aku hargai...

28 July 2015

:: cerita hari raya 2015 ::

pestime sambut syawal ade rasa beraya kat kampung..
sehari before raya, sempat jalan lagi kat bazar temerloh..
fiesta mercun sungguh malam tu..

pestime jugak laa tengok orang buat lemang dari mula sampai siap..
sampai siap tu tipu.. tak lalu aku nak tengok lama2.. 
penat haih... 
takde la program aku yang isi balang kuih..
anak buah ramai.. memang dorang saje yang buat tu semua..

good! aunty tengok je yek...




tibalah pagi raya...
subuh lagi dah kecoh...
bila dah ramai, mula la berebut bilik air.. -_-''

takpe! sila dulukan orang2 yang nak kene kejar semayang raya dulu..
yang stay kat rumah ni, tak yah kelam kabut sangat.. haha..

pestime bergambo raya berdua..
berkedondong sedondong..hiksss..

masa sesi nak mintak maaf dengan seben sendirik..
ya ampun, rasa tebal aih muka..
baru berape bulan berdua dah macam banyak sangat kes sentap...
haha..kejap kang sentap.. kejap kang sentap lagi..
bila part nak mintak maaf je.. punyelaa hazab...
malu oih...



day 2 syawal..


pagi2 lagi dah berkonvoi ke kuantan..
rumah adik arwah Fil...
pestime jumpa dan pestime kenal..

pastu bergerak ke bandar kuantan...
anak2 menakan bizi nak carik tappers..





bila ade adik bradik ramai camni..
terus la terkagum2..
macam2 ragam.. macam2 hal..
Alhamdulillah...
1st time syawal dengan dorang smua..
tak terasa macam orang luar..










3  syawal dah balik meru...
ini la adik2 yang ada...
kat sebelah aku, jadi kalong..
sebelah suami jadi si bongsu...

adik bongsu je dah setinggi aku..
tunggu 4 tahun lagi tah tinggi tiang letrik agaknya...








 sebenarnya macam banyak nak cerita..
tapi otak aku tengah tepu..
esok2 baru ade daya nak menaip lagi agaknya...

-_-''



10 July 2015

:: duduk jauh kat pulau ::

takde modal la ni kan..
nak cite pulau2 pulaknya...
pernah rasa tak agak2 dipulaukan orang?
gara2 orang rasa dia sehabis baik molek dan kita adalah yang paling syaitan sekali
dek kerana perwatakan kita yang sememangnya kasar..

ooh.. aku anak jawa yang memang kasar dari kecik..
so aku dah tak heran klau orang nak kata aku basuh pinggan macam basuh kerang..
tapi macamana pulak dengan orang yang molek tutur kata...
sopan.. dan dipandang orang nampak baik sangat sedangkan banyak plastik dari original..

aku memerhati... dan aku bukan hakim nak tentukan orang tu spesis salah atau betul..
oooh.. dulu penah je orang cakap.. aku tak layak untuk mr.capt sebab aku kasar...
dan ade orang lain lebih layak sebab lebih tersusun ayatnya berbanding aku...
hmm.. tuju direct sangat tu..tapi aku malas nak ungkit isu tu..

banyak kali dah aku dengar dan perhati...
mereka yang punya karektor ayu dan sangat sopan ni sebenarnya lagi menakutkan dari yang kasar..
eh! aku takde la maksudkan semua...tapi setakat ni, aku dah jumpa la beberapa yang ade sifat camni... ikut hangin, dah lama aku hentakkan je...
ko dah kenape, depan baik.. belakang macam orang takde iman ni..

dulu aku selalu kesian kat diri sendiri..
sebab kerap sangat rasa kene aniaya...
buat baik, last2 kene tikam2..
ntah kenape laaa kejam sangat...

tapi sekarang, aku takkan buat baik lagi dah...
nak kata ape pun sebenarnya aku dah tak kisah...
asalkan tanggungjawab aku dengan family jalan...
asalkan aku tak lupa ape yang penting untuk keluarga aku...

tadi aku mendengar cerita..
dan aku sebenarnya memang tak sangka...
tak tau la kalau aku salah kalau dengar sebelah pihak..
tapi aku rasa kesian..
sebab aku sendiri tak suka rasa terpulau..
dan ape lagi rasa nak memulaukan orang...
mungkin sebab aku penah ade dalam situasi tu..
pernah rasa orang buat cerita bukan2..
pernah rasa orang sengaja nak carik pasal..

semua aku penah rasa...
so aku tak heran dah semua tu...

aku pernah baca...

