aku hargai...

30 October 2015

:: Eh, Ayah ke ni? ::

last week dapatla balik temerloh, lepas lama jugak tak balik..
rupenya kat kampung pun teruk jugak jerebu.. -_-''
kebetulan je kiteorang sampai, mie dgn family pun ade dah..

hannah ni memang susah sangat nak dekat.. 
payah langsung nak diusik..tau2 je meraung.. 
ni beso sikit, dah okey dah kot..still malu2 jugakla lagi..

reaksi hannah bila jumpa uncle zam..
masih tak tau beza mana 1 ayah mana 1 uncle jam..
memang kteorang dah gelak sakan da..
sebab muka dia nampak sangat macam was2..
tapi dalam pada dia was2 tu dia dekat jugak..
maybe dia rasa memang ayah dia la kot.. hikss...



dah brani pegang,cuit sikit..
ok, maknanya dia dah mula confident yang uncle ni ayah dia.. hihihihi..
cuma mungkin dia macam rasa was2 lagi kenape ayah x pegang dia macam slalu kot.. 




last2nya.. 
dah kat riba uncle da...
hahahahaha, adik haseef pun tak mau kalah..
laju2 pegi kat uncle jam.. 
tapi tengokla muka dia.. dia punye tenung uncle tu still rasa was2 lagi.. 




lama jugakla dia pecaya yang tu ayah.. 
sampailah ayah original dia datang.. 
elok je ayah sampai, terus malu dengan uncle zam..
sebab dah salah orang.. hahah..

jadi lagi kelakar bila mie dgn uncle zam duduk sebelah..
hannah pandang dua2.. sebab tak tau beza mana 1 ayah...
kehkehkehkeh..

ni la ayah hannah & uncle zam bila sebelah2.. 



nasib baik ai bole beza mana 1 seben ai..
haha..

23 October 2015

:: GegarVaganza 2 ::

haa.. da nak masuk minggu ke 2 baru nak update pasal gegarvaganza..
GV musim lepas memang aku tak tengok langsung pun..
dasar pemalas nak follow..
tapi musim ni, dek kerana dengar orang2 bercerita betapa bestnya gv nih,
terus laju2 aku donload.. hikss..

mana tidaknya, tak tahan sungguh mata nak menunggu..
sedangkan Af pun langsung aku tak follow, nak follow GV ni?
memang tidakla.. tapi sebab tengok fb pastu ade jugak yang review kat blog..
uish.. aku pun nak kene tengok jugak ni..

betul memang best..
semua lagu2 yang penyanyi lama ni bawak memang best gile!
kira dengar banyak kali pun memang tak jemu..
terus tak sabar nak tunggu minggu ke 2..



tak tau nak minat mana 1..
semua pun best la haih!

21 October 2015

:: alergic yang makin menjadi jadi ::

gambo semalam...
dah macam kene tumbuk pulak bengkaknya.. -_-''

malam kemarin aku rasa aku masak kari ikan kembong je..
pastu ade la goreng ikan 2 ekor jugak..
memang dinner tu cuma aku bedal ikan goreng tu lebih dari biasa la..
elok je baru naik bilik, terus rasa mual lepas makan tu..




aku rasa biasa jela..
anggap macam kes makan kambing tu jela..
rupenya tak.. bila tengok cermin..
da macam lepas bertinju..
kemain bengkaknya.. pakej siap macam lebam2 pulak tu..

shada cakap, amek gambo buat kenangan.. haha..
tapi bila amek gambo, tak nampak sangat pun macam lebam gitu..
ni dah masuk 2nd day.. rasa kurang sikit kot..
terus la aku rasa mata aku sembap je..adoiilaaa..

nak makan pun kene berjaga2 la ni..
takut haih makan sebarang2 trus jadi macamni lagi..

pagi2 mr.capt dah tenung muka aku..
ade lagi ke dak ruam ni..
ajak pi klinik memang aku sah2 malas la..
tak kuasa haih dah balik rumah nak klua lagi..
aku memang tggu time nak tido je.. takde dah aku nak rajin2 buat menda lain.. haha..
lagi2 tengah jerebu teruk ni..
nak klua rumah pun rasa macam alahai..
malasnya aku oih

semalam turun je dari opis, nampak gelap je..
langsung tak nampak klcc..
bau asap jangan cakap la.. da mula rasa sesak napas da..
ujian Allah..

mudah2an la semuanya baik normal macam biasa.. ameen..

