aku hargai...

27 November 2015

:: HOBI ATAU KEPERLUAN? ::

terus terang ni memang la bukan hobi..
ingat aku suka tanam2 pokok ni...
dulu aku rajin anta mak je pi beli bunga..
nama aku nak minat bunga? 
jangan harap! hahaha..

sebab aku rasa memang semak haih..
tak tau la akan datang kan...
slalu jugak cite dengan mr.capt...
orang tu tanam bunga jadik..
orang tu tanam tu menjadi jek..
aku tanam menjadi la.. tapi menjadikannya jahanam la..


pokok kunyit ni kak yati yang kasik.. 
gigih la kak yati tanya, nak ke pokok ni.. 
oleh kerana aku dah jelak asik nak membeli je kan..
makanya aku cakap, ok jela.. 
dengan harapan aku tanam tak la jahanam....
Alhamdulillah.. tiap kali balik keje.. 
mesti aku cakap dengan cik kunyit ni..
membesar laaaa bagai johan ye.. aminn..
skali makin hari makin gemok pulaknya.. okla kan...
sebab paling ohsem jugak pasal sil aku rajin letak baja.. hahahaha...
bukan aku ye.. =p



pokok kari ni pulak macam segan2 nak idup..
ntah kenape aku tak tau la..ni pun mak aku yang tanamkan...
aritu tengok macam ade anak pokok baru nak naik..
pastu tengok lagi.. takde dah.. mati dah la tu..




ade 1 lagik pokok serai..
tu paling power la.. aku cucuk je..
siram tak.. jenguk pun tak..
kadang2 je jenguk tau2 dah rimbun..
power.. kebal pokok serai tu..
tak payah nak perhatian sangat la kekdahnya.. hiksss...

aku ade jugak try tanam cik som...
harap2 dia mantain power la.. pokok sayur jelaaaa pun yang aku rajin..
pokok lain aku malas.. wahahahhahaha...
kang aku terlebih rajin, mau kangkung pun aku tanam.. bakal laaaaa laman rumah tu dah tanam rumput... kot tak, aku tibai buat tanam sayur je...
tak payah beli.. wahaahhahah

ade la jugak angan2 nak tanam pokok lain...
tapi tunggulaaa.. ntah angan2 tu ade ke tak nanti.. kita tengok jelaaaa.. hikss

20 November 2015

:: husband birthday ::

baru nak cerita pasal birthday boy..




tahun ni memang takde plan ape2..
pikir nak buat kek.. tapi bila ingat balik buat kuih pun jahanam..
jangan la angan2 nau nak buat kek... kang ke dinding pulak kek tu..
mujur jugakla mr.capt bukan la suka nau menda2 manis ni...
bini dia je dah cukup manis kot.. wahahahahahaha...

pastu konon2 malas nak wish kat timeline dia..
sebab da banyak sangat pulak aku nak kene wish beseday.. haha...
skali tengok pesbuk berulang2 pulaknya pesbuk bagi notify..
cute sangat..



besday tetiap tahun kongsi berdua...
selamat hari ulangtahun jugak buat kembor mr.capt..

pagi2 besday tu aku bekalkan breakfast je..
nak buat kek tak pandai kan..
kesian.. haha...
makanya seperais breakfast jela..

happy birthday husband!

19 November 2015

:: tak pernah aku jangka ::

aku pun tak tau nak cerita macamana..
bila teringat balik, rasa macam lemah lutut sungguh..

kejadian hari isnin..
balik rumah memang dah plan nak masak tomyam..
siap mintak mr.capt bawak pi kedai kejap sebelum balik rumah,
nak cari limau nipis, daun limau..
pastu bole pulak mr.capt lapa.. singgah pulak stall burger...

elok je bukak pintu rumah..
nampak lampu bilik belakang nyala..
trus cakap dgn mr.capt..

 "kakak, lupe tutup lampu kot ni"

melintas je bilik kakak..
lagik rasa pelik sebab lampu bilik kakak pun menyala..
ntah kenape aku bole pulak jenguk kenape tak tutup lampu..
rupenya, siling bilik kakak dah pecah..
meja solek abis bersepah.. almari baju jangan cakapla..
semua pun bertrabur..













terus berderau rasanya tengok keadaan camtu..
laju terus aku ke dapur.. tengok siling wash area pun berlubang..
pintu grill dah terbukak.. mangga pintu pun dah ntah kemana..




makin aku da mengigil.. terus nak naik atas,
sebab aku terus teringat semua..
mr. capt pulak mana aku pegi, kat situ dia menarik aku jalan belakang dia..

terduduk jugakla tengok bilik kiteorang bersepah..
jewellery box dah bertabur..
brooch box aku pun dah bertabur..
terus rasa macam..
bingung ape nak dibuat...

