aku hargai...

27 March 2015

:: episode terakhir Teman Lelaki Upahan ::

Assalamualaikum..


haaa.. sape yang berkejar balik semalam semata2 nak tgk TLU?
bole katakan setakat 7petang semalam, memang news feed penuh dengan update pasal teman lelaki upahan..aku penah je cite pasal drama ni.. yela, drama yang aku rasa memang not bad..
hero yang bole kata sengal.. ala2 mengong sikit.. sweet.. tak tanya ape yang kita nak, tapi tau ape yang kita perlu.. terus jatuh cinta dengan watak el aka ezwan lutfi.. ngeh ngeh..

dan aku sebenarnya admire jugak dengan watak kyra lydia..
yerp, kyra memang agak biadap tapi macam aku cite sebelum ni..
dia tak tau cerita yang sepatutnya dia tahu...
so, tak bole nak salahkan dia.. aku tambah suka dengan kyra sebab dia seorang egois tapi tindakan dia yang tak tinggi suara dan tegas dengan prinsip dia.. 
*even dia salah sebenarnya* ntah.. aku suka je dengan watak kyra tu.. 

sebenarnya jadi drama airmata jugak sebenarnya.. episod mana ntah yang sampai real gua yang nangis weeiiiii.. ke part babah dengan abglong eL meninggal tu.. masa tu memang sedih gile..
tambah sedih bila kyra buat keputusan drastik sampai camtu..

cuma ending kyra dengan eL berbaik tu macam tak brape best je.. 
wahahahaha.. sebab dalam novel tak macamtu..
frust sikit laaaa... 

ape pun abes sudah demam TLU..
mesti rindu watak sengal eL...
rindu kyra yang serius memang cantik pulak dia..
rindu adam yang slalu jadi kawan baik pastu sokong je ape eL buat..
haishh.. nak baca balik buku.. sebab dah rindu..
rasa macam cite real sungguh.. 

k bai..

*few days to go*
wink wink

25 March 2015

:: antara chappie dan isyarat cinta ::

Assalamualaikum..

antara dedua movie ni. dedua aku dah tengok.. wiwiwiwiiiii..
sebenarnya takde la niat nak tengok sangat pun..
moh cite pasal isyarat cinta dulu..
aku tengok cite ni hari sabtu.. memang plan baik dah..
 setel je merewang kat kerja kawen sedara,
terus je aku pi angkut cik ai tengok movie ni..

memang aku agak memula cite ni sama je la dengan spesis LBS..
yela, penuhkan la video tu dengan gambo pemandangan..
ingat bayo tiket mahal nak tengok permandangan saje ke ape....
tapi ternyata itu silap..cite ni pada aku memang best..
trasa bersungguuh ade orang potong bawang kat sebelah aku.. 
kemain betul klua ayaq mata.. beriye kekdahnya.. wahahaaahah..

cik ai siap cakap, nad dah hujan.. 
ayorkk.. lek la.. tengah amek mood ni..
memula macam dah jangka la kan yang cinta dorang ni macam tak kesampaian.. 
so nak tak nak salah sorang kene la berundur..
rupenya lain pulak yang jadi... sian iskandar! 
tetibe!.. pendapat aku la.. klau airel tu tak sakitkan hati lina, mungkin tak jadi point aku menyampah dengan karektor airel yg dibawak fizo omar..tapi dek kerana dia tggalkan lina yang aku rasa baik la..lgpun tak salah pun tindakan lina bagitau cite sebenar pada dhia.. tu hak dia.. ermm, kalau aku kat tempat lina, aku maybe takkan buat macamtu.. daripada aku buang masa xplain pada orang yg aku xnmpak pun dia hargai aku.. baik aku blah.. okey2, tu kalau aku la.. malangnya tindakan lina disalah anggap airel.. 
kesian lina.. -_-''

korang bole la tgk cite ni mana tau hujan jugak..
enjoy dengan cerita iskandar yg sampaikan cinta dia dengan cara tersendiri even dia bisu..
annoying sikap airel yg amek kesempatan..tp tak bole nak salahkan dhia sebab dhia tak salah pun.. dhia cuma kenal airel & bukan iskandar..


and last week terjumpa dengan airel..
auwww auww.. masa ni nak otw ke hall tengok chappie..
terus slow2 je cakap bole amek gamba sesama?
wiwiwiiiiii... kalau la iskandar ade time ni, memang tak pandang airel jawabnya..
muahahahahahhaa....





after that baru tengok chappie..
orang kata chappie ni robot sedih..
tapi part sedih dia tak terkesan sangat dalam hati..
kesian kesian.. ke aku tak paham jalan cerita?
wahahahhha... 

tapi okey je dedua movie ni..
sila la menonton ye..