15 October 2015

:: kisah mee maggi ::

aku ni bukan la orang yang gemar sangat makan megi..
ade je stok megi kat rumah.. tapi macam biasa memang tak sentuh la..
sebabkan hari2 baik time hari bekerja ataupun cuti memang aku akan masak.. 
sebab mr.capt memang taknak makan kat luar.. 

Alhamdulillah.. 
setakat ni aku rasa sempat je aku nak kejarkan siapkan makan malam lepas balik keje.. 
1 jam bole la aku nak campak itu ini.. dan aku rasa belum pernah lagi aku hidangkan mr.capt mee maggi sebabkan aku taknak masak.. sedangkan dengan keadaan sekarang yang cepat penat.. ade je option aku nak rebus mee maggi.. tapi betapa tak sampainya hati nak hidangkan megi je kat suami.. adoiii.. aku cakap untuk tempoh sekarang la.. akan datang sape la tau kan.. so, tak payah la kita cakap untuk isu akan datang..

bila kat opis, kadang2 ape yang kawan2 makan tu memang memainkan peranan buat rasa teringin..
yela, sekarang ni lagi la aku memang cukup payah nak telan nasi.. langsung tak lalu dek tekak..
kat opis ni tak penahnya aku sentuh nasi campur.. baik jual kat cafe @ kat luar.. 
jarang sangatla haih.. memang takde langsung selera nak ke nasi..
tu yang kemarin nampak orang makan megi.. dia punye teringin lain macam..
padahal kat rumah ade je maggi pun.. tapi tetaplah nak yang kawan2 buatkan..

skali up gambo megi, kemain ramainya yang ceramah, jangan amalkan makan megi la.. memacam lagik la...yup.. betul la fast food semua ni bukan la elok sangat pun.. tapi janganla cakap marah aku macamkan aku setiap hari makan meegi tu.. terasa sungguh kot.. 
cakap sekali cukup dah... aku sendiri tak penah pun tegur orang ape dia nak makan..
langsung tak penah usik.. ikut ler sana.. pandai2 la jaga diri sendiri..

aku pun membaca jugak bole ke nak makan megi time2 preggy ni..
selamat ke? baby okey ke? nak kata aku ni degil sangat..
rasanya klau dah abis degil.. lama dah hari2 aku pi check in kat chatime.. 
teruskan je ketagihan aku dengan coffee smootie tu..
takdenya aku stop sampai sekarang dah berbulan aku tak usik.. 

sempat la aku check kat babycenter..
boleh ke nak makan mee segera nih..
ni link dia.. sila la uols baca... 


Jika anda terasa hendak makan mi segera, pertimbangkan tip-tip ini: 
  • Tambah hanya separuh atau kurang daripada separuh perasa yang terdapat di dalam paket untuk mengurangkan pengambilan garam.
  • Tambah ramuan lain seperti telur rebus, ayam masak, udang, bebola ikan masak, bebatang ketam, sayur-sayuran berdaun hijau seperti sawi, bayam atau siew pak choy, atau sayur-sayuran lain seperti lobak merah.


thanks maifarah & linda..
masakkan ai yang teringin megi korang masak..
rasa selesooo terus perut ai.. hihi.. =) 




13 October 2015

:: sambal cili padi bilis kicap ::

haaa....
amek ngko, punye panjang namanya..
kehkehkeh..tapi aku biasa2 buat sambal bilis ni makan dengan nasi goreng je..

