aku hargai...

30 June 2015

:: buka puasa day 12 ::

semalam memanglaaa aku lemau yang teramat sangat..
rasa nak pitam.. letih semua ade...
memang takde la nak pikir sangat ape nak masak..

tapi dah dekat nak sampai rumah tu memikir jugakla..
ape aku nak masak arini...
last2 suruh mr.capt singgah speedmart dulu..
dalam kepala nak buat nasi ayam..
so, aku pun capai la barang nk buat nasi ayam kononnya..
tapi pastu cam terpikir..nak buat nasi minyak...

tapi hati masih was2..
kesudahnya sampai rumah, memang aku buat nasi minyak...
ayam pn ade sikit, so buat ayam sambal je..
pastu masak sikit kari daging..
kang sahur meraban pulak takde menda nak makan...

air pulak aku buat ribena frizz..
kengkonon macam air kat pizza hut..haha..
konon2 jelaaaa... buh laici segala dalam tu..
setel...


terus aku rasa hebat bila mr.capt dok menambah2...
aku pulak dari dapur tak sengaja tersergah dia..
ahahaha... tanya sedap ke tak isteri masak?

laju2 dia cakap sedap..
siap cop pelepasan nak bawak ke potluck nanti nih..
kehkehkeh...comey amat pragai..

Alhamdulillah..
aku seronok belajar memacam menda...
ni pun resipe tanya kat mak otw nak balik keje semalam..
pastu pepandai la aku titiskan pewarna bagi nasik tu kaler2...

adoiiii.. lapa balik pulak dah..
petang ni nak masak ape pun xtau...

29 June 2015

:: 10 & 11 ramadhan ::

plan balik rumah mak memang dah petang2 sikit..
sebab aku nak terus pi bazar, pastu nak terus hadap makanan..
pandai tak aku? haha...

ok tak tak..
aku kene setelkan iron baju keje mrcapt dulu..
kasi setel seminggu terus.. pastu ikut suke la nak pakai baju mana 1...
kompem2 balik rumah semula dah malam..
tak kuasa aku nak iron subuh2 tu..

sampai meru dah pukul 6..
terus singgah rumah atuk terus..
nak pinjam moto pi bazar...
kalau naik kete, memang alamatnya buka kat bazar jela jawabnya...

pestime mr.capt yang bawak moto..
terus aku rasa yakin dengan tidak je..
hahaha... maunya tidak, aku da la dah macam kenderaan berat..

adik2 dah kirim memacam..
air tebu la..
nak agar2 jelly la..
mr.capt teringin air tembikai pulak..
aku? takde nak teringin ape2..
sebab semua tu nanti aku jugak yang bedal..

sampai rumah nampak karipap...
wahhhh!! mak tau anak dia nak balik..
siap buatkan aiolss karipap..
heaven! 

setahun ade kot aku tak makan mee goreng..
haha.. tahla.. fobia dengan kalori..
tapi beger ngko makan pulak kan..
kalori hangguk dia..
hahahahahaha!!!





buka puasa day 11 ramadhan..

aku pagi2 dah hantar mak pi pasar....
aku tingin asam pedas ikan pari..
sedapnya...

pastu mak beli jagung nak buat bubur..
ade la sayur sikit..
kene masak jugak nasi untuk menantu mak sorang tu...
tak lalunya dia nak makan menda lain selain nasi...

petang2 pegi bazar carik air tebu..
pastu nampak soya dah teringin soya...
nampak popia teringin popia..
eh eh.. semua pulak nak teringin kan..

kesudahnya air tebu je yang jalan...
air soya tu tah ape jadi..
good!



mak aku kata..
aku takde, meja takde memacam sangat..
aku balik.. penuh meja...

maklumla mak..
hantu balik nak makan..
semua menda hantu ni teringin..
lalalalalala...
balik rumah sendiri, takde dah macam gini...
memang aku masak 2 lauk je...1 untuk buka.. 1 untuk sahur kang..


sekarang ni aku tengah pikir ape nak masak buka kang..
rasa macam nak masak nasi ayam..
ke nak masak nasi minyak? adoiiii
bingung!

