 aku da nyanyi nyanyi dengan cik ai..

"jomla kita makan kat nasi kukus..
mar kata sedap.. tapi nampak pun dah sedap ni..
jomla jomla"

melayankan sungguh cik ai ni..
tapi, otw nak kesana sebenarnya dah rasa macam was was jugak.. 
bukak ke kedai ni.. kalau owner dia kelantan, mesti la hari jumaat dia tutup..
dah la jumaat je masa lunch panjang sikit..

sampai sana Alhamdulillah! 
yeay bukak.. kira dah zikir jugakla aku kan..
janganla ramai orang.. jenuh aku nak Q kemain panjang..
yelah, last wiken pi makan kat Ana Patin House pun tengok kedai nasi kukus tu kemain ramai orang Q.. koser jugak aku nak tunggu lama2..

takpe tahap kebijaksanaan kene pandai..
aku drop je cik ai dengan laili..
suruh dorang order dengan cari tempat..
aku rela carik park dari kene carik tempat duduk nak makan klau kene kat port ramai orang..
kahkahkah.. memang cukup menyampah kekdahnya..
sebab aku rasa macam semua orang tengok aku bila gigih cari tempat duduk..
saiko sangat kan.. kahkahkah...


at last..
tadaaaaaa... nasi kukus ayam goreng ilham yang power lagi ohsem..
pedas nak mati.. nasi smua panas, ayam baru goreng..
kalah nasi ayam kunyit kat bukit bintang..
paten makan memang tak bole brenti.. tahap nasi ganja dah rasa..
pedas tapi sedap..pastu perut dah kenyang pun still gigih sumbat jugak makan bagi abis..

sesape yang nak merasa silakan la ke mutiara damansara..
dekat je dengan ikea.. betoi dekat lagi dengan ana patin house..
eh! situ memang area kedai makan je..
tadi dah nampak asam pedas claypot.. ah sudah!
macam next week punye program je ni..kahkahkahkah




28 November 2014

:: cik pontianak bermulut merah ::

scary plak haih..kakakkaka...
last wiken round round pi watson..
aku ni memang habitat... bila masuk je watson memang sawan tengok mekap datang..
lepas belek satu keler ke satu kaler..
capai jugak kaler merah nyala ni.. dah membeli.. 
memikir pulak dah.. sanggup ke haku pakai ni..
tapi aku tengok member aku si hazrin, elok je dia tibai kaler merah..
comel je tengoknya.. nampak kan betapa mudahnya mempengaruhi aku ni...





bila dah test, tengok muka sendiri..
omg! ni orang ke hantu..haha..
tapi ni memang muka paling dasyat.. kahkahkah.. letak sebelah kak limah pun kak limah mati bangun mati bangun mati balik...haha...
ok tak kelakar! 



pastu aku ade jugak kaler lagi dark.. 
ok yang ni salah pilih sebenarnya..haha.. 
aku kompius mana satu kaler merah cantik..
so aku tibai je kaler ni..

bila test, akak opis kata muka aku macam nak telan orang..
sudahnya tu la 1st and last pakai..
lelainnya simpan dalam beg.. buat orang sakit jantung je tengok muka aku kang..


sebenarnya aku lagi suka lipstik ala nude je.. 
beriye membeli kaler merah terang segala kang balik2 yang aku usung kaler pink tu jugak..
sampai ke sudah.. paten kalau dah serasi dengan tu, acah menda lain teruja kejap je.. pastu balik pada yang lama.. perangai sangat kan...



ni memang lips pink..
somel je aku rasa.. puji jela diri sendiri.. 
sape pulak lagi nak puji ngko kan.. 
asik kene bash je memanjang.. boring jugak... 





oke2.. dah abis membebel..
bole la sambung tengok gambo makanan balik... k bai

27 November 2014

:: big hero 6 punye cerita ::

semalam gigih book awal pagi sebab memang kompem penuh ni..
pagi2 pun ade jugak orang yang dok online agaknya.. susah nau nak beli tiket..
uniform tak tuka langsung..terus gerak ke bukit raja..
tu je pun yang dekat dengan rumah... 
pastu pi makan dulu.. 

akhirnya berjaya jugak aku tengok cite tu..
terus rasa bangga.. haha..
layan jugak la.. siap info opismate cepat bawak anak dia tengok.. 
1 panggung penuh.. tapi penuh budak budak la..haha..