meh sharing sikit buat sambal bilis paling senang pejam mata PLING!
terus da siap katanya..





nampak memang hodoh sikit..
kahkahkah.. tapi rasanya memang buat rasa auwww auwwww....
meleleh air mata kepedasan... =)

bahan2 :
1. bawang putih 2 ulas..
2. cili padi *byk mana ikut suka, bergantung tahap suka pedas korang*
3.kicap *aku lagi suka guna kicap bilal.. sebab dah biasa kot*
4. BILIS.. *jgn tinggalkan ni pulak.. haha.. tak jadi ape kang*


cara :

goreng bilis sampai masak.. jangan bagi rentung yek.. hikss...
pastu angkat then ketepikan.. pastu cili padi tadi sila tumbuk skali dengan bawang putih tadik..
pastu terus tumiskan kejap bagi naik bau.. baru masukkan bilis.. tuang la kicap..
agak2 rasa cantik je takde la hitam sangat.. ok dah..

biasa2 lepas tumis bawang tu, aku gaulkan dengan bilis terus matikan api..
baru masuk kicap.. sebab kuali pun dah panas sangat kan time tu..
gaul2 sekejap.. pastu tadaaaaa...

dah siap...
makan dengan nasi kosong cam gitu je pun okey sangat dah..

resipe cam gini pun nak share..
auww.. rasa nak lempang diri sendiri.. hiksss



10 October 2015

:: dah takde kene migrain ::

Alhamdulillah..
aku rasa sejak aku stop langsung amek segala jenis kopi..
aku dah takde langsung kene migrain..
lepas beberapa tahun aku dok sakit kepala..
baru la ni prasan puncanya...
kesian..

maklumla.. before kawen memang aku banyak gile masa nak pegi starbucks..
chatime lagikla jangan cakap.. hari2 memang aku tibai coffee chatime...
pastu bila orang kata time2 preggy jangan minum kafein..
terus stop.. then baru prasan, eh! da takde kene sakit kepala la..
kot tidak, dulu brape punye kerapla aku dok kene migrain..
sampaikan ponstan pun dah macam gula2.. oh hebat..

dulu mak aku memang keje dia rajin nau check beg aku..
sebab aku sorok painkiller dalam beg.. ;p
memang la aku tau sungguh effect painkiller.. tapi bila kene sakit pukul 2 3 pagi, klau tak makan ubat, jangan harapla nak baik.. memang jangan harap..
mau sampai pagi pun tak baik.. silap ari bulan MC..

puas jugakla buat macam2 ubat konon2 nak bagi ilang migrain..
rupenya stop je segala jenis kafein.. terus sihat..
Alhamdulillah.. tu la betapa degilnya kan..
mak cakap dah, jangan hari2 minum coffee tu..
tapi biasela.. degil!
kesian kesian..

so sape yang memang ade sakit kepala melampau tu..
cuba stop kafein semua tu terus..
mana la tau tu puncanya kan.. =)

09 October 2015

:: stress ::

Dah lama betul rasanya tak drive sendiri dan hadap jem..
da berbulan ni mr.capt yang drive.. walaupun memang balik hari2 pun tetaplah jem..
stress tu kurang sikit sebab bukan aku yang drive.. takde la penat sangat..
tapi penat jugakla sebab duduk je kan..sakit montot oih...

hari jumaat ni rehat lama sikit.. sempatla aku drive balik meru sebab nak amek barang kat maksu aku.. *kang jangan ade orang cakap macamkan esok takde bole balik* weekends aku memang malas nauzubillah..nasibla nak klua pi pasar, mr. capt rajin nak layan hantarkan.. klau aku sendiri pegi memang aku balik sambil seret barang dapur je kang..