:: 9 ramadhan @ D'saji KL titiwangsa ::

jumaat lepas ai off day masak..
yeay!

bahagian rekaan buat majlis buka puasa kat D'saji KL titiwangsa..
tahun ni ai berdua.. so kene bawak Mrcapt ai skali ye..
yang jadi lawaknya.. memasing memang tak tau kat mana letaknya D'saji..
ai dgn shuben follow kete khal..tapi macam dah start sesat..
so berpusing la kami..haha.. pulak tu kete Mr.capt tak pi isi minyak lagi..
memang da kecut2 rasa tengok lampu minyak tu dah nyala2..
elok je da 2kali round, baru jumpa kawasan D'saji..


pintu masuk..
cantik!


kak leli tumpang ai.. 
okey skali jalan.. senang...


seronok jugakla kawasan ni..sebab makanan memang banyak nau..
sampai kembang2 jugak la perut kan..
bangun duduk bangun lagi..
sakan!


si yad ni sampai lambat..
sampai2 je sibuk cakap lapar..
dah jangan kau bising disini..
pegi makan kau disana... haha...

tggu budak kecik ni beratur nak amek aiskrim punyela lama..
adoiii












aku semeja dengan all girls..
mujur ade khal.. so shuben ai takla segan nau..


weolsss..


last skali baru ade gambo weolss..
teringat zaman2 berkawan dulu..
memang aku lebiu2kan muka dia..
sebab taknak orang tau..
wahahahahaha...



secara keseluruhannya.. aku rasa okey je makan kat sini..
nak kata sedap sangat takla..tapi sedapla..
hahaha..

tengok jela air depan kteorang tu..
sorang je ade sampai 6gelas air..
pemalas nak bangun2 lagi...

banyak la makanan.. memacam ade!
seronok!

26 June 2015

:: menu 8th ramadhan ::

semalam awal jugak sampai rumah..
before pukul 6 dah sampai..
siap sempat pegi kedai dulu nak carik nanas..

cadangnya nak buat siakap sweet sour..
so kene ade nenas.. sebab aku malas nak letak sayur memacam sangat..
kang tak dimakan, membazir plak nanti.. 
so kita letak nenas je.. bagi rasa masam manis sikit kan..
mujur la ade nenas yang dah masak.. 

masuk rumah je terus ke dapur..
siang ikan dulu.. mujur dah tak beku..
senang nak kejekan.. 

pastu siapkan sos ikan dulu..
sambil2 potong nenas..
eh.. macam beso sangat nenas ni.. 
nak simpan memang macam dah masak..
kang simpan jadi tak elok..
so, kita cincang2 nenas tu..
buat air je....

semua sekali jalan.. 
sebelah masak sos ikan..sebelah lagi rebus nanas.. 
so dalam sejam setel semua...pengaruh mak aku la ni..
buat keje sapu semua skali..takde nak lalalala sebab takut tak dan kang..
so taraaaa....

air nenas yang kita rebus..
dah terliur pulak dah tengok air nanas ni...




takde nak show gambo ikan..
kang ade pulak orang asik perli aku..

"tengok jela sampai bila bole tahan masak hari"

haish.. suke merosakkan hati sendiri dengan negatif kat orang..
tak paham.. tak paham..



25 June 2015

:: udang telur masin menu berbuka ::

aku pun tak ingat hari bila aku buat udang telur masin ni..
macam 2 3 hari lepas kot... 
macam tu la kotnya...

pestime aku makan udang telur masin ni..
masa kak tia belanja sempena besday aritu kot..
terus rasa macam.. eh! sedap pulak..
bole buat ni..

jenuh laa gugel resipe sana sini..
yang mana aku rasa macam cantik sikit jadinya tu kan..
so.. meh aku sharing cara nak buat...
nah kak kak alynn kite dah sharing... wiwiwiiiii




rupenya punye la senang sangat nak buat..

bahan2:
udang (ikut la nak banyak mana kan)
garam secukup rasa
serbuk kunyit 
minyak

..................