19 March 2015

:: invitation card ::

Assalamualaikum..

oohh tak tertimbus kad lagi rupenya..
walau kejap meniarap.. kejap mendepa.. kejap duduk.. kejap pegi dapur carik makan.. eh!
aku jugak yg  gigih pm fb, watsapp, msj kengkawan mohon bantuan sharing alamat..

tak kurang ade jugak yang dapat teka kenape tiba2 mintak alamat rumah @ opis 
dan sebagainya.. maklumla, nak kata cover takde jugakla.. cuma tak memekak nau.. 
ala2 suprisedd.. tekezut takkk.. gitewww...

hampir 300 keping dah sampai ke tangan memasing..
separuh jugak dah selamat pos.. ade few lagik yang masih tersangkut dalam kete..
penat oih jalan sana sini.. ikan aku tu pun dah semput gayanya.. asik jalan je tak reti diam..



dan baru la aku tau macamana gelabahnya nak serah kad sendiri..
aku tak tau nak react macam mana bila orang cakap tahniah.. haha..
sebab otomatik aku plak jawab.. haa tahniah2.. 
dengg! dia punye rasa macam happy orang ckp tahniah but same time malu oih..

Alhamdulillah..
serahan kad di kalangan kengkawan opis pun dah selamat diedar..
ade yang terkejut.. ade yang dah dapat jangka..yang peluk aku sampai nangis pun ade..
tak kurang jugak ade yang mengata tak sepadan katanya :)
si kasar jumpa si senyap..

takpela.. asalkan si kasar ni ade rasa hormat pada si senyap..
tau tanggungjawab.. inshaAllah semuanya baik2 je... ;)





:: bridal majlis bertandang ::


Assalamualaikum..



setel jugak part bridal bertandang..
baru aku prasan, bridal ni memang semua kat tingkat atas..
jenuh jugakla aku pakai pastu pasang balik kasut.. gatai lagi pakai kasut bertali2.. 

dari satu kedai ke satu kedai..
majoriti semua paten dan warna adalah sama.. 
dan kami yang memang sependapat pangkah baju2 tu..wahahaha...
jalan lagi.. dan punyelah cerewet taknak jugak songket sampaikan taknak tengok langsung yang namanya songket... ade jumpa 1 bridal yang sempat aku try baju..
oohh man.. memang paten ke baju letak riben kat kain..
ape ke pelik nau rupenye.. -_-''

jenuh aku terkuis2 riben tu.. 
rasa macam bakal menjadi tumpuan kalau riben tu masih duduk kat situ.. 
so pendapat sy adalah tidak rasional jika ingin memakai baju tu waktu bertandang nanti..
auwww..auuuwwww...

aku rasa ade la 4 kedai kot kiteorang turun naik..
mujur jugak laa bakal kakak pengantin ade..
syukur gile ade bantuan.. kot tak, jenuh..
aku pandang dia.. dia pandang aku kang.. dua2 tak tau ape sebenarnya yang kiteorang nak..

naik kedai ke 5..
nampak owner kedai pegang songket..
dua2 cakap "cantikla!"

aku plak saje mintak dia try..
nak try baju pmpuan memang sah tak muat la..
aku ni dah rupe ikan paus je sekarang..
so kite suruh je dia try dulu.. 
last2 yang memulanya taknak songket..
songket jugak akhirnya..

kaler dia pun sangatla menawan kalbu..
auuww auwwww


hulubalang melaka yang bakal menjadi sultan sehari di pahang ;)


sedapkan hati.. songket tu tak panas..
sebab set baju tu sangatlaa cantik!
ai like! 




