aku hargai...

26 August 2013

cara-cara mengatasi alergic seafood.. haaaa

haiii.... haiiii..
ade tak sesape yang alergic seafood?
ye... aku mmg alergic seafood.. aku sendiri tak sure dari bila.. yang aku tau, asalkan laaa aku makan seafood.. mmg sudahnya aku jadik alien laaa... dgn muka merah2... abis smua penuh dgn ruam2 merah.. 

nak jadikan kisah mmg aku slalu makan udang dalam kadar slow sikit je... tapi ntah mcamana, masa ade event uma kawan kemarin.. dek kerana aku sndiri yg request udang masak sambal homemade by ibu member.. makanya dgn riang gembira laaa aku melantak bagai nak rak.. serius sampai member sebelah suruh aku stop makan udang sbb dorg tau aku alergic sesangat dgn udang.. 
aku pn tak sure laaaa syaiton ape yg merasuk aku makan udang sampai mcmtu skali.. aku rasa ade dalam 30ekor kot aku santak sekali jalan.. yes! aku mmg jarang2 makan udang sbb aku tau aku alergic.. tp smlm mmg daya ingatan aku agak slow utk menngigatkan aku yg aku ada alergic..

lepas je stop.. terus rasa bersalah.. sbb muka da jadi kemain merah.. sbb mmg langsung da tak bole sentuh sebenarnya.. maklumla org degil.. ape kisah ye dak.. asal dan telan, makanya telan je laaa..
pastu malam tadi mmg aku da start syak mcm ada something tak kena je.. cek punye cek.. amikkkkk ko... kemain merah muka.. mcm udang kena bako da rupenye.. memula gigih gak laaa letak krim bg kurg sket rasa sakit... rupenya makin lama makin bengkak.. makin merah plaknya.. last2 surender.. kasi cuci balik krim ubat.. biar gitu je.. sakit jgn ckp laaa.. mmg pedih gile.. haihhhhh

dek kerana antu udang laaa jadi gini..
makanya aku kena start kurgkan makan udang....



tapi kalau da sepinggan penuh camni...
mcmana laaa agaknya tak main senduk je kan...

terima kasih insan yg menjemput..
terima kasih daun keladi..
terima kasih sebab menunaikan hajat hamba..

yeah! dapat udang kemain banyak.. yeahhhhh!!

23 August 2013

keadaan dan pengalaman baru.. =)

sebenarnya nk story pasal ni dari awal lagi.. tapi almaklumlaa... mood masih laa lemau2 lagik kan..langsung laa tak bole nk fikir ayat ape nak susun.. huhuhu...
hari ni hari ke 20 aku jadi p.a kepada big bos.. fuhhh fuhhh.. masa memula nama kena seru naik atas.. dia punya tahap gelabah tu jgn ckp laaa.. mmg laaa tak bole blah punye gelabah.. mula2 i is ok je... tapi bila dicampak dgn ckp2 dorg.. perghhhh.. trus rasa cuak tu mmg x tringat gak la... maklumlaa.. aku ni da ler kasor kan.. nk plak kena ganti jadi p.a big boss.. gile tak cuak..

teringat dulu masa kena ganti dgn mai..tu pun ade gak rasa cuak.. 
yela.. slama ni aku buat keja aku sendiri je..xdak la libatkan org lain.. ni kena berurusan dgn org luar smua2.. gile tak cuak kan.. haha.. dulu aku duduk dgn mai.. mmg huru hara...ade je yg buat pecah perut ketawa.. 

ni link dari blog mai.. tetibe teringat balik.. iolss is very gemok hokeyyy


aritu iolss belajo jadi operator.. aritu laaa sgt.. rasanya da setahun yg lepas kotnya...
skrg ni iolss jadi p.a plak... kemain heaven kan..
sesuka hati ko je kemana ko nk duduk kan.. haha..
tak...tak... HR bg tanggungjawab.. sila la pegi.. bila la lagi nk pi belajo kan.. mana tau Allah tiba2 tentukan rezeki buat lain plak.. da tau skop keje.. takdela terkebil2 kan..

iolss suka.. wiwiwiwiw... 

20 August 2013

psiko yang so saiko...

jenuh laa aku google cite pasal org psiko ni..
hihi.. bila dok baca balik ape yg dorg2 tulis ni klakor ade...scary pn ada.. 
ishhh.. mana tidaknya, baru2 ni asik dirundung dgn org saiko je.. 
betul gak laa pesan kawan aku sorg ni..

"jgn dilayan.. sbb makin dilayan makin menjadi"

tapi yg aku dok bantai gelak skng ni.. 
bukan la pasal ape pn.. bende remeh je.. tp dia punya tahap saiko gelabah tu.. 
mcm nak mati 5saat lg jer.. sampai 1 tahap rasa menyampah pn ada... 

gara2 semalam pnye cite la ni.. hiksss...
sbnanya kisah da lama.. dan aku ingat si saiko ni da stop la kan dgn peel saiko dia yg kemain menyesakkan kepala aku tu.. rupenya, tidak.. gitu gak rupenye.. haha..

berpuluh2 watsapp dia anto dgn harapan aku reply dan layan krenah tak masuk akal dia tu..
last2 dia yg sakit hati.. haha... dia tak tau yg aku dok guling2 gelakkan dia.. 
mungkin laaa kan takut dgn bayang2 sendiri.. tu yg jadi gitu..
ishhh...ishhh... ishhh... sian sesungguh sgt laaa haih...
 tak sangka lak smpai rupe itu tahap saikonya..