3 sudu butter
3 biji bawang putih cincang
9-10 biji cili padi (nak pedas banyakkan je) 
2 tangkai daun kari
1 biji telur masin (rebus sampai masak)
1 sudu kecik gula
5 sudu susu segar

cara:
asingkan telur masin dari kulit dan hancurkan. ketepikan
udang dibersihkan dan digaul dengan garam dan serbuk kunyit.
goreng udang sekejap sampai berubah warna. angkat dan ketepikan (buang semua lebihan minyak)
panaskan butter dalam kuali dan tumis bawang putih, cili padi dan daun kari hingga wangi dan masukkan telur masin yang dihancurkan tadi.
kemudian masukkan susu segar dan gula. (tak perlu letak garam sebab telur masin kan dah masin.. =) )
kacau rata dan masukkan udang..
biarkan masak dan bole makan!

.....................

aku pun pestime buat..
semua kata okey..
so bole la buat lagi later2 kan.. hewhewhew



24 June 2015

:: menu berbuka day 6th & 7th ramadhan ::

diam diam dah 7 hari puasa weii..
aku pun dah pening ape nak masak berbuka nanti..
so, asal tenghari je mula la gugel sana sini nak pikir ape nak masak..

isnin hari tu, aku plan buat asam pedas je...
pastu gugel macamna nk buat udang telur masin..
alhamdulillah.. menjadi..
pastu aku rasa asam pedas aku dah mula improve..

kecut2 jugak aku..
maunya tidak.. aritu masak asam pedas..
tak jadi asam pedas.. jadi asam pedas bergula..
manis mak oihhhh....

tapi mr.capt macam redha..
so demi suami tercinta kekdahnya..
try lagi.. tapi ubah sikit..
yeay! menjadi.. seronok ai tengok seben makan berselera..
ke dia lapa sebenarnya.. wahahahahha....




menu buka semalam..
buat daging masak lemak cili padi..
pastu buat park choy version the ciken rice shooooppppppp....
pastu goreng karipap bff bagi.. siL balik beli pulak nasi kukus..
siap ade popia goreng segala..

meriah weii meja makan..



aku memang keje asik nak sebey ape orang lain masak..
arini macam nak buat nasi lemak..
tu yang paling mudah takat ni..
sebab idea abis da setakat ni..
kene sebey lain..

nak menyambung pikir ape nak masak ni..
maklumla.. sekarang masak kene pikir orang..
takde dah pikir tekak sendiri..
dulu aku pun tau aku masak bukan sedap pun..
haha.. sekarang pun tak sedap jugak..

tapi asalkan seben ai okey..
ai always okey..

22 June 2015

:: hari ke 3 ramadhan ::

menjelang hari ke 3 ramadhan..
we olss balik kampung..
yeay! pestime dalam hidup merasa balik kampung nak sambut puasa..
dia punye happy.. lain macam....
kesian dengan orang takde kampung ni...
menumpang la kampung suami..

jumaat malam kiteorang dah gerak balik..
terus update pesbuk...

balik kampung... ooooo... balik kampung...
ngeh ngeh ngeh...

pukul 11lebih jugek baru sampai kampung...
jenuh jugak menahan mata sebab kesian mr.capt drive mata dah nak lelap gayanya...
1st nite kat kampung, internet memang totally lost..
info mak yang aku dah smpai pun harap2 nasib je..

before balik lagi..
target aku cuma nak pegi bazar..
sebab aku memang suka gile tengok makanan banyak2...

so memang tggu petang je..
mil memang beli memacam sayur dah..
aku tak tau kenape bulan puasa ni bole pulak terbabas tido..
adoiii.. pukul 9 baru terjaga balik lepas sahur tu..
baru nak join pi pasar..tapi terjoin pi pasar dalam mimpi rupenya..
adehhh...

so weekend kat kampung dibulan puasa memang takde ape program..
melainkan tggu petang nak ke bazar..kebetulan pulak ramai yang balik this week..
memang meriah la meja makan..

menjelang petang je..
mr.capt da info nak pegi bazar..
yeay! ni part yang aku tunggu...

so ai pegi bersama si twinny..
mie pegi carik martabak..ai & mr.capt pusing2 tengok ape yang best..
ternampak pulak laaa ice blend.. aku rasa mr.capt dapat agak ape ade dalam kepala aku..
wahahahahah... sebab memang dia dah tau kot aku agak gigih kalau pasal ice blend..
hari2 laaa muka aku menabung kat chatime & starbucks..



