aku hargai...

28 April 2015

:: fasa baru ::

Assalamualaikum..



banyak gile rasanya aku nak tulis kat sini..
yela, kang update kat fb.. dah memacam pulak orang komplen..
tapi untuk setakat ni aku rasa still okey lagi dengan jadual baru..
maybe ade sikit jadi macam indon..no more weekend bangun pukul 10..

dulu masa bujang, balik dari keje.. memang aku terus berkurung dalam bilik..
malas nak bercakap sebab penat hadap jem..
la ni balik keje je terus ke dapur.. prepare utk dinner..
so far, setakat ni aku seronok je dengan ape aku buat..
maybe letih sikit la..pastu macam menyesal sebab time mak aku masak, aku jarang nk involved..
sebab weekend memang aku nak rest je..takpun, aku memang tak bagi mak aku masak.. 
sebab aku rela bawak dorang keluar makan.. wahahahaha...

part ketara yang paling nampak.. aku dah mula alergic tengok sepah2..
terus aku rasa perangai mak2 dah start berjangkit.. 
lagi bagus, bila masak sekarang ni memang aku rajin rasa dulu.. 
selalu memang tak kuasaaaa aku nak rasa.. masak janji ade je.. sedap ke tak belakang cite..
betapa dasyatnya penangan duduk sendiri.. selalunya memang mak aku tukang adjust balik ape aku masak.. sekarang sendiri rasa sendiri adjust.. haha.. 

tapi cite paling dasyat setakat ni adalah..
membancuh nescafe..
perkara paling aku rasa nak masuk dalam sink dapur je sebab tak reti tekstur dgn rasa nescafe tu camne sebab memang aku tak minum nescafe pulak tu kat rumah mak aku mana ade nescafe...
1st time aku bancuh nescafe memang aku blur cmne rasanya..
sekali dah terlebih letak nescafe pulak da.. abg ipar yg minum terus kata, memang tak tido ni..
gulp! tersedak terus rasanya.. malu oih..
Alhamdulillah Mak mertua aku memang baik betul..
terus dia ajar.. siap brief ape anak dia makan dgn tak makan..
tapi pastu memang gua rasa nescafe gua perfecto..auww auww..
tapi balik kg mertua je la pun buat semula.. 
kat rumah memang takde simpan stock..mr.captain pun beli 3in1 nescafe je..
so setel masalah kat situ..
tu belum lagi part pakai santan kotak.. kesian gile aku, da berabad santan kotak ade kat mall, sekali pun aku tak penah try, bila dah kene masak sendiri baru kelam kabut nk try..tu pun sebab carik santan fresh takde.. terus hati rasa, bole ke nih guna santan ni.... 
1st trial.. perkara paling bijak bila aku leburkan je 1 kotak santan.. padahal santan tu pekat gile rupenya.. damn! terus gigih gile adjust.. nasib ade rasa lagi.. 
mujur aku ade pragai, buat something selagi tak elok memang aku kejekan sampai okey..
so terhasillah masak lemak yang power esoknya.. haha

untuk permulaan memang aku rasa kelam kabut sikit..
but slowly nak kejekan rumah.. 
takdela pandai sangat, but syukur sebab mak aku, cik ai dengan zana rajin gile share dgn aku memacam.. aku yang kene cekap install semua benda yang dorang update..
pastu kalong pun ade bagi aku buku resipe..before tido, memang jadi keje aku membelek buku tu..
terus kepala set nak masak ape arini..phew! setel..




24 April 2015

:: hantaran kedua belah pihak ::

Assalamualaikum..

haaa.. nak cerita pasal barang hantaran pulak...
hantaran kiteorang 7 berbalas 9..
so, ni antara barang hantaran dari pihak lelaki..


-kek-


-mas kahwin & gelang-


-kasut-


-jam tangan-


-beg tangan-


-al quran & sepasang telekung-


-perfume-





dan ni antara dulang hantaran dari pihak aku pulak..
decoration hantaran by sis aida shazlin..
memang aku lepas bulat2 pada sis.. aku cuma bagi warna tema je..
sebab memang aku agak blur ape nak adjust pada dulang2 ni..
dah lama sangat dah aku tinggal kreativiti mengubah ni..
suruh semula memang ahkak very the kayu..
mau tak jadi ape dulang ni..
thanks so much sis.. 
ngeh ngeh ngeh


-kek kahwin sponsor by kalong before menunaikan umrah-

aku cuma adjust riben tu je.. pagi2 orang sibuk nak menikah.. 
aku sibuk adjust menda2 ni lagi..
kagum dengan diri sendiri tetibe..


