aku hargai...

29 December 2011

Andainya aku bertanya
Padamu tentang bahagia
Di mana nilai setia
Di manakah puncak cinta

Mahukah engkau mengerti
Harapan serupa mimpi
Ianya dapat terjadi
Atau hilang tak berganti

Sejarah mengajar kita
Menjadi lebih dewasa
Meniti arus angkara
Lupakan kisah yang lalu
Teguhkan tugu imanmu
Doaku buat kekasih

Yang dulu usah dirindu
Hilangkanlah dari hatimu

Doaku buatmu kekasih

Yang dulu usah dirindu
Hilangkanlah dari hatimu
Doaku buatmu kekasih

Yang dulu usah dirindu
Hilangkanlah dari hatimu
Doaku buatmu kekasih

20 December 2011

gara2 bdk kecit ni haaaaaaaaa!!!!


bdk ni da besar... dlu mase baby, seminggu dia tdo kt uma.. kerap gak la.. skang ni, da besar.. da pndai mintak2, da pndai membantah, da pandai mcm2.. kdg2 aku hangin jer.. hari tu,masa aku balik keja.. dia dok dpn pintu x pkai slua.. dok kedek2 dgn pampers je.. berangin la aku.. kn x pasal2 kena jerit.. tp dia ni, pandang aku pastu blah... tau kot aku badmood.. kdg2 cara dia ckp tu selambe jer.. mlm aku bawak dia kuar tu.. ade guard kt dpn, dia lak sbok2 angkat tgn.. konon2 nk tegur guard tu kot.. then pandang aku sengih2.. ko ingat kelakar?? dia ni senang gak dijaga.. x byk hal.. bila ckp x bole.. dia pndang kte balik.. siap tny... "x bole?" since kta da x bole.. ok je jwbnya.. mcm2 hal.. kdg2 mak aku naik pening gak bila dia buat onar.. baik kejap pastu buat onar lagik... haishhhh

14 December 2011

perginya insan yg dikasihi smua...

pg ni,smua yg jauh bergegas balik kl lpas dikejutkan dgn berita sedih.. selepas bertahan dgn segala mcm ubat.. akhirnya insan yg kami smua sayangi pergi jua dijemput yg Maha Esa.. jauh di sudut hati, sungguh aku trasa.. mungkin kerana kedudukan bilik kerjanya yg cukup hampir dgn aku.. jadi,gelak tawa...smuanya jelas kedengaran.. hinggalah ditukarkan ke cawangan... apabila dia dimasukkan ke hospital, aku sempat melihatnya walau sekejap..
dikala tu,melihatkan jasad yg berada di Icu trlantar.. entah knp,walau dia bukanlah org yg rapat atau yg slalu aku berurusan.. namun, aku trasa..

dan semalam, kami merelakannya pergi..biarkan kesakitan itu hilang... Al Fatihah untuk En.Nazari Maarus..

09 December 2011

mudah2an hajat aku termakbul... aminnnnn

aku harap,1 day smua impian aku will be true.. Ya Allah, kuatkan la semangat aku utk aku tempuhi hari2 mendatang bertemankan kekuatan kecekalan dan ketabahan yg cukup.. agar aku bisa berlari sejauhnya utnk membolehkan aku mencapai impian aku dgn jayanya... amin..



29 November 2011

lepas buat blog ikut tutorial

selesaikan sket jer lagik kot ape bnda yg x kena kt blog ni...lepas info kt sis ctie pasal tutorial blog ni... so far,aku pening2 gak la dok adjust... cme lately feel ade lagi yg kena perbetulkan... nti la...sok2 jer aku betulkan... harinni aku penat la... balik ofis,siap2...trus klua balik..pegi pasar...beli barang2 yg perlu...

sok pagi nk g pasar lg...kaki sakit da ni.. berplaster2 bagai la kn.. melecet dek salah pkai kasut...pastu beli angkut brg dekat brape round...tu belum yg x ckup lagik,yg x jmpe lagik... tanggung la...sorg2 kena buat sndiri.. mata ni pn da penat.. mengantuk btul...

esok je la aku sambung taip... 

27 November 2011

benar2 cinta ker?? sajer2 nk follow org bercinta gak?

lepas minum susu, haruslah ade tenaga nk berkata2...
bila korg cintakan seseorg.. btul2 cinta atau sengaja main2kn perasaan org?? 
pernah jumpe kisah cmni?
aku? biase sgt da... ntahlah.. best kot mainkan perasaan org ni.. rase cm hepy tu ditahap paling mencabar hati nurani dorg yg main prasaan ni kot.. ker habit sebenarnya? 

susah jgk nk menyalahkan sesiapa.. untung sabut timbul...untung batu tenggelam la kn...
cintai org yg mencintai kita adalah yg paling indah..
indahkn lagi dgn kebahagiaan...
indahkan lagi dgn kecintaan..
indahkan lg dgn kesabaran..