yang best kat bazar bandar temerloh ni..
sebab bazar tepi sungai..
pastu ade kuih yang aku memang suka..
pastu ade nampak kuih dodol kukus..
ntah ye ntah tak dodol kukus..mr.capt yang bagitau..
memang misi asal dorang berdua ni nak cari martabak pemes je kat bazar tu..
misi aku pulak round tengok makanan.. wahahahah..

sebab dah hari ke 3 baru laaa dapat merasa berjalan bazar..
maklumlaaa.. ai balik dah kene masak..
memang tak dan la.. kirim2 mintak seben belikan..
mujur laaa mr.capt rajin layankan..

so target aku minggu ni..
nak pegi bazar meru pulak..
dah ade niat nak pinjam moto atuk je..
sebab kalau naik kete memang 7.30 pun belum tentu bole balik..
hazab punye jem...

19 June 2015

:: nasi beriani 1st day berbuka ::

bole kata jenuh jugak la nak pikir ape nak masak berbuka semalam..
sempat ke dak sampai rumah ni..
bebudak grup pun memasing heboh share menu memasing..
aku pun ade fikir something yang aku tak penah buat sebenarnya..
tapi rasa macam hebat sangat nak jadikan menu berbuka..
tapi ntah tawakal orang kata.. kite try je...

watsapp mr.capt..

"bole ke nak buat menu yang tengah berlegar2 ni"

"dia reply..okey je..tapi sempat ke dak?"

susah jugak soklan dia..
sempat ke dak aku pun tak tau..
tapi kalau ikut aku punye timing memasak sepanjang balik keje biasa ni..
inshaAllah bole..walaupun ade je orang yang suka downkan aku..

"makan je la kedai... kan senang"

senang untuk korang..
untuk aku yang masih ada rasa kesian sebab sepanjang bujang dengar mr.capt mengeluh makan kat luar.. mungkin bukan yang mudah untuk aku makan kat luar je..
tapi ade je orang cakap..

"kan dua2 keje..give n take la"

ntahla.. selagi aku rasa aku seronok uruskan semua..
aku takde masalah pun..
Alhamdulillah sangat sebab husband aku rajin jugak tolong aku..
husband korang tak taula..maybe sebab taknak menolong la kot jadi punca seronok makan kat luar..errrr....

macam dah meraban... err..err..
semalam sampai rumah dah pukul 6 petang..
aku campak campak beg smua.. terus bersilat kat dapur..
mujur la semua yang aku nak guna dah memang takde la beku amat..
kot tak haru weii..

tu pun husband tanya ade ke nak beli ape2 kat bazar..
eh eh.. ade la..tapi tak tau nak beli menda..
ikut suka la.. tapi macam dengar dia nak beli martabak..

siap je semua..
terus share dgn kalong and grup geng2..
wiwiwiiiiiii....

air rebina..
- nasi beriani -
- kari daging -
- sambal ayam -
- martabak yang dah bertuka jadi karipap-




so.. korang nak masak ape harini...
aku dah ade menu..
tapi macam biasa..
kene tengok timing balik keje kang..

yeay!
harini nak balik kampung...
sambut puasa kat temerloh ler kite..

teringin nau nak pegi bazar ramadhan kat temerloh.. =)





18 June 2015

:: al kisah sahur 1st ramadhan ::

haaa...
ape cerita sahur 1st day di bulan ramadhan?
aku set jam pukul 4.30.. tapi sebab dah mind set sesiap kan..
lauk semua stanby.. so cuma masuk je microwave sok...
malam tu mak aku antakan masak udang lemak cili api..
terus aku rasa teruja amat..
walaupun aku sedih jugak la sebenarnya 1st ramadhan bukan dengan family aku..
okey sedih!

aku rasa aku macam gelabah kot..
takut aku terlajak tido..
sebab aku asikla terjaga sejam sekali..
rasa macam saiko sangat sampai pukul 2pagi aku terjaga mati2 ingatkan dah terlajak..
terus rasa tido2 ayam je pastu.. adoiiilaaaaa....

elok je 4.30 aku terus siap2kan makan...
pukul 5 baru kejut mr.capt..
senang sangat bangun, bagus..
takde aku kene ulang kejut banyak kali..
kalau sama spesis dengan adik bujang aku..
matilaa aku..