untuk peminat kartun cam aku..
yerp, aku rasa best je.. pastu lawak gak la...
homei je baymax tu... 10/10 memang best smua rasa ada.. 
sedih sebab tadashi mati then hero tuntut bela kematian abg dia..
pastu sedih pulak sebab baymax kene lepaskan hero kat pintu masa.. 
sedih weiiiii.... 

ade jugak aku dengar budak belakang dok sibuk tanya mama dia..
sape tadashi tu.. ke sudah mama dia tak jawab..
kesian plak haih.. meh akak tlg cite meh.. hish.. mama dia ni pun..
dah bawak anak, layankanla anak tu..

pastu dah abis cite.. smua orang dah bangun blah..
member aku sibuklaa suruh tunggu sampai betul abis smua.. 
ade jugak laa cina depan aku dok tggu jugak ape yang nak klua lepas info smua pelakon tu..
tapi lama sangat gamaknya, cina tu pun blah.. haha.. tinggal la aku sorang2 sebab member dah memekak nak pi toilet.. pffftt!! 

ngam ngam abis smua staff tgv mengemas barula klua part last..
rupenya kisah fred dengan ayah dia..
hmm.. tetibe rasa macam ayah fred tu superman.. 
maybe.. ntah2 ade sambungan lagi.. macam madagascar tu..

sape belum tengok.. silakan bawak anak2..
aku takde anak lagi, jadik aku bawak anak tekak je...


26 November 2014

:: tips ketika emosi down ::

amboih tajuk..macam nak klua pulak segala isi perut..haha!!
okey2, lately ni memang aku rasa aku makin diajar ego..tapi pada masa sama banyak sangat pendam rasa.. kiri kanan blame salah.. omg! macam nak mintak nyawa extra..
biar bernapas elok sikit..

aku memang dah tau ape problem aku...
so, mengelakkan gaduh dan bermasam muka serta impak negatif..
ada baiknya avoid je semua siap2..aku bole dikatakan aktif pesbuk..
kejap kang update camni.. kejap kang apdate camtu..
dah rupe diary pun ada rasanya pesbuk tu..
ok, jalan mudah... tutup je pesbuk.. so, aku xde baca benda benda stress..
pastu aku takde tengok menda2 menyakitkan hati...
dan aku takde apdate gambo yang timbulkan rasa kurang senang orang..
haaaa.. camtu..

memanglaa rasa macam stuck jugak otak.. sebab takde menda nak belek..
tapi dah beberapa hari ni, aku rasa ok je..
maybe akan on semula la pesbuk tu.. tapi ntah bila la gamaknya...
aku rasa sebab aku dah penat kot dikelilingi impak negatif..
so, moral down..

ade je yang bukak mulut, tanya kenape..
sory la.. tapi dah jenuh layan.. kang aku sakit hati, korang elok je gelak2..
tak ke rasa nak hempuk..
baik jauhkan diri dari asik jadi mangsa..
buat hal sendiri.. setel..

orang kata minum hot coklat bole bagi sejuk hati..
tapi tak penah try la pulak..
mood on diet lagi.. haiyaaaaaa...

:: last wiken kat pantai remis ::

 hari ahad punye cerita..
tengahari tu memang dah plan dengan pakcik smua nak lepak pantai remis..
terbayang2 pulak kerang bako kan...
pukul 5 baru gerak pi sana.. lama sangat tak pi, dah lupa mana jalan masuk ke pantai ni..
aku pun dah tak ingat bila last aku pegi pantai remis ni..

punyela ramai orang..
siap ade pasar rupenya.. kesian tak tau..
macam macam spesis bercangkerang yang ada...
ingat nak beli kerang, tapi sape pulak yang nak makan...
nampak siput sedut.. pun kang aku ketuk bagi hancur dulu baru makan..
tragedi kunyah cangkeran siput tu memang aku tak bole lupa..
goyang terus gigi.. last2 beli ikan je..



bawak budak kecik 2 orang ni yang menjerit2 nak pegi pantai..
si adik memang langsung taknak pandang kamera..
tak layan langsung dok tertonggeng2 camtu..


sampai kesudah la jawabnya dia macam tu..
oohh, ade tragedi lain pulak kat sni..
bila fon hilang..errr, bukan fon aku..
fon pakcik aku.. tertinggal kot kat meja.. carik balik dah takde..
dah takde rezeki kan.. nak buat camne... 
adela rezeki lain nak datang kot..