-kek lapis by makcik-


-cincin-


-kasut-jam tangan-wallet-


-manisan-sepasang persalinan-


-perfume-



takdela orang kata macam nak beriye sangat..
simple dan ape adanya je.. 

dan ni la kami bersama barang hantaran..


:: majlis bertandang ke temerloh ::


 Assalamualaikum..

majlis bertandang ke temerloh selamat diadakan 18 april 2015..
seminggu selepas majlis kat klang..
Alhamdulillah, aku rasa puashati sungguh tengok pelamin kat belah suami..
tak heavy sangat, so memang senang family nak bergambar ramai2..




semua dekorasi dari pelamin sampailah ke meja beradap by family in law..
memang cantik betul..
dikelilingi akak2 yang banyak idea ni memang rasa banyak betul idea dorang mencurah curah..




kek pengantin 


aku tak tau aku yang terlambat ke atau family aku dari klang yang terawal..
pukul 12 dorang da sampai temerloh, aku pulak still lagi tak siap2..
memang family kene tggu agak lama..mak aku asik call kata mak dah macam ikan kering ni.. 
tak siap2 lagi ke.. haha.. sian mak..

12 lebih baru kiteorang keluar..
tu pun dok tggu izam tak siap2 lagi dengan rantai bersimpul2 pulak time2 genting camni..



pengantin dok menunggu depan pagar..







selamat berarak masuk..
adik aku resQ pengapit time ke temerloh..
maklumla.. ahkak dah ketiadaan pengapit..











family potret..
mak abah & adik2


orang kuat kat rumah klang..
maksu & family..
maksu jugak layankan aku pakai inai pkul 1pagi kat belah pempuan..
kembang2 dah mata memasing..


orang kuat kenduri belah pempuan..
pakcik2 & makcik
berserta flower girls & boys


aku rasa banyak gile gamba kawen yang aku pandang kamera sini.. 
izam pandang kamera belah sana..



kengkonon je ni.. 
padahal before tu dah separuh jag aku minum air..
panas gile weiiii







potong kek session









Bil & family..


in law family..
masa ni memang adik bradik je ade..
MiL dah siap tuka baju..
tak larat dah penat..


anak2 sedara yang memang happening..
& mak sedara baru yang over..






baru aku prasan yang gambo kawen belah temerloh yang nampak seronok pulak..
mana taknya, dengan muka izam yang happy kemain.. 
semua gambar nampak cantik je rasa..
maybe part nebes dia kat klang aritu terbawak2 ke hari ahad.. 
-_-''


Alhamdulillah..
semuanya dipermudahkan..
terima kasih tak terhingga buat keluarga kedua belah pihak..
dari akad nikah, berinai, bersanding dan bertandang..
semuanya dipermudahkan dan disusun cantik..
Allah mengaturkan sebaik2 aturan..




:: resepsi persandingan 12 april 2015 & antara mereka yang hadir ::

Assalamualaikum..

ikut jadual sepatutnya kiteorang bersanding pukul 12.30
tapi pengantin dah roger awal.. kemungkinan dorang lambat sampai..
nebes lagi ler tew.. hewhewhew..

Alhamdulillah..
perjalanan majlis lancar..
pengapit khas import dari sarawak..

mekasih banyak2 moore!
dayang2 senandung aku pulak khas dari kazen2 cenonet..
mujur jugak dorang tak bersilat kat depan pelamin..
kot tak mau aku jadi hulk...
amukan kat situ.. phew!


orang terpaling kuat yang banyak membantu beberapa bulan awal..
dari urusan dapur sampaila ke kek hantaran yang kene deco last minit..
semuanya by my lovely aunty..
Ya Allah, tak terbalas budi rasanya.. 



terima kasih jugak untuk pasangan jun & dean serta hani yang simpan air sirap dalam mulut time gambo ni amik..serius lawak.. masa nak salam baru pasan yang hani simpan air sirap dalam mulut.. hahadoiii...