mr.capt turun bawah dengan muka ceria sungguh..
heran aku.. tido ke tak sebenarnya dia ni..
yang lagi aku kagum, dia makan selera sungguh...
maklumla.. sepanjang aku bujang, aku memang manusia paling pemalas bangun sahur..
mak aku pun tau sangat dah perangai aku..
memang tak laaa nama aku nak join sahur.. orang kejut, aku tarik selimut adela..
sebab aku sendiri kalau kejut dorang, memang peel memasing sama..
jadi bila tengok dia makan selera sangat sampai bertambah pagi2 buta ni..
aku jadi tercengang sampai aku pun terjoin nasi tambah sekali..

ciss...mr.capt siap cakap.. amboih! menambah..
nasibla husband bukan jenis memilih makan..
kot tak.. jenuh jugak aku pikir..
ni berbuka kang da ade dah plan dalam kepala aku..
tapi tengok la keadaan jalan kang..
aku harap2 jalan normal dan bukan jem nak mati..
kot tak, memang tak jadi ape la nak masak ni kang..

17 June 2015

:: esok 1st day ramadhan ::

1st day bulan puasa tahun ni aku kene survive sendiri..
bangun awal pagi..
nak prepare untuk sahur..
belum ape2 otak aku dah start jem..
rasa teruja jugak sebab tahun pertama sambut dengan suami..
ooh, aku rasa suami aku la yang over excited kot..
sebab sahur dia tahun ni da bole makan heavy...
yela.. bujang dulu dok bersahur roti je katanya..

tapi apsal tah aku rasa sedih..
haha.. perangai sangat..
sebab biasa2 aku dengar mak aku yang bising2 kejut anak2 bangun..
esok aku yang kene kejut orang bangun sahur..

dulu2 kalau mak aku suruh kejut budak2 tu bangun je..
memang aku jadi jahat laaa jawabnya..
sama ada aku kejut style terus cubit je..
atau aku rajin sikit.. aku jerit..hahahahaha..
dapat kalong macam aku.. memang saiko sikit...

dari jam sekarang aku nak kene pikir ape aku nak masak esok..
idea pliss come to mama.. aiyarkk


10 June 2015

:: manusia dan soalan ::

memang sumber inspirasi sangatlaaa kan..
aku memang tengah elok je cari point pasal orang yang gemar amat dok berlawak lucah ni..
bila kalong cite pasal lelucon hambar & slapstik.. terus aku teringat dengan sesuatu..
yela.. maklum, baru menikah kan.. sure ramai amat yang mengusik..

aku ni nak kata penyabar amat tu takdela...
sebulan tu okey jela kene usik je kan..
tapi dah masuk bulan ke 2 macam tak reti stop pulaknya..
ade jugak terfikir.. "ngko ni bodo ke ape?"

tapi tidaklah aku sound lagi sehebat aku sekali sembur je bila orang bercakap isu anak..
aku tak tau kenape orang gemar sangat dengan lawak2 lucah..
betul jugak la kata kalong.. asalkan nampak orang datang lewat ke opis disebabkan malam kemarin adalah "malam jumaat" laju je cakap.. letih nampak..
tu belum lagi dihurung soalan paling bodoh.. sampaikan sanggup tanya orang pasal rumahtangga orang lain..

aku tak tau kenape macam dah hilang sungguh rasa malu nak bertanya orang soal private...
dan aku tak tau ape sebenarnya tujuan untuk dapatkan jawapan tu.. serius aku tak tau...

banyak jugak la klau nak kata tak puashati.. dan ape yang aku baca kat page kalong ni memang aku rasa kene sangat dah... kalong memang akan bagi details sebelum bercakap.. bole refer SINI..
sekarang ni aku rasa, aku mengelakkan bercakap dengan manusia2 yang tak reti respect life orang lain.. seolah hilang sungguh hormat pada orang.. haih...

tu belum lagi sibuk bertanya.. dah ada isi? bila nak hanimun? 
tapi bila aku hamburkan balik soalan yang memang sesuai amat kat dorang..
tau pulak marah.. mentaliti.. bila kita tanya, marah.. bila dia.. bole sesaje...

ape kejadahnya sibuk nak tanya orang hanimun ke tak?
ade request kos perjalanan kat dorang ke?
ade tanya ke pendapat dorang? rasa macam takde..
so tak paham kenape kene tanya camtu..