18 March 2015

:: setapak ke fasa baru ::

Assalamualaikum

orang keliling masih tanya ape prasaan nak merubah fasa?
aku jawab "belum ada rasa apa2"
 sebab aku fikir banyak gile tanggungjawab nak kene pikul lepas ni..

kalau ikutkan atuk aku memang da berbunyi banyak kali, bila agaknya cucu dia ni nak nikah..
selalunya aku senyum pastu pelan2 blah.. 
Alhamdulillah, another step to go.. 
atuk happy sungguh bila mak bagitau yang aku nak menikah dah.. 
betul2 happy agaknya sampai nangis dia.. 

yela, aku sorang je kot cucu dia yang still wat lek wat pis..
jalan sesorang.. sesuka ati aku je nak meraban ke mana.. dari meru pi setia alam pastu magic tetibe bole ade kat damansara sorang2.. haa.. aku la tu.. 
asal tanya je pasal jodoh, memang aku dulu yang cabut.. 
tapi Alhamdulillah, aku sorang yang terselamat dari kene mandi bunga walau da fasa 26 katanya dan masih single mingle.. maksu aku kata, bagus teknik ko cabut lari dari kene soal kan.. peace! 

aku tak rasa aku gelabah nak menikah lagi.. sebab aku tggu jodoh dtg sendiri.. 
klise sangat kan..
tapi klau ikutkan, aku bukan paten kelam kabut sangat la.. 
setel borang menikah pun campak campak je.. dengan harapan jap2 lagi la buat..
akhirnya, style campak2 tu setel jugak.. 
Alhamdulillah.. Allah permudahkan..
takut jugak aku orang pejabat agama ni buat onar banyak pulak dia tanya macam2 kang..
but Alhamdulillah.. pegi pej, agama shah alam sgt memudahkan...
lot park je susah nak mati.. pusing 2kali kat menara jais shah alam tu.. 
last2 park kat lot khas.. dalam hati dok zikir janganlah kene clamp..
sebab dah nampak ade kete kene clamp pulak da.. 


waktu bertebaran borang yang ada.. 
aku? tolong tengok je sebab smua tu memang part dia.. ;)




Alhamdulillah.. 
walaupun dengar kabarnya urusan kebenaran ni ade alkisah pak aji kerek dipihak sana..
another step to go.. wink! wink!







11 March 2015

:: size kaki 8 tapi sarung kasut size 5 ::

Assalamualaikum


orang kata terlajak perahu bole undur tapi terlajak kata sendiri tanggung..
Aku da mula rasa hebat nau ke membandingkan orang ni dengan orang tu? macam pening sikit kan.. tapi takdela pening sangat pun sebenarnya cuma lebih kepada rasa annoying dan menyampah.

orang kata da bukan calang2 menyampah da. tahap kalau ade kayu besbol dah aku hentakkan dah.. mengenangkan dia manusia jugak je.. lately ni aku memang ade dengar la cerita2 tak best sepanjang counting days kononnya nih.. 1st yang aku tak paham kenape rajin bawak mulut bercerita kat orang  lain yang ngko gigih sangat nak saingkan orang ni dan orang tu kemudian ngko benamkan pulak orang yang ko tak suka tanpa tau latar belakang tu kononnya ngko memang dah kenal sangat la perangai dan watak orang tu macamana.. okey, aku paham ni lagi pening.. 

kemarin ade la gaya seorang makcik2 yang kononnya bekerja dengan agensi carik jodoh kot.. kot laaa..kemain lagi mencanang sana sini betapa dia punye misi untuk memasangkan orang ni dan orang tu.. nampak macam ooh..okey, takde menda yang weird pun kan.. tapi oleh kerana perangai makcik2 yang melampau sangat ni menjodohkan orang sampaikan gigih bandingkan orang tu dgn aku.. yes! that part yang memang nampak aku terasa nak amukan..  okey2 aku memang da rasa annoying gile.. kot ye pun gigih sangat, tak payah la nak bandingkan watak seorang perempuan ini dan perempuan itu.. annoying nak mati kot.. betul la aku mengaku, aku memang kasar pun.. cakap kuat.. jalan tak reti catwalk..tak kurus slim pun.. tinggi? lagilaaaa harapkan tinggi kasut je.. tapi dah kenape nak jadi so makcik2 kampung yang bawak mulut sana sini semata nak hentam aku pulak?