sekarang ni asalkan orang pegi vacation memana.. laju je aku kirim makanan..
ish ish.. ntah ape peel ntah agaknya.. okla, hari jumaat kot kan, time orang dah pi solat jumaat.. jalan pun smooth sikitla... skali balik nak balik opis je.. dah kat federel tu bole jem pulak..
plus ade pulak orang bawak kete mewah ni semua paten tak reti bagi signal ke ape kan..
main masuk lane kite ikut suka dia je la.. terus la laju tangan aku dok hon2 orang kan.. lantak!
geram.. bila brek emergency ni, aku risau kete belakang yang tak sempat brek je..
klau bawak ikan aku tu, aku bole la sabar sikit.. ni bawak jerung mr.capt.. kang ape pulak aku nak menjawab oih... -_-'' mau berpeluh acik nak menjawab kang...

clear kat federal tu.. kat area times square tu pulak jem.. pffttt...
ok la lagik kan.. mujur takde la lambat ke ape nak kejar masuk opis.. tu pun aku rasa teksi2 kat kL ni memang kebanyakkannya macam dapat lesen beli.. da la nak klua simpang tu main klua je..
nak tuka lane pun main dan dia je.. memang hilang sabar betul aku..
ntah brape banyak kali aku kasik hon pun aku dah tak tau dah..

terus teringat.. ade orang cakap, sape yang suka sangat hon2 orang ni ada masalah jiwa..
perghh..terus rasa insaf sekejap.. adoiilaaa

08 October 2015

:: kepingin segala macam ::

 sekarang semua benda pun nak..
pantang orang post.. pantang orang cerita..
laju je nak.. lain macam betul peel...

nak durian crepe ni punyela jenuh menyanyi..
sebenarnya nak durian sebijik.. tapi jenuhlaaa..
langsung tak layan.. hahahaha...

pastu sesaje tanya pasal durian crepe..
yela kan.. sikittt je isi durian dalam crepe ni.. bole la kot kan rasa..
alaaa.. rasa2 jeeeee.. ;p

durian crepe ni kawan skola belanja..
asalnya aku nak jugak beli yang dia buat..
last2 dia call aku.. kata dia xbuat da, masa xde..
so, dia order.. dia belanja... cis!
takpela.. okey je.. thank you so much enaz!
moga limpah ruah rezeki... =)

tapi tu la.. dasar degil.. haha..
sektul je makannya.. tapi dia punye panas berbahang, macam orang demam..
ketakutan jugak aku malam tu.. minum air masak banyak2..
fuh! terus tobat taknak dah..


aku rasa aku ade up entry pasal kambing kat SINI
ni kambing yang kak ila masakkan..
sebenarnya nyanyi nak kambing pun dah berbulan..
sebab kak ila bizi amat, masa raya haji aritu text la dia mintak cara nak marinate kambing yang dia slalu buat.. *telan airlior dah*

laju2 dia cakap.. "tak payah!!!! aku yang buat nanti!"
ciss.. bapok garangnya dia nih.. haha..
tapi aku rasa macam si kecik ni tau2 je ape orang cakap...

mak pun sound jangan makan kambing..
tak bole.. nanti panas.. eh? padahal masa kat cafe yan aritu aku dah bedal..
ok je pulaknya? tapi tula, macam dia tau ape orang cakap...
makan je kambing mak masak.. terus muntah ok!
langsung tak bole masuk.. berlari aku kluakan semua balik.. -_-''
langsung tak kasik can umi dia nak rasa selesooo makan kambing...

minggu sudah kot masak asam pedas ikan pari..
jenuh la aku kejekan asam pedas ni nak rasa sebijik macam mak punye..
tapi da brape kali try langsung tak sama macam mak buat...
last2 masa balik rumah mak, jenguk betul2 ape yang mak campak dalam tu sampai rasa dia, kuah dia elok je pekat cantik..

see.. punyela aku buat yang sama berkali2..
baru dapat tekstur kuah macam mak punye..
padahal mak punye style sume campak2..
takde la proper mana pun... tapi tetapla ohsem...
okla, dapatla jugak akhirnya rasa asam pedas sendiri masak yang sedap..
wahahahahaha...