Sabda Rasulullah S.A.W: "Apabila kamu sedang bertiga sekawan, maka janganlah dua orang diantaranya berbisik-bisik tanpa ikut sertanya yang lain (yang ketiga) sampai kamu bercampur gaul dengan orang banyak, karena yang demikian akan menyedihkan hatinya." (HR.Bukhari dan muslim dari Ibnu Mas'ud). 



orang tua2 selalu cakap..

"rupa cantik perangai tak baik.. tak guna jugak''


06 July 2015

:: aku bukan sejenis teko ajaib aladdin ::

terus kompius..
ni cite aladdin ke cite pasal teko?
aku pun tak tau kenape aku bayangkan macam tu..
member pun laju2 tanya..

"suami ko dah bertukar jadi teko ke?"

kong ajo! cite ni semuanya pasal viral video rumah tangga yang dah tersebar..
aku tak nak la masuk campur dan komen pasal video tu..
aku pun baru setahun jagung menikah..aku rasa suami aku pun tengah2 bingung2 lagi macamana la agaknya pragai orang rumah dia..

cuma ade la aku baca few comments pasal ni..
macam ade yang cakap punca isteri meminta lebih dari kemampuan suami la jadi macamni..
nak prada, Lv sama macam orang2 lain yang mungkin dapat kelebihan camtu..
aishh.. sesuka ati je nak samakan semua isteri2 camtu..
abis macam mana pulak dengan suami2 yang buat hal bila dah senang dan lupakan isteri yang pernah sama2 susah?

rasa baru pagi tadi aku ade baca something kat fb..







tepuk dada.. tanya iman...

janganlah bebankan soulmate masing2 seolah2 mereka adalah sejenis teko ajaib aladdin yang akan tunaikan semua permintaan kita.. peace!

01 July 2015

:: sepatu persis cinderella ::

cerita jumaat lepas...
aku ikut je akak leli merayau...
kak leli kata nak pi klcc.. aku ok je..
memang semak la otak aku duduk lama2 kat opis..
aku rasa macam stuck semua wayar2 kepala...

pastu kak leli masuk jelly bunny..
test la semua kasut yang ade.. 
aku memang ade angan2 nak carik sandal..
sebab pakai selipar ni memanjang la asik nak tersadung je.. 
kang ade pulak orang tersembam tak memasal..

terpegun la tengok 1 kasut ni..
terus rasa macam cinderella..
cantik kemain..tapi kang jadi hal pulak nak kene duduk dulu nak pakai kasut..
sebab kasut penuh bertali2 bagai...almaklumlaaa.. ai kan pemalassss... 
spesis jalan terus sarung je..

kak leli kata..jom jalan tempat lain dulu..
masuk c&k pun semua spesis kasut..
takde pun sandal ke ape...

ke sudahnya patah balik la ke jelly bunny..
aku rasa aku sorang je dah turunkan 6 pasang kasut...
bertrabur terus tempat tu..
-_-"

last2 tersampuk jugak membeli...
gulp!



tadaaaaa...
aku belek2 kasut ni dah keluar pulak bau coklat..
ke aku lapa ni sampai kasut pun bau coklat...
rasa macam nak kunyah je..

nyumss..





aku kan memang alergic kasut macamni..
sebab kompem la melecet sana sini...
lagi2 pulak skali tengok macam plastik kan..
tapi Alhamdulillah weiii...selepas aku seret kesana sini..
takde tanda2 pun kaki aku melecet ke ape...
so bole la pakai brand ni lepas2 ni...