memula dengar dari mulut orang, aku bole lagi sangka baik..tapi dah ngko sanggup mengejar aku..
pastu dalam pada bertanya siap hentam aku lagi.. ko ni nak kene hentak ke ape? okey2 memang ayat aku da mula rasa kasar.. mungkin ye, sikit2 aku dah mula rasa macam malas nak amek port ape orang cakap.. tapi, kalau dah dicucuk menda sama je.. rasa menyampah dah bersarang jugakla.. lagi2 pulak perwatakan aku memang bukanlah ade gaya2 pempuan ayu melayu terakhir jalan sopan, bersimpuh bagai.. tapi at least aku tak suka nak bergaduh dengan orang.. aku tak suka nak bantah kalau dah tu namanya arahan.. aku tak suka nak bertekak semata2 benda yang konon aku suka dan pertahankan tapi takde persetujuan orang lain.. oih! jangan bandingkan seolah2 tau sangat life style orang macamana.. 

 tak semestinya orang yang kita nampak ayu sopan..jalan slow.. semua tersusun tu dah kira perfecto gile.. dan jangan pulak sangka orang yang kasar, nampak asyik nak menumbuk orang je tu adalah makhluk yang paling tak mungkin berubah.. jangan sangka macam tu... Allah ni nak terbalikkan hati kita senang je.. ini kan pulak Allah nak detikkan kita berubah.. dan tak payah la letakkan konon2 kita ni ade dalam size kasut orang sedangkan kita tak muat pun nak pakai kasut orang tu.. serius annoying.. 

05 March 2015

:: Boat noodle @ Klang Parade ::

 Assalamualaikum..


minggu lepas punye cerita.. sebelum hit CNY la ni.. 
ajak cik ai pi klang parade.. nak jugak rasa ape yang hebat sangat boat noodle ni.. 
patutnya pi dengan kak ngah... tapi dah makcik siap mengalahkan macam nak pegi dating...
makanya takde rezeki sebab dah lambat sampai.. kedai dah tutup pun.. 

brape hari pastu ajak la cik ai.. sebab tu memang geng aku la pun nak test2 makan ni..
agak2 aku tak bole nak go.. cik ai la setelkan.. haha.. sebab tekak i very2 kampung girl.. 
paling power pun i nak rasa je.. hahaha.. nama nak perabihkan.. memang tidak melainkan memang i suka.. giteww...

kisahnya kiteorang dua memang tak tau langsung ape yang menarik..
biasenya tengok orang update makan sampai bermangkuk2.. siap susun tinggi2.. 
jadinya prasaan nak tau aku tu makin membuak2 pulak rasanya.. 
balik keje terus shoot klang.. park ikan kat jusco pastu cik ai amek aku.. kang elok2 sampai on time.. mau aku yang tunggu cik ai sejam sebab tunggu makcik tu waze kat mana klang parade.. 



dah sampai.. masing2 blur.. ape pulak nak order ni..
last2 mintak je la bangla tu advise ape yang best & ape pulak yang orang order selalunya.. 
bila mintak advise.. memacam pulak la orang ni advise.. sudahnya order ape yang konon2 macam best seller la kat katalog tu..







camni la sekitar kedai.. kerusi meja ala2 oldskool..
rasa macam makan kat kantin skolah..


ahaaa.. ketibaan mangkuk pertama.. aku sebenarnya sampai sekarang tak tau nak describe ape rasa kuah ni sebenarnya.. mangkuk 1st tu ade rasa kari.. mangkuk 2nd pulak ade rasa macam lori kicap terbalik.. kahkah.. okey2 serius memang aku tak tau ape rasa sebenarnya.. rasa macam okey la.. not bad.. tapi lagi sedap yang ala2 kari tu.. nama dalam buku order tu memang aku lupa.. sebab bila nak order 2nd time.. aku dah tak ingat ape benda nama dia...