kisah stoberi ni memang aku rasa paling seriau...
ntah macamana bole nak sangat stoberi..
padahal selama arini bukan aku kisah sangat buah stoberi nih..
tapi aritu sape ntah post kat fesbuk.. gigih laaaa aku nak jugak..
tapi DEMAND.. tak nak yang kat cold storage, giant mahupun tesco ataupun jusco...
nak yang kat cameron je.. wahahahhaha...

nasib baiklaaaa..ade kazen yang baik hati..
gigih aku bercerita dgn dia.. aku nak stoberi domok2 kat cameron..
mr.capt pulak kata nanti ye.. aku okey je..
pastu kazen aku watsapp.. kata ade seperais...
aaaaaa.. aku tau ni mesti makanan!! hahahahaah....
skali dia cakap, seben dia kirim kat orang yang pegi cameron..
belikan untuk aku... waaaaaaaaa....
okey, laju2 balik meru arini nak stoberi...
yeay!!! terus rasa nak nagis sebab ade orang layankan makan stoberi cameron...
sebab aku memang taknak naik cameron.. aku nak kirim je..
ntah kenape aku jadi penakut.. langsung taknak pi tempat tinggi..
rasa sesuatu sangat.. hish!

kazen siap buatkan coklat..
ala2... homeinya..
om nom nom nom.. dapnyeeeeee =)





ni namanya kegilaan yang tengah susah amat nak elak..
mr.capt pun dah bising... ;p
jadi ketagih makan eskrim lime vanilla ni..
asalkan mr.capt klua cuci kete je, laju2 aku kirim..

'ai nak 2 tau!"

aritu mr.capt siap cite..
nyaris dah nak beli eskrim dalam box..
tapi pastu dia sendiri risau aku terus berdiri depan peti ais sampai abis eskrim tu..
wahahahhahaha... terus dia tak jadi beli.. cis!
sedapnya..nyumsss..

jap lagi nak turun tapau la..
dah telan2 ailio ni.. hikssss





02 October 2015

:: 2nd trimester ::

 masuk 2nd trimester baru la ada prasaan nak bersiap molek sikit..
ade hati nak cantik2.. mekap2.. pakai balik shawl2 yang da lama langsung tak usik...
tp masalahnya terus lupa macamana nak pakai balik shawl glam2 dulu...
adeii.. sebab da berbulan asik berikan bawal je..
sampaikan kene tegur dek akak2 opis..

"eeuww.. macam antu kubur! sila cantik2 okey"

omaigod! buruk sangat ke.. hahaha..
tapi aku mengaku jugakla betapa aku pemalas sangat nak bersiap..
langsung laaa tak nak pakai bedak..
haaaa.. bole tau betapa lamanya aku dah tak pakai foundation.. ;p

so last week tetibe macam gagah nak berpintal2..
1st time lepas berbulan..




baju kebaya ni pun lama nau nau tak sarung sampaikan mr.capt kata baju baru.. -_-''
nasib baik bole pakai lagi.. sebab banyak baju dah kene hukum tahanan reman.. haha..





tapi rasa nak cantik2 tu pagi jelaaaa.. haha..
lepas zohor je.. dah tak jadi ape da...



dulu2.. kalau nak pi detim2 tu..
kemain bersiapnya.. siap iron baju segala..
sekarang? aku sarung tshirt je... pastu pakai selipar..
agaknya mr.capt mengucap panjang bila tengok cik puan dia dok sarung ikut suka je..
lagik2 la time sekarang... nak pegi keje je insaf sebab takut kene kutuk..
wahahahha.... 

Alhamdulillah.. 
mudah2an kesihatan makin okey sampai la deliver sok..
tapi yang aku heran sekarang ni.. apsal berat aku statik je ni..
makin turun pulaknya.. adoiii..
risau acik... 

dulu aku risau makin naik..
ni aku risau sebab makin turun..
adoiii..