23 November 2011

WORDLESS WEDNESDAY

carta hati...


Engkau duduk di situ
Diam tersipu malu
Mahu mendekati aku

Aku mulai resah
Hatiku jadi kebah
Melihat dirimu aku rebah
Tapi hati ini kuat menyatakan
Kau terkini duduk di carta hati
Lalu cinta kita bermula
Dari mata turun ke jiwa
Dari teman menjadi cinta
Dan berjanji untuk setia

Sehidup semati kita
Menjanjikan bahagia
Untuk kita berdua selamanya

Jangan engkau jangan pergi
Jangan tinggalku sendiri
Jangan tinggalkan carta hati

Kau janji kan bahagia
Ku janji kau tak terluka
Teruslah berada di carta hati kita

19 November 2011

pasal FOLLOW2 kt blog nie...

bile aku teringat balik kisah follow2 org kt blog ni...ape agknya niat korg bila follow blog org lain? saje nk tau ape kisah org tu,atau nk amek iktibar atau nk sabotaj? 
sbb kes mcmni haku rase makin teruk skang ni..
follow2,then ko sabotaj lak org tu... giler keji okeh peel cmtu...ingat badget pemes la buat org cmtu? 
skang ni, haku cuma berminat follow blog yg haku rase suker gile2 nk baca...
ibarat klau x view blog dia sehari...alahai...
wa bole tertunggu2 entry dia hari...

sape??

ni haaa...

alaaaaaaaaa....












semua kenal dia kot...












blogger terhangat di kalagan blogger lain..












dia suka citer kisah family dia...












kekasih dia..












pasal vacation dia..












op kos korg kenal laaa...












kak ija unit pentadbiran pn suka baca..
kak ija ade blog gak... 












opssss!!! sorry... terlajak citer lak... ngeee...
ni haaa...
kenal x??

jom kiter baca ramai2....
^_____________^

shared same2...meh2...^_________^

shared same2...meh2...^_________^

kisah tragis aku Part 3

lepas kisah aku yg terdahulu...
uwaaaaaaaaaaaaa!!!!

duit wa plak hilang...
ape jadik ngan aku di hri jumaat ni?? 
trus aku x lalu nk buat smua benda...kusut aku makin menjadi2...
tertekan dikala aku menghadapi pelbagai yg menjadi..

alkisahnya..
aku balik uma dgn rasa yg memacam..tekanan gilos aku..

tamatla kisah tragis plus nak nages bersendirian...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

16 November 2011

awasi FB masing2...terutama kaum wanita...

part ni mmg aku tetibe ngeri... semalam ex classmate aku inform pasal 1 pic yg tetibe ade kt wall muka buku dia.. yg tu aku not sure y jadik cmtu... tp member mmg da gelabah siap pas link kt aku.. suh aku tgk.. tertanya gak aku,dia ni "like" page porno tu ker... tp mati2 dia kata xde... manja btul ko kn del,smpai cmtu ko nk inform aku.. ape pn thanks.... sekurangnya aku plak berjaga2...
tp mmg bongok bin bengap la admin page tu...xtau ape motif dia pi donload semua gmba gegerl kt fb tu,n bg note bkn2...

cuma yg aku pasti, gambar tu bkn dari kalangan kawan2 dia...sbb ade 1 gambar,yg da kantoi dgn tuan pnye muka... giler btul la aniaya org lain cmtu... mujur jgk yayang da inform awal2 pasal pic2 kt fb tu suh hidden... dan dgn muka rela hati... aku hidden smua pic kt fb tu... T__________T
del kata,tu smua cm khianat... cme aku report page tu siap2.. pg ni aku tgk da kena blok..ok la...
harap2 blok je trus... khianat org btul namanya tu... ...

xpasal2 aku pn kena berjaga2... bahaya skang ni,gmba cmtu pn bole org jadikan sasaran utk aniaya..

21 October 2011

ampuniku by KRU

Terlantar dalam kekusutan umpama tiada harapan
Terlalu banyak kesilapan terlanjur kulakukan
Ku tahu aku selalu terleka
Ku tahu ku tak sempurna lima
Timbul rasa insaf
Tersedar dari godaan dunia

aku mahu kembali ke jalan yang sebenar
Tekad sedaya upaya agar dikau sudi terima

Tinggalkan segala yang sudah
Ku di dalam gelisah
Ku mendoakan kau ampuni segala dosa
Hatiku tidak akan berubah
Dengan yakin ku bersumpah
Aku bersujud agar Kau ampuni diriku
Ampuniku

Inginku mengubahkan cara menjadi insan lebih setia
Merintih dengan air mata menyerah jiwa raga
Apabila sudah tiba masanya nyawaku tiada di dunia
Ambillahku dekat pada-Mu
Itu saja pintaku