25 November 2014

:: selamat menjadi tunangan orang ::

 25.10.2014 itu ari majlis bertunang member dari kecik..
punyela eksaited dia kasitau aku sebulan awal..
last2 dah sampai harinya.. kene pulak aku duty promosi time tu..
jadiknya dah malam baru aku teringat pasal majlis dia..
kesian..kesian..kesian...

tu pun da teringat sebab nampak post member2 skolah..
kot tak kesudah aku tak teringat..
kak ngah siap cakap, esok dia nak nikah.. 1 jam sebelum majlis baru dia jemput aku..
sebab aku memang paten pelupa.. adehhh...

memang takdela nak amik gambo dia pakai baju tunang.. gambo hantaran segala..
sebab semua da lerai dari dulang hantaran... cissss...
tu la datang lambat lagik... pelamin pun dah tanggal...
makanya, amek jela gambo cincin letak atas lantai ni..

terus rasa macam OP yang berkaliber..
amek gambo seni sangat...


selamat sudah jadi tunangan orang ye kak ngah..
ketawa sama sama.. nangis sama sama..
tolong kejutkan ngko bangun tido time cuti..
menyembang sampai pagi..lepak belakang dapur sesama..




selamat bertunang kak ngah...
aku harap aku bukan pilihan ngko jadi pengapit..
k bai.. haha

:: bukan cik kebal ::

kebiasaan.. orang akan bertahan dengan keadaan cuma sekali je..
masuk kali ke 3 dan seterusnya.. mintak kene hempuk namanya..
camtu jugak la aku.. bezanya aku dah lama sangat tak amukan..
haah, memang dah lama sangat.. ape orang buat, aku diam pastu aku blah..

tapi lastly hari ni aku nangis jugak..
kelemahan biasa seorang perempuan..
bila diejek dengan kata2 menghiris hiris perasaan..

"besarnya lengan"

"makin debabnya"

"pejalnya badan!"


selama ni aku memang bole jadikan bahan ketawa lagi..
aku boleh jawab lagi.. alaaaa, aku kan bodybuilder..
tapi harini memang hati aku dah lemah..
betul aku sakit hati.. betul jugak aku sebenarnya memang tak bole terima..

memang aku sangat2 kecewa dengan kata kata si kurus jelita yang takde prasaan sensitif..
ye, aku sangat kecewa..

hoih! ingat tak sakit ke ko genggam lengan aku sampai camtu?
ingat orang takde rasa ke?
betul korang jelita..
kurus cantik.. jangan layan orang lain yang takde kelebihan macam korang camtu..


:: big hero 6 vs The Hunger Games MOCKINGJAY PART 1


last wiken.. plan asal memang nak tengok big hero..
tapi view kat online pun sebenarnya memang dah hujung2 je yang ada..
takpe.. tawakal jela.. kot2 adelaa kan rezeki tengok kan ...

sampai OU pusing pusing dulu..
takde terfikir pun nak tengok tiket dulu..
memang aci redah je..

pastu baru la patah balik ke wayang..
sebenarnya ade je GSC kt wing baru tu...
tapi peel malas nak tanya kat mana.. pastu dah lupa pulak area wing baru..
so, jom jela ke wing lama... carik TGV..
ok je, aku lagi suke suasana TGV sebab nampak redup je.. macam tenang sikit la..
gsc kat wing baru tu. betul2 hadap matahari agaknya.. silau kemain area menunggu tu... 

paten aci redah.. so big hero takdak dah seat dah.. 
ade pun betul betul hadap skrin..
jangan buat pasal.. kes interstellar aritu dah buat aku insaf amik seat bawah dari level D...
kang ade lagi yang muntah2..


tengok tengok.. hunger games ade seat atas yang kosong..
aku risau jugak.. sebab aku memang tak follow the hunger games dari memula.. 
kang buat aku melangut je.. tapi dah takde pilihan.. layan jela...
so far okla... aku suka je cite camni..
cuma kene tengok la hunger games before ni nampaknya.. haha..
baru aku tau ape cite sebenarnya...

tapi dorang sebut katniss tu dah rupe keknis plak..haha..
rupe pun ade iras iras keknis @ hanis zalikha..
oohhh.. kene la carik sape yang ade sequel sebelum ni..





hoih.. sape ade hoih..
meh sharing dengan aku...