selama ni aku dok dgr2 jela si saiko ni pukul canang memacam..
smpai 1 tahap dek krana saiko yg melampau nih..
sanggup nih.. nk jugak tau hal org.. 

ishh..ishhh.. tak ker kesian sesangat tu.. 
tp takpela.. anggap jela si saiko ni mmg wayar terbako..
layan pn takdak guna.. cuma kesian jela mampu.. 

ni aku copy jerk... 
repost semula..

kot sesape jumpa org saiko..
bole ler gamaknya guna solution cam gini..

dan kepada si saiko yg gigih gak pukul canang pasal aku tu..
nak suruh ko brenti.. mmg tidak la kot kan...
jalan mudahnya.. suke hati laa ko sana.. jenuh nk layan la haih.. 

ko pun rajin kemain view blog aku carik maklumat kan.. 
nahhh.. amek entry KHAS utk ko.. 

Cara menangani psiko
1) Orang gila, kalau dilayan, dia akan jadi semakin gila. "Tepuk sebelah tangan takkan berbunyi". So, tipsnya mudah je. Jangan dilayan langsung orang yang macam ni.

2) Setiap call, sms, ataupun email, surat, PM kat facebook, jangan sesekali bagi feedback. Jangan angkat call dari dia untuk ucap "tak mau la, jangan la,entah la,ataupun marah-marah". Sia-sia je.

3) Orang psiko biasanya jenis tak faham bahasa. Hanya dengan "totally ignore", dan matter of time, dia akan pergi jugak dari hidup korang sebab bosan tak dilayan.sangat kesian. Huhu.tapi apa nak buat, siapa suruh dia jadi psiko. Kan ?

"Macam mana kalau dia ugut nak apa-apakan korang/kenalan korang?"
Jangan sesekali cabar orang psiko. Orang macam ni bergerak dengan naluri hati. Bukannya akal fikiran. So, amat bahaya kalau kita buat sesuatu yang boleh bangkitkan kemarahan dia.
Seperti yang saya kata tadi, "orang gila akan jadi semakin gila kalau dilayan". So, caranya masih masih sama. Jangan kasi apa2 feedback. Tetaplah abaikan dia.


Nota hati : ada sebab saya buat entry ni. Stress gila ok. Tolong lah jangan jadi psiko. Kalau awak nak teruskan juga, jangan risau, insyaAllah anda akan dihantar ke Pakar Psikitiari dengan jayanya. Hehe

19 August 2013

love of 11syawal

one step closer..

Alhamdulillah.. 

kadang2.. semuanya datang tanpa dijangka kan..

^_^

14 August 2013

perkara paling annoying sepanjang syawal

hai... arini baru nk masuk opis...
cuti xde laa lama mana pun.. tp trasa lama gak laaa kn..
xtau ape nk citer.. tp aku da mula prasan.. semenjak menginjak ke 20an...
lagi plak semenjak saingan aku semua da pun dok kelek anak..
soklan2 panas yg buat telinga terbako pn muncul...

mula2 dulu.. bole lagi laa senyum2 kan.. 
maklumlaa.. xtrasa lagi kan... tp bila da menginjak ke fasa seterusnya..
terus rasa panas je muka bila disoal dgn soklan2 yg pada aku da mula menerbitkan rasa menyampah pn ada..mungkin mmg betul la kan.. aku ni cepat je melenting..tp klau da pegi smua rumah, aku dpt soklan yg sama.. mendatangkan marah pn ye jgk laaa...

kadang2 aku xfaham... aku ni da mmg tahap desperate gile ke hape smpai paksa2 sgt aku ni..
chill sudah.. sampai yg dok carikan calon pn ada.. aduhai laaa... makcik pakcik.. bkn xnk, tp smua tu urusan Allah swt kan... jgnla paksa2...

tutup soklan paling annoying..
muncul plak soklan lain...

bila aku ckp je keje kt KL..
smua kata, kenapa x pindah dekat2..
kenapa x carik je keje dekat2..
ishhh.. semak plak lama2...
kadang smpai da xbole senyum da.. sbb mcm terlampau byk sgt soklan nk tuju kat aku ni haaa..
aku rasa raya kali ni mmg raya yg aku xnk pegi uma org..
sbb sure dapat soklan cepumas yg aku xdpt jangka tahap kepanasan telinga aku nk mendengarnya..

stress... stresss

02 August 2013

sekitar majlis perhimpunan bulanan EDISI AIDILFITRI 2013


sila amek tempat memasing eh..
ikut slot bahagian masing2...
walaupun tercampak nun jauh kt atas istana hinggap sementara..
tp aku masih lagi dalam kawasan jajahan tanah Rekaan..
makanya sila duduk dgn adik beradik sendiri ye..
haha...


maklumlaaa... klau da namanya gila camera..
mmg pantang nampak lensa.. sure! aku adalah org 1st kedepan..
haha..



nmpk kan muka2 ala2 teruja tu..
hewhewhew


lagi



dan lagi...
ok2... muak da.. geng2 beratur panjang2 nk pi mintak maaf kt ayahanda2 bahagian dan ibunda bahagian..
tang minta2 maaf ni yg lemah je rasa.. mana tak nyer.. byk nau dosa dgn ayahanda bahagian ni..
lagi2 dgn perangai sakit mental anakanda yg super nakal nauzubillah..



da la.. jenuh hoih nk taip panjang2..
da tak rajin.. haha.. sekian



last! last!

ok daaaaa


babai