Walau tak mungkin mampu penuhi harapan-Mu
Namun daku merayukan pengampunan dari-Mu Tuhan

Aku hanyalah manusia biasa
Yang terkandas di perjalanan
Ingin pulang ke pangkuan

kisah muadz aliff

pagi tu dia ckp ngan aku, "kak long,jom pi jalan2"... aku buat xtau jerk.. skali tgk balik,dia lalok da.. mgantuk la tu...

pastu,aku tny dia..nk ikut x..dgn pantas dia bangun,seee!! dia senyum2 okeh



kt mall...dia amek smua cekedis yg ade...


ok! kak long,jom kte balik...










17 October 2011

sape lagi teringin nk jadik supersaiya??

SEATTLE, Amerika Syarikat - Seorang lelaki yang memakai kostum adi wira ciptaannya untuk menjaga ketenteraman akhirnya mendedahkan mukanya di dalam sebuah mahkamah di sini pada Khamis lalu.
Dia membuka topengnya selepas diarahkan oleh beberapa pegawai mahkamah yang membicarakan kes dia menyembur serbuk lada kepada empat orang lelaki pada Ahad lalu.
Lelaki itu sebelum ini terkenal dengan panggilan adi wira Phoenix Jones.
Nama sebenarnya ialah Benjamin John Francis Fodor.
Menurutnya, dia cuba untuk meleraikan satu pergaduhan apabila dia diserang dalam kejadian tersebut.
Namun, pendakwa raya memberitahu hakim, mereka memerlukan masa untuk memutuskan sama ada akan memfailkan dakwaan dalam kes berkenaan.
Dia memakai semula topeng muka itu selepas perbicaraan tersebut.
Namun, semasa berdepan dengan pemberita, dia menanggalkan semula topengnya untuk mendedahkan identiti dirinya.
Menurutnya, dia merupakan seorang bapa dan mempunyai seorang adik lelaki.
"Saya memutuskan untuk membuat perubahan dan menghentikan jenayah di dalam kawasan perumahan saya," katanya.

14 October 2011

raja naga kahwini org biasa.



PUNAKHA, Bhutan - Pemerintah Bhutan, Raja Jigme Khesar Namgyal Wangchuck berkahwin dengan pengantin perempuan daripada golongan rakyat biasa dalam istiadat purba mengikut agama Buddha yang diadakan di sebuah kuil bersejarah di Bhutan.
Memakai gelaran Raja Naga Kelima, Raja Jigme Wangchuck turun dari takhta emas di hadapan patung Buddha besar semalam, sebelum meletakkan mahkota di atas kepala pengantin perempuan, Jetsun Pema.
Kemudian, Raja Jigme, 31, kembali ke takhtanya. Sementara Pema duduk di sisinya sebagai permaisuri baharu Bhutan.
Pema yang baru berusia 21 tahun dan masih belajar merupakan anak perempuan seorang juruterbang komersial.
Upacara perkahwinan diraja itu disiarkan secara langsung di Bhutan, sebuah negara yang memiliki cuma 700,000 penduduk.
Beribu-ribu orang yang memakai pakaian tradisi negara di Banjaran Himalaya itu berkumpul di luar kuil berkenaan untuk memeriahkan lagi istiadat perkahwinan diraja tersebut.


bkn pasal perkahwinan diraja ni yg aku nk share...aku cme tetibe jadik pelik lak.. ni negara mane eh?? aku tny cik ai tadik..dia kata china kot.. yeke?? asal aku x pnah dgr eh?? nk try google jap ah...mne pnye negara ni...cntik gak permaisuri bhutan ni...

13 October 2011

Anak itu kupu2 syurga..






keistimewaan yg bakal diperolehi apabila anak2 anda bole digelar kupu2 syurga. barangsiapa yg mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama org yg sentiasa menangis kerana takutkan Allah. org yg menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allah akan api neraka ke atas tubuhnya..

ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dgn satu darjat syurga. nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan,tiada masuk ke dalamnya melainkan org yg menyukai kanak2..

barangsiapa keluar ke pekan muslim dan membeli brg2 dan kembali ke rumah dgn buah tgn untuk anak2nya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak. muliakan anak2 dgn mengajar mereka adab dan ilmu agama. barangsiapa memuliakan anak2nya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap2 dosa yg dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkn anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah melihat Nabi SAW mencium cucu baginda,Hassan. Aqrak berkata

"anakku 10 org byknya,namun tiada seorg pn yg pernah aku cium."

sabda Nabi SAW; "org yg tidak pernah menyayangi tidak pula akan disygi."

brgsiapa ke pasar dan membeli sesuatu brg utk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah utk org yg sgt berhajat. hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka, brgsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

seorg lelaki bertanya," Ya Rasulullah, kepada siapakah aku harus berbakti?
jawab baginda; "berbaktilah kepada ibu bapamu."

kata lelaki itu lagi ;" ibu bapaku sudah tiada lagi."