24 November 2014

:: lunch Ana Patin House ::




lepas aku rajin sangat post pasal ikan patin.. 
siap tanya sesape mana nak dapat ikan patin...
lastly mar ajak pi makan ana patin house..
memang selalu aku sharing cite makanan dengan mar & cik ai..
tapi time ni cik ai takde.. so keluar dengan mar je.. mar tunjuk jalan.. 
kebetulan pulak ana patin house ni dekat je dengan opis mar...
mujur la mar rajin sharing benda benda best..

gile jauh dari kompleks pi lunch kat mutiara damansara..
tu orang cakap la.. padahal ikut sprint tu punyelaa dekat...
1jam aku dah patah balik opis..
siap bole sambung tido..jumaat kan rest kteorang panjang...

pada aku okla rasa dia.. tapi maybe betul kata dorang..
macam agak pekat sikit kuah ikan patin ni nak compare dengan 
yang aku pernah makan kat RnR temerloh.. 
pastu murah sikitlaa kat RnR tu..

aku paling suka sambal itam dia..nyumss... memang best.. 
sebab before ni penah je makan sambal itam beli merata.. 
tapi yang sedap kat ana patin house ni jela setakat ni...
tau pasal sambal itam pun masa bukak pose kat rumah kalong.. kot tak kesudah aku tak tau.. 
pastu aku memang paten makan sambal tu dengan roti..
orang makan dengan nasik.. haha.. tapi sedap je rasanya..sama je kot kan...
baru ni ade kalong bawakkan belimbing dah siap masak..
tapi nak buat sambal tu tak terbuat lagi...mood memasak memang tengah takde...
kalong ade jugak tanya...
sory kaklong.. takdan nak kejekan lagi.. ade dalam fridge tak kuar2 lagi..
tengok la esok camne.. kang klau aku buat jadik.. aku post.. tak jadik, memang aku senyap jela...



:: kisah perth ::

aku pun dah tak ingat bila kalong aku pi perth itu ari..
dia balik bawakkan koala...
wiwiwiwiwiwiiii....

tapi FM koala laa...
kang bawak menatang tu, mana pulak nak disumbatnya...
homei jugaklaa... pestime ade FM rupe koala hepy kemain ni..
pastu kalong kata... badan koala tu bole sangkut sana sni..
aku pun aci ye je..sebab, aku tak kluakan pun dari plastik sampai la ni..
haha.. sayang oihhh....

abam bearmok dapat kanggaro..
tapi bukan kanggaro yang kat gambo ni..
sama jugak cam aku punye..
kanggaro bawah ni, aku cilok nak amik gambo je.. kehkehkeh...
 tu kalong punye...




mekacih kalong..
ai suke... kehkehkeh.... 


21 November 2014

hotfm punya kisah.

haiii.. morning uolss..
hamboi! semangat sangat ngko pepagi ni haa..
semangat sikitlaa... semangat memasak pun makin lama makin melampau jayanya.. haha..
oohhh... semangat makin kembang dan lebar pun hebat jugak...

lately ni gemor ler dengar hotfm..kot dulu aku dengar info trafik je..
pastu memang aku tuka mp3 la.. tapi dek kerana dah malas nak donload lagu..
hadap jela.. lama2 dah rasa ok je kot..

pagi tadik terdengar laa fizi buat panggilan hangit..
punyelaa semangat abang tu dok luah prasaan dia kene game dengan makwe dia..
last2 dia pulak kene game dengan fizi..haha.. sakan plak aku ketawakan...
cuma panggilan hangit ni kadang kadang ade yang ok.. kadang kadang aku macam blur nak fahamkan..ade jugak plan nak anta je kenekan orang tapi koser la haih..

pastu aku rasa banyak je fakta fakta yang tak pernah aku tau..
rasanya rajin dengar brita radio je aku ni..
berita tv memang aku malas nak tengok tv... tengok drama pun aku bantai tgk marathon je..
malas sungguh nak hadap channel banyak sangat iklan.. eh! ape meraban tv pulak ni...

ok ok.. stop jap.. cont keje dulu
k bai

18 November 2014

program overnightoats



projek harini..
overnightoat katanya..
aku bab makan oat ni.. memang betul la bole buat aku kembang tekak..
memang ke sudah la tak bole nak telan.. mau aku makan dalam tekanan takpun siap zikir..
nak habiskan cepat punye pasal...pastu adela opismate ngajar buat cam gini..
pastu masukkan dah isi kasi layer2 macam kek sarawak.. tidokn dalam fridge semalaman..
esok pagi ngap sambil drive pegi opis..auww auwww... sedap sungguh nyahh..

maybe aku kene variasikan lebih sikit ikut suka sendiri..
kasik masam masam ke.. yelaaa, aku ni lemah betul menda manis sangat ni..
betul ke menda ni tengah pemes? apsal aku tak tau..haha..
ni pun dak opis mengajor.. kot tak aku telan la oat kosong ni sambil nangis...
so sape2 nak diet? try la wei...serius sedap je..
bole laa mix dengan memacam jenis kacang2 kot nak buh dalam tu kan..

yang aku buat ni..
aku cuma letak oat..greek yogurt..mix fruit pastu mandikan dengan low fat milk..
nyumsss.... terus makan dengan gembira..
bekas tu pulak kat daiso banyak.. pi carik sana.. ngeh ngeh..