macamkan.. aku yang tak hanimun, ko yang panas??!!
kang bila cakap.. kata tak sporting..
tapi orang bodo je bole stay sabar bile kene soal benda sama ulang2..

aku ni punyela semudah2 manusia..
mana suami aku bawak, dah besar rahmat...
aku rasa dia bawak aku balik kampung pun dah rasa seronok sangat..
sebab untuk orang yang tak pernah ade pengalaman balik kampung macam aku..
terasa nak melompat2 happy bila suami kata nak balik kampung..
lagi pulak dengan enviroment kampung suami yang berdepan sungai...
seronok dia, lain macam..
terus rasa hanimun paling hebat.. lagi2 bila mak mertua layan baik..
ape lagi yang nak dikata hanimun?

maybe pengalaman hanimun hebat uols yang ke merata tempat tu yang paling hebat pada pandangan korang agaknya.. bersyukurlah apa yang ada..
manusia ni kehidupan kita berbeza..

belum kawen.. tanya bila nak kawen?
dah kawen.. tanya bila nak dapat anak?
dah ada anak sorang.. tanya bila nak tambah?
dah tambah sorang.. tanya pulak tak rancang ke?

teringin sungguh nak tanya balik..

dah lama sangat hidup ni.. bila nak mampus?
kubur dah tempah ke?


manusia dan soalan yang tak dapat dipisahkan...

:: Dia.. isteri luar biasa ::

dah episode 14..
bole dah kot kalau nak kritik ke ape..
aku nak kata follow sangat tu takla..
kalau sempat tengok kat rumah, tengokla..
klau tak sempat, memang tengok lenkali jela...

tapi sepanjang aku tengok cite ni..
apsal tah aku rasa cite ni macam sama je dengan drama before ni..
hati perempuan ke ape tah nama cite tu..
MashaAllah.. keje asiklaa nak carik salah suami..
part paling aku tak faham..
apsal la beruntung sangat dapat suami sebaik2 umat..
yang cuma senyum.. buat semua serba serbi baik je..
isteri tu menjerit sampai nak terkeluar anak tekak..
tapi macam takde reaction nak bertegas..
terus rasa kesian dengan suami..

aku tak tau kenape drama sekarang macam cubaan nak menjatuhkan martabat suami..
dan aku tak tau jauh mana sebenarnya maruah suami pada pembikin drama & novel kat malaysia ni..annoying gile rasanya tengok drama yang isteri high class.. isteri yang rasa lebih hebat dari suami..ntah ape2...

belum part kakak pulak masuk campur rumahtangga adik..
sampaikan suami terabai..
dok sibuk fikir cara nak robohkan rumahtangga adik sampaikan rumahtangga sendiri berantakan..
serius aku rasa annoying gile cite macamni..

bila nampak situasi macam tu..
aku pandang sudut rumahtangga aku sendiri..
tak sanggup rasanya nak membelakangkan suami..
nak membangkang pun tak sanggup..
bukanlah kata ikut nau telunjuk suami..tapi paksi hormat tu kene ade..

ape rasa tak kene..
better bincang elok2.. dari menjerit2 mintak dilepaskan..
rasanya nak kawen pun takde sape paksa...
time bergaduh, sampai bergegar tiang arash mintak cerai..
aku tak tau part mana yang baik konon2 nak disampaikan..
dengan banyak plot kene potong.. 
betul2 aku tak paham... 

tapi rasanya drama sekarang memang camni...
benci kemain awal2.. last2 sayang.. 
terus aku rasa, aku pun sengal sebab layan cite camni.. haha





08 June 2015

:: album wedds ::

akhirnya selepas 2 bulan..
baru siap album majlis kiteorang..
ahaaaaa... album ni belah aku je..
belah temerloh tak dan lagi aku nak memilih gambo..
tengokla esok ke lusa baru nk memilih..phew!




eksaited tengok gambo kawen sendiri..
sebab selama ni cuma tengok gambo kawen orang je..
wahahahhah...




kiteorang amek laaa pose wedds sekali..
tapi lagi elok camni kan..takdela buat pre wedds..
nak pegang2 siap beriba dengan mr.capt pun dah terang2 memang suami sendiri..
tapi shoot ni memang dah kejang2 muka dok gelak..
sebab dedua pun tak reti nak beraksi romantik..