Alhamdulillah.. 
ex bos kesayangan ai En.Ramli mohd Noor sempat hadirkan diri..



kak lylie sekeluarga.. 
sempat update fb berserta caption sentuh hati..
terima kasih banyak kak leli.. banyak tolong setelkan beberapa benda yang tak terkejar sehari before nikah.. dari inai pengantin, hantaran yang kene adjust sampailah ke deco bilik pengantin..
sampai dekat 10 malam berkampung kat rumah nad..
terima kasih banyak kak... 


uncle & aunty from singapore..
terima kasih semua! 
happening sebab semua setuju ikut tema kite bermaroon hari tu..


my atuk dan nenek..
always love u much!


cik ai si kakak yang sentiasa ada.. dan moore si pengapit of the day..
terima kasih tak terhingga untuk korang weiii...
kot korang takde memang haru biru aku..


pinky kakak.. mekasih kak tia.. 
bantu nad pinjamkan macam2 barang nak menikah..


hadiah paling besar sampai dari bakal adik ipar..
eh! haha.. terima kasih hanis.. 
sempat jugak hadirkan diri..


mai yang awalnya bagitau kata xdpt datang..
last2 aku nampak jugak dia...
terima kasih beb!! 


kak sham & family..
terima kasih banyak kak sham, banyak jugak nasihat kite macam adik akak sendiri..
dah makin rasa sayang pulak.. hehe..
lainkali jangan lupa kasut tau.. kite edit baik dah tu tak nampak akak pakai selipar..
wahahahahahahaha


kak masz & family..
oloh2 baru prasan mereka sendondon hari tu..
terima kasih banyak korang..
sempat hadir.. =)


always be the best kakak ever..
kaksu & nani..
terima kasih banyak kaksu utk semua nasihat..
moga Allah balas semua jasa baik kaksu..



warga preka centre dan warga mak2 yang aku selalu follow dorang shopping....
kak alin.. kak iman & kak yati..
terima kasih banyak2 semua..
wiwiwiiiiiiii....



kawan dari sekolah..
selalu care walaupun tau aku memang gangster dari sekolah..
tapi cengeng jugak.. haha..


opismate dan seunit suami..
najib & family


opismate..
warga aset,Hr & perolehan..
tQ korang.. zaim, zam & syahrir





schoolmate smkm
hazrin & safwan




kawan dari kecik, besar sama2.. sekolah sama2..
gaduh baik pun berdua..geng gosip kat dapur..
ooh.. tak sangka beliau jugak bakal melangsungkan pernikahan awal bulan depan..
mekasih banyak datang kakngah.. & selamat menghitung hari ye..
aku punye hitungan dah lepas.. haha..
ucapan ngko macam nak sambut bezeday pulak ye..




geng2 classmate.. thanks much babe..
dari kiri mummy mira, kakngah, ashikin , mummy bella, ain, fynaz,



geng bergaduh kat Fb..
mekasih banyak hidayah & suami..



geng classmate..maklumlaaa.. 
satu2nya kelas pempuan, memang takde la namanya lelaki..
tenkiu much.. eda,yan,alfa,jue & mai



penyumbang tenaga paling hebat..
makcik pakcik dan family..
Moga Allah balas semua jasa kalian semua..
bertungkus lumus membantu..


my twinny fren..
selalu gila2 tak penahnya kontrol2..
sebab dedua agak sewel sikit kan..



were family.



punya 1 keluarga yang cukup besar bukan perkara yang mudah menjaga hati setiap satunya..
tapi berkat kasih sayang ikhlas.. saling hormat dan saling sayang..
Alhamdulillah Allah banyak permudahkan semua..
terima kasih banyak kalian yang teramat membantu.. 
terima kasih banyak kalian selalu ada disisi.. 
terima kasih banyak kalian masih sayang aku walau betapa gangster dan cengengnya aku bersama kalian.. moga Allah lindungi kita semua.. ameen..ameen..

selesai sudah majlis bersanding di klang..
minggu depan ke temerloh la kite wehhh...