17 November 2014

khilaf buat keputusan

orang kata kalau mengenang kembali kisah kemarin..
camtu takpe..tapi jangan patah balik dalam tu..
tipula kalau aku tak pernah ingat semua kisah lama..
aku rasa sekarang ni macam makin kuat semua tu datang balik..
selalu jugak aku fikir kat mana agaknya silap semua tu..
mencari cari silap yang tak pernah aku jumpa..

kemarin terjumpa kawan lama yang pernah ade selisih faham..
aku tak rasa dalam hati aku ada prasaan benci..
cuma aku tak reti nak mulakan balik..
yup, dah jadik awkward pun..
sangat janggal..

sebab tu jugak buat aku patah balik kisah2 lama..
baru aku perasan..aku ada seseorang yang buruk mana pun kteorang bergaduh..
jahat mana aku amuk dia..tapi dia la satu2nya yang pernah rapat dan masih tanya ape kabar aku..
betul aku banyak ada rasa terkilan.. berkawan baik.. bercerita.. tersentap dan kesudah taknak tegur aku dah..sebaik2nya aku rasa aku taknak carik musuh..
tapi aku sendiri tak paham kenapa orang suka judge aku macamni dan macamtu..
mungkin aku tak pernah bagi diri aku peluang nak berubah..
atau aku sebenarnya yang emosi dan selalu negatif..

betul jugak..ade baiknya tindakan aku sekarang..
bercakap bila perlu.. berurusan bila perlu sahaja..
kebetulan jumpa kawan yang pangkat ala kakak2..
selalu senyum je kalau aku lalu depan dia..
aku pulak laju2 slowkan jalan.. sebab dia suka tegur aku kasik biar makin sopan katanya..
haha.. walaupun kadang2 terlepas jugak kurang sopan..

tipulah tak pernah ade yang menegur..
tapi spesis degil macam aku.. tak taula bole dengar ke tak ape orang cakap..
sebab tu ramai give up dan blah.. kadang2 aku senyum sendiri..
sebab aku penah jadi diam dan sabar..
dan kita sebenarnya tak bole nak expect yang orang luar mampu buat macam kita buat...
dikurniakan sifat berani dan aci redah buat aku dah tak kuasa nak pandang belakang..
aku penah je rasa kene hina... penah je orang cakap aku tak sesuai dengan orang ni sebab sifat dan ciri2 kasar melampau aku..tapi sape la tau disebalik seorang aku kan..
tipulah aku tak pernah terasa dengan semua tu..
bila orang buang aku macam aku tak pernah ada prasaan..
banyak benda yang aku masih flashback sebenarnya.. supaya aku kenal sape aku..
ape agaknya identiti aku...walaupun aku masih ada lagi sifat marah... tapi alhamdulillah aku bole kawal semuanya.. dan Alhamdulillah, setiap kali aku ada rasa tak best.. rasa terasa hati.. rasa nak amukan.. aku akan amik masa diam..
setakat ni alhamdulillah.. aku banyak belajar sifat sabar dan tanggungjawab mak..

mungkin sebab mak selalu sangat dah risau dengan aku..
macamana aku nak urus hidup aku untuk tempoh beberapa bulan je lagi..
tipulah aku tak pernah fikir semua tu.. banyak dalam fikiran aku sekarang..
cuma satu pun aku takde jumpa jawapan lagi..
cuma sekarang lebih banyak kepada kecewa...
Allah je tau.. dan aku serakan semua pada Dia..

kata kata sekeliling..
aku cuma bole perhati..



november birthday


selamat hari lahir kesayangan semua..
paling ramai yang sambut besday bulan november..

dimulakan dengan kak chik..
6 november 1998
tapi puas carik gambo dia dalam fon..memang takde rupenya..
tapi memang dia yang paling susah nk ajak gambo pun..
pelik plak adik aku sorang nih...




selang beberapa hari turn fathiah hannah bt mohamad rohaimi..
17 November 2013
memang nak sambut besday sama2 dengan ayah & uncle izam dia nih..
happy 1st birthday hannah..
mudah2an jadi anak solehah dunia akhirat buat ibu ayah..






penghujung november 
ditutup dengan nowan..adik aku yang memang gile dengan kucing..
pening aku tengok kucing kemain banyak..