cik ai order ice thai tea.. aku dah nampak ice blend.. memang aku sapu tu dulu la..
tapi thai tea dia memang sedap.. pastu konon2 nak order coffee ice blend jugak.. eh! bukan konon2 tapi memang aku dah order pun.. kureng sikit nak compare dengan chatime.. haha.. chatime masih 1st ranking lagi la..


antara side dish yang cik ai order jugak... nampak tak yang macam ala2 meatball tu..
sila jangan order sebab nanti korang nyesal macam kiteorg jugak.. mau tidaknya mati2 ingat grill meatball tu macam ala2 ikea meatball.. last2 yang datang rupe frozen ball yang kat mall tu.. cisss... nyesal nyesal.. ala2 keropok dedaunan tu sedap! tapi aku lupa pebenda nama dia..



haaaaa... ni kengkonon antara menu hebat kat boat noodle ni la..
aku pelik jugak apsal dia datang telungkup camni..
cik ai bukak, dia suruh aku rasa dulu.. sebab dia macam agak tu kuih tepung pelita..



bila dah bukak ni la rupe dia.. putih je..
nampak macam santan.. oohhh, memang santan.. 
dan macam ala2 tepung pelita tapi buh dalam mangkuk.. 
mangkuk leper je pun.. so isi dia takdela banyak mana kan.. 



tadaaaa... macam ubi kot.. kot la.. manis.. dan rasa okeyla.. sedap sangat2 tu takla.. 
tapi bole dimakan.. agak keras sikit banding dengan tepung pelita.. giteww..






so sekarang aku dah tau la kenape mangkuk ni orang susun tinggi2..
1. portion mee tu memang sikit.. sekali makan wasalam.. kene la dengan harga pun kan..
singgit semilan je haa..
2. dorang memang ramai staff.. tapi takkan amik mangkuk yang bersusun kat meja.. makanya orang2 yang makan ni sure la susun mangkuk tu jadi menara sebab meja kecik kot..
bersepah.. *trick pemasaran,macam orang makan banyak sangat* haha..



nah.. sesape yang rasa nak tau ape sebenarnya boat noodle ni.. 
k bai



04 March 2015

:: teman lelaki upahan ::


Assalamualaikum

haaa.. sape yang gigih klua opis je terus shoot balik rumah tengok teman lelaki upahan ni? haha....salah sorangnya aku la tu.. gigih tak gigih sangatla kot.. sebab kadang2 aku memang tak sampai rumah lagi biasenya.. paling laju pun 6.45 bole la sampai.. paling lambat pukul 8malam baru sampai.. tu pun sebab aku merayau.. tak reti balik rumah terus.. wiwiwiiiii....

tapi crite ni memang berjaya buatkan aku tak tertipu yang realitinya hidup kita ni memang takde lelaki atau manusia yang sempurna.. aku tertarik jugak dengan karektor kyra sebenarnya.. dia ade pendirian dia.. memangla dia buat silap.. tapi rasanya macam tak adil pulak nak hukum dia.. sebab dia tak tau pun crita sebenarnya.. biasenya klau jalan cerita tu berjaya mempengaruhi aku.. so, dengan pantasnya aku pi melepak kat mph.. carik novel punye pasal.. dan lagi power.. aku dah pun abiskan buku ni 1 malam je sebab nak tau kesudahan.. walaupun cerita cinta biasenya well.. hahah.. da bole agak la kan..mungkin sebab karektor EL berjaya mempengaruhi aku untuk tengok tv jugak.. power2.. yela, drama2 sebelum ni kite semua macam disogok dengan betapa macho man sungguh si zill faezrul.. sabar & tenang gile hadap situasi macam airil..dan akhirnya ade jugakla kelainan pada watak seorang hero yang sewel, tingtong, sweet, caring pastu selamba macam EL.. 

cuma klise yang dah menjadi kebiasaan.. mesti hero tu kaya raya gile.. bawak audi.. bmw.. perghh.. rasa macam adoiilaaaa... drama kan.. mesti nak gempak.. haha.. tapi suka jugak la.. sebab jalan crita best..



so sape lagi yang join tengok? macam tak sabar nak tunggu ape kisahnya lepas ni..




03 March 2015

:: Teaser & counting days ::