outdoor memang sekali harung dengan pose wedds..
tapi memang bantai mekap sendiri..
kesilapannya.. patutnya pakai lipstik merah..haha..
nampak pucat sangat gambo outdoor tu..
maklumla.. outdoor kiteorang buat 2 hari lepas majlis kat rumah..
taknak tinggalkan sedara mara yang ada..

memang dari sebelum kenduri,
aku memang dah maklum taknak buat outdoor time majlis..
kesian rasanya orang datang nak jumpa pengantin..
tapi pengantin takdak..takpun pengantin bizi dengan OP..
sebab bila aku yang kene macam tu pun aku rasa amatlah annoying...
macam tak mengalukan tetamu kan..





tapi aku kagum jugak tengok gambo ni..
sebab rasa macam..
wow! hubby really try to be romantic..
okeylaaa tu kan...
sesekali.. kalau dah doplohpat jam nak romantik..
mau aku pun pitam.. haha



ramai dok tanya mana kiteorang amek gamba..
aku pun 1st time amek gambo kat tasik perdana..
banyak rupenya tempat shoot yang cantik..
mujur laa OP kiteorang ajak kesini..
kot tak, tak tau mana nak shoot gambo cantik2..
sebab macam dah biasa sangat tengok orang shoot gambo kat setia alam tu..
terlampau banyak dah..

paling kagum tengok muka memasing..
amboi, handsome sangat shuben ai..
flawless sungguh...






okeyla kan..
ade la jugak kenangan majlis kiteorang..
hari kenduri jela pun nak acah2 sweet... hihi..

05 June 2015

::salon du chocolate @ quill city mall ::

terpengaruh..haha..
aritu kalong ade bagi rasa...
aku cakap ni macam roti canai coklat...
geram je kalong tgk aku..hahaa..

pastu aritu pi quill city..
ajak cik ai carik..
aku cakap menda ni lebih kurang sama dengan dip n dip..
cuma dip n dip tu aku memang tak penah tau kat mana..
pernah nampak mar share je dulu..




jenuh jugak nak mencari..
sebab aku memang tak ingat ape nama kedai ni..
so terpaksa bukak ig kalong.. dengan harapan kalong ade share nama kedai..
haha...

part paling best.. aku tak tau kenape line fon kat dalam quill city ni macam sucks gile..
geram kot langsung takde line.. nak search ape2 pun susah..
hazab!

aku rasa aku dapat search pun kat level 1..
tu pun dah dekat dengan pintu keluar..
mujur tak jauh dengan kedai ni..


memula cik ai kata..
taknak laa.. kenyang sangat dah..
sekali tengok menu.. ya ampun!
dah tergoda..

so ni cik ai yang order..
sedap! dengan limpahan coklat..
sedap sangat ni oih!

harga dalam rm14 camtu kot..
lupe dah..


ni semua take away..
aku amek 1 box roti canai coklat ni..
kahkahkah... tak tau la haih ape nama dia....




tadaaaaaa....
penuh sekotak oih...
okeylaaa.. merasa la jugak sorang sikit...

separuh tu aku simpankan untuk mr.capt..
ajak memang tak maunya dia..
tak mengenyangkan katanya...
so, kita bagi dia rasa jugak...
agak2 okey.. bole ajak.. haha...
kalau dia nakkk laaa...



untuk orang yang nak rasa2 je macam aku...
okeylaa sesekali..
selalu tu tidakla agaknya...
next place bole tanya2 mar..
mana lagi port makan best..

geng makan betul kiteorang ni..

:: dikelilingi mereka yang baik hati ::


Dikelilingi orang yang baik2..
seronok rasanya...
bila bertubi2 watsapp doakan kita yang molek2..
yang baik2...
rasa disayang... omaigod!
perasaan sangat..

aku memang perasan sebenarnya..
semua gigih nak wish awal.. antara yang paling awal dan bole dikatakan 1st..
cik ai la.. maklumla, esok isnin kan.. 
tak gigih la haih nak tunggu tengah2 malam..





my aunty..


my biras beras...
puan marinah ;)


ex classmate masa sekolah..
cik tentera..pakcik aku admire sungguh dgn dia..
mudah2an dorang ade jodoh..
eh! tetibe.. haha


gugurl team!
kak ila, kak iza, kak intan, shada, cik ai..