Sabda rasulullah; "kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."

wallahualam bissawab..

07 October 2011

kenaikan gaji n bonus bg penjawat awam...

harini ramai ler para penjawat awam senyum lebar.. sbb ade kenaikan gaji,bonus lagik.. aku kt ofis td pn,bkn main kuat lg sound tv tu haa,nk suh dgr belanjawan 2012..
aku?? cm biase,bt x reti jer la.. naik ke x,ade ke x...bersyukur lah ape adenya...
balik uma lak,mak aku dok tny aku..yeke ade kenaikan gj?? ait?? mak aku yg dgr,tny aku??
mmg aku xtau la kn.. aku dgr pn cm x dgr je..sbb aku x pnah amek port rsenya selama ni belanjawan negara..
giler x amek tau hal dunia btul la kan....

aku start blaja2 dgr bnda ni smua pon pasal aku adalah sbahagian dari penjawat awam.. merasa la taun ni sbg penjawat awam...padahal dlu x pnah harap pn aku dpt di tapak skang..
malas mau amek port,sbb org kata makin besar periuk,besar la keraknya.. makin tgi kan komitmen hidup skang...aku rse x terkejar kot... aku yg nk manage akaun aku ni pn makin lama makin bangang lak rse...

aku tgk komen2 kt tv n radio ni pn da memacam...smuanya thanks kt PM... tp aku trase pelik.. knp da bg mcm2 baru kata PM bt keja?? so hipokrit la korg ni.. haihhhh....
ahh,duniawi2... mcmni la.. permainan jer smua tu..
org hulur,puji mcm nk tumbang KLCC tu... bila x dpt lak... seolah2 mcm matahari nk dilempar batu..

ok la..kepada para penjawat awam smua... bergembiralah dgn berita baik ni eh...
aku?? x la hepy sgt... biase2 sudahh....

06 October 2011

senyum...

jgn cmpur adukkan antara cinta dan kerjaya.. muahahhahahaha,tajuk cm bagus jerk...ok! lupakan fb utk sementara..sbb cinta aku kini beralih kepadamu blog.... ni kes aku terlebih asyik dok baca kekasih kak filla nie...

hari2 aku dok jadik teruja membaca blog dia...kisah dia dgn anak2...kasih aleeya n kasih amani.. dari bebdk tu kecik smpai la bebdk tu besar.. skang aku cuba nk ceritakan pembesaran cik nur ifti liyana...muahahhahhahah,mcm ler bdk kecit tu ade dgn aku.... hahahhahhha.....nmpak beno nipunya kn... ahhhh.... yg penting ade cite...

ni alkisahnya baru balik dok jengah bdk cenonet tu la... sweeeeeetttttt ajeer kn.. cm haku... muuaahahahhahahah,lg skali prasan...sila tampar aku skang... T________________T

tetibe sentap lak dlm ati kecik ni... bila yg dirancangkan x mnjadi kenyataan...
hmmm.. sabar la bebanyakk. ade hikmahnya mgkin smua ni..

Nur Ifti Liyana




nur ifti liyana

tepat pukul 7.24petang pada 3/10/2011 di hospital sungai buloh,sorg lg baby girl dilahirkan...
Nur Ifti Liyana Binti Mohd Razie...

act,kteorg mmg tgu2 kelahiran baby girl yg sorg ni... coz,mummy dia merangkap maksu aku adalah maksu yg rapat dgn kteorg smua...aku?? adalah antara org yg paling excited skali selain family in law maksu aku n beloved husband dia...

baby ni sbnanya da lewat dari yg sepatutnya dia tgk dunia ni... seminggu lewat.. (patutnya aku suh dia kua mse 16/9/2011 aritu,snang..1malaysia cuti) heeee..atuk aku kata lak,maksu aku ni same mcm arwah nenek aku... lmbat lahir,baby girl la tu..klau ikut due,baby boy la tu..alahhh,janji smuanya selamat..

aku?? belum tgk lg... =( x sempat lagik la..balik da mlm..bila msenya aku nk pegi.. x elok dlm pantang nk dtg uma org mlm2... kang bt baby tu melalak...sape nk jwb?? tgu la weekend kang aku pegi... sbar eh my dear ifti... ur gojes sis will come...ngeeee...

maksu aku da ckp,klau dtg kena bawak hamper tggi aku... ahh sudah..mne aku nk carik tu kang...

03 October 2011

welcome back...

selamat datang ke page baru cik pelangi................ngeee..nti aku buat n make over bg cantek eh...