28 november 1990

happy birthday bro..
moga2 semuanya baik2 untuk akan datang...
amin..




notakaki: tengah pening dok mikir pasal nuffnang..
ntah akaun mana yang aku guna pun tak tau..

12 November 2014

bab 1 paling asas

pejam celik pejam celik, dah ramai rupenya kengkawan tengah bahagia dengan keluarga kecik masing masing

gila menipu kalau diri sendirik cakap tak teringin nak ada keluarga sendirik macam tu jugak.

bila mengadu kat kawan, tanya dia kenape lambat sangat nak boleh kawen macam dia.

"abis, solat pun dah nak dekat abis waktu. tapi ade hati nak dapat jodoh cepat?"

malu betul dengan diri sendirik..hmm


curik story member aku... betul lah, bila dikelilingi orang orang terdekat yang dah selamat berumah tangga.. tak banyak sikit2 terasa jugak.. yelah, asal menolong kenduri orang soalan soalan cepumas camni memang tak pernah padam lagi setakat ni..
orang tua tua kata.. biase laaa hidup bermasyarakat ni..kene la belajar hadap smua tu..
kadang kadang kita ni macam taknak belajar trima qada qadar ketentuan...

sok sok dah menikah.. lain pulak soalan yang datang..
selagi belum pejam mata.. memang soalan soalan meragut jiwa ni akan selari je dengan hidup kita..
serah jela bulat bulat pada pencipta.. 

cuma kadang kadang terpikir jugak.. jodoh belum sampai, kemain susah hatinya...
5 waktu yang compang camping tu ape ceritanya?
tu pun masih lagik taknak mengaku silap kurangnya kita pada bab 1 paling asas dalam hidup..
cuma tau komplen komplen komplen..
malu dengan diri sendiri..

sedih!

11 November 2014

interstellar yang nak muntah!

ahad lepas punye cerita..
attend kenduri kawen schoolmate dari skola rendah..
kalau tak dia wajibkan aku datang ni.. 
mau memikir jugak nak kesana...
bandar enstek tu bukan aku arif sangat..
takat lalu ikut klia tu aku tau laa..tapi nk gagahkan kesana sorang2 memang mustahil..


wedding zul ni memang best...
banyak gila option makanan yang ade...
ade 5 buah gerai kot.. pilih je ape nak...
memang marveles.. 

happy newly weds zul & wifey..
moga bahagia sampai syurga..
moga sabar tabah hadap ujian rumahtangga..




balik kenduri terus cadang2 nak ke the mines..
skali ya ampun, jem melampau..
tuka plan.. gerak ke aeon cheras je..

malam tu mmg da review schedule movie..
ingat sempatla nak kejar movie 3.30..
skali sampai dah penuh la pulak...
aiyak! blasah la pkul 5ptg..

tu pun start lama gile.. 530 baru start..
ingatkan masuk senyap sunyi xde la iklan segala..
rupenyaaaa... ade jugak.. 

sejam pertama aku bole tahan lagiklaa..
tu pun masa beli tiket ingatkan jauh jugak dgn skrin..
bila dah duduk.. mak aih, bole tahan hazab sat lagik ni..

skali amek ngko.. 3 jam mendongak..
rasa nak muntah smua ada..
sains fiksyen yang melampau..
untuk orang yang tak brape gemar movie complicated sangat ni rasa macam tak berbaloi la..
sebab hujung2 baru aku paham ape sebenarnya maksud cite ni..
dah dekat 3 jam ok baru paham... baik aku tengok cite pinguin...

perghh.. punyelaa stress..
tu pun nak pegi tengok sebab terpengaruh dgn opismate yang info rating cite ni tinggi gile..
aku pun bole tahan sengal tak tengok thriler dulu..
hadap laaa..




3 jam kemudian memang aku bantai muntah2 la..
sakit gile kepala..
movie ni mmg berjaya laaa buat aku telan painkiller 2 bijik skali jalan...
masuk je kete, memang lembik la aku dibuatnya..rasa berputar2 kepala.. 
sampai sekarang tengkuk aku sakit.. rasakan..