makcik kuat bebel..
haha.. kak leli =)



seronok sebenarnya ada dorang semua..
dorang tau je aku paling baran..
kuat amukan.. tapi aku rasa dorang je yang nak kawan dengan aku..
eh! ke aku yang prasan dorang nak kawan dgn aku? haha...

kejutan kedua selepas mr.Capt..
dari zana.. memang zana ade info nak masakkan nasi goreng..
makcik ni masak memang aku rasa sedap..
banyak jugakla resipe yang aku belajar dari dia..



zana hadiahkan lampu tidur..
tapi ampunkan aku beb.. mentol kene tuka lain sebab dah pecah
 mr.capt terover pusing..




nasi goreng home made by zana..
nyumsss

thank you babe!


selesai makan pagi.. 
kak tia ajak pi pavi, nak amek pandora katanya..
then aku okey je.. ajak gi makan sekali..
1st time pi kat U cafe..sebab kak tia kata, makan situ sedap! 

birthday treat..
alahai.. terus sayang kak tia banyak2.. 
hihi..

nasi goreng dalam labu..
ayam kasi letak atas.. haha..

sebenarnya dah tak ingat ape menu ni..
tapi sedap!




cik ai orderkan udang masak telur masin..
sedap oih! serius sedap.. cik ai dgn kak tia amek sorang 1.. 
yang lain aku abeskan..wahahahah!!

nak kene sebey cara masak..
ermm.. 


nasi ikan goreng..
eh.. tak tak.. aku tak ingat ape nama dia..
tapi ikan tu rasa macam ayam goreng kat pasar..
cik ai la cakap..aku xpenah tau pun ape rasanya..

tapi sedap!


selesai je makan.. aku dah melalak nak starbucks..
ya ampun!

that time cik ai yang belanja..
ala2.. thank you so much cik ai & kak tia...
mudah2an melimpah ruah rezeki kalian..



hadiah birthday paling tak jangka..
mangga.. hahahahah!! 
kalong info suruh naik... 
elok je aku bawak turun.. 
semerbak harumnya..

semalam baru sempat potong..
masuk peti ais.. suami yang abiskan.. sedap katanya..


sempena meningkat setahun lagi..
mudah2an harap2 aku yang terlampau banyak ni..
Allah makbulkan..

Mudah2an Allah izinkan aku dan mr.capt jadi ibu & ayah..
mudah2an dikurniakan zuriat soleh solehah penyeri rumah tangga kami..
mudah2an aku bukan lagi si kuat sentap..
mudah2an aku isteri yang tak jemu sediakan serba serbi keperluan suami..

mudah2an dilimpah ruahkan rezeki yang halal buat kami..
mudah2an dilindungi rumah tangga kami dari khianat manusia..
mudah2an.. semuanya yang terbaik dan ada hikmahnya untuk akan datang..
ameen ameen ameen..



thank you acu yang always slim.. =)


thank you kak ila yang dah belanja makan siap2..



thank you cik zali..


u'll always my aunty too cik nani..
i love u more!



thank you biras beras
puan marliza.. =)


gigih aku suruh kak syam hold sampai 1hb nk delivery baby..
rupenya delivery awal jugak..
thank you kak syam!


thank you kak jass..


thank you cuzzy!


thank you kakzu


aku sebenarnya tak tau yang ex classmate aku kawen dgn uncle aku rupenya..
ermmm..thanks babe.. eh! makcik...


ni ketua kelas..
selalu memang copy paste je...
aku tak sabar tggu bulan puasa..
sebab dia paling susah bangun sahur..haha..


abang yang tolong aku potong bunga rampai..
tolong pasang langsir..tolong pasang cadar..sebab aku tak sempat dan
sambil aku dok tadah tangan tengah pakai inai time dia buat semua tu..
thank you abg!


thank you kak tia for the birthday treat!





thank you elle..
ameen untuk doa2nya..


thank you kak yati...


ex classmate dan paling rapat dengan aku dulu..
thank you umie.


thank you nek!


thank you cuzzy!



bersyukur dikelilingi mereka yang baik2.. 
mudah2an Allah lindungi semuanya.. ameen..