Alhamdulillah, Allah swt masih lindung kami..
kerugian barang2 mungkin la tak banyak mana..
Asalkan kami masih dalam lindunganNya..

ada jugakla yang cakap..
lepas ni kene grill semua pintu..
ntahla.. rumah aku tu semua pun bergrill penuh..
tapi kalau dah namanya terjun dari bumbung gitu..
rasa pasni macam nak kene grill bumbung jugak..

-_-''

sekarang makin fobia..
tido malam langsung la tak lena..
kejap2 kang aku terjaga tengok tingkap..
seriau sungguh!

malam tu pulak terbaca berita yang heboh pasal kes rogol bunuh kat muar tu..
terus makin rasa tak selamat..
kadang2 aku terfikir ape la ada dalam otak diaorang ni agaknya..
pecah rumah orang da memang salah..
ni pi rogol pulak orang tu.. pastu bunuh pulak lagi..
Allahuakbar! mudah2an jatuhla hukuman setimpal dgn ape yang dia dah buat..
kesian anak dia yang kecik sangat2 lagi tu..

Mudah2an Allah lindunglah kita semua..
risau! zaman kegilaan manusia yang makin hilang pertimbangan agaknya...




04 November 2015

:: KAU AKU KITA ::

sebenarnya lebih kepada tertengok crita nih.. 
langsung tak terfikir pun nak follow.. 
tapi lepas tengok episod 1 & 2 terus rasa drama nih macam santai je..
ada lawak sikit, macam cerita Syurga Nur aritu.. 
santai je, tapi best!

kiranya kali ni takde la syarul ridzuan nih bawak watak stylo je memanjang..
kali ni dia amatlah sempoi.. tambah2 pulak aku suka tengok janna nick tu..
sejak follow dia berlakon cite sebelum ni.. rasa makin okey..
before ni tengok drama kat astro, memang stress tengok watak dia.. hikss..






ada jugak novel dia.. tapi belum nak carik lagi.. 
kompem la takde stok punye.. kompem sangat dah..
malas nak carik.. -_-''
takpela follow cite dia jer.. 





03 November 2015

:: nikmat dunia ::

penyakit cengeng terbawak2 sangat kekdahnya..
seharian mood langsung down.. makan taknak.. 
semua2 pun langsung taknak..
semua pujuk pun semua taknak jugak..
membawak ke malam sedihnya.. tah kenape tak tau..

mr.capt siap belikan beger oblong sampai 2..
maybe 1 dia punye la kot..tapi jarang2 pulak dia nak tapau makanan bawak balik..
tu pun taknak jugak.. last2 dah malam baru makan nasik.. pastu laju2 capai beger pulak..
sambung makan lagi..

pastu kak yati text bagitau.. 
nanti akak bawakkan breakfast tempe goreng dgn cili kicap..
jangan cengeng2 dah..
perghhh!! dalam pada mood down..
terus nak! hahahaa..

makanya malam tadi tido dalam kekenyangan lepas sepanjang pagi tak makan pastu asik dok telan air berbotol2 sebab sentap sangat.. 

pagi2 sampai opis.. bekalan dah ada.. =)
memang sronok sangat la haih..
thank you so much kak yati 
gembira perut harini.. hikssss




ni pulak kaksu bagi..
asalkan kaksu post gambo kek je..
aku yang laju2 komen.. hahaha..

rajin betul kaksu..
aku ni memang paten skali try jela nak baking segala ni..
takdenya nak try kali ke 2.. sebab slalunya 1st trial memang dah kompem kek aku dah jadi kejung.. style lempar dinding, kompem dinding retak.. haha..
makanya aku mintak je pada orang yang terer.. hikss.. =)



terima kasih banyak2 pada yang sangat memahami ai ni ye korang..
time sekarang.. memang agak emo lebih..
sedap2 semua2nya.. ai suka!