aku hargai...

10 June 2014

birthday selebrate

birthday selebration..
happy 25th befday nadia..


actually bukanlah birth selebrate sgt pun..
girlfren panggil ke unit dorang..
senyum spesis kambing gurun aku dok tengojk dorang hulur box..

ape ni?
rahsia kerajaan..

thank you girlfren..




kek mintak kat cik ai..
wahahahahahaah...

aku memang suke gile2 rainbow cake kat bisou ni..
ade pun cuma kat klcc dgn one utama..
tempat lain tak sure..






ni hadiah paling best..
rewards untuk diri sendiri..

memang nekad sesangat daaa nak jugak fossil ni..
lama gila pendam prasaan..

kali ni nekad..
lantakla ape nak jadi...









welcome cik gold...
selamat bekerjasama dengan saya ye..






05 June 2014

disney :maleficent


aku da tengok cite ni uolss..
wiwiwiiiii...


kemarin dok usha la jugak kan movie Xmen..
sudahnya takpela.. 
aku nak tengok maleficent je la..
lelain tu takdak rezeki la nak tengok..


tengok review cite ni ala2 macam sleeping beauty..
tapi ni semua punca tamaknya si stefan ni laa..
yang buat si maleficent ni marah sangat..
sebab sayap dia kene curik dengan si stefan yang nak sgt jadik raja klau dapat bunuh si maleficent..




sampai la saat stefan dapat jadik raja..
pastu dapat anak perempuan..
semua pari2 datang nak kasik hadiah..

termasukla si maleficent..
dek kerana dendam..
maleficent pun sumpah aurora anak si stefan ni tidur selamanya bila 
dia tercucuk jari dia kat mesin tenun lepas dia umur 16tahun nanti..




membesar la si aurora ni dalam hutan sebab ayah dia si stefan tu gelabah takut anak dia terkene sumpahan.. dalam pada tu.. maleficent ni bole katakan memerhati jugak si aurora ni..
kira jaga dalam diam la kotnya..


part ni comel..
sebab si maleficent ni dari awalnya bukanla jahat mana pun kan..
gara2 stefan dia jadik macam tu..
gelagat si aurora dari kecik memang usik hati kecik maleficent..
sampai laaa 1 tahap  maleficent tarik balik sumpahan dia..
tapi tak bole..sebab maleficent sendiri da cakap yang takde 1 kuasa kat bumi pun yang dapat ubah sumpahan dia melainkan kasih sejati..



terungkai la akhirnya pada si aurora yang maleficent yang kenekan sumpahan kat dia..
berlarilah aurora balik istana..
malangnya sumpahan tu masih berjalan..
tidurlah selamanya aurora bila tercucuk jarum mesin tenun tu..




memula aku ingat davel ni sebenarnya kasih sejati dia..
sebab davel ni lagi kenal aurora dari kecik..
tak mungkin la pulak putera raja yang takde rasa sayang tuh..
sebab putera raja tuh muncul macam tak real langsung..


tapi davel usulkan pasal putera raja tu..
makanya maleficent pun angkut la putera raja tu pi istana stefan..
si stefan pulak da stanby kepung istana dengan besi..
sebab maleficent ni kelemahan dia pada besi..





 sampai je maleficent kat tempat aurora tidur..
dia pun buatkan putera raja tu cium aurora.
kononnya kasih sejati..
rupenya tak..


menangis laa si maleficent..
sebab dia memang da sayang dgn aurora..
elok je maleficent cium aurora..
aurora pun bangun..


perghhh! sedihh..
sebab ni kategori kasih sayang seorang ibu nih..

bagi aku..
cite ni memang best..
sebab banyak benda tak jangka..
pastu sayap maleficent tu memang kuat sungguh..
kagum2..

pastu aku belum pernah nampak ahli sihir kerubung hitam baik camtu..
terus sedih lagik.. 






03 June 2014

flashback

assalamualaikum.


menginjak ke fasa baru..
dunia baru..
keadaan yang baru..

memang ni yang aku janjikan dengan diri sendiri..
buang semua yang lepas..
abaikan semua yang menyakitkan hati..
aku nak rasa happy2 je sekarang nih..

dari dulu lagi..
aku rasa aku ade kuasa sabar yang tinggi..
aku buat ape yang orang tak penah buat..
aku diam bila aku diserang bertubi2..
aku melangkah sendiri untuk amik hati..
mungkin sebab tu jugak aku bole rileks je layang semua benda yang jadik kat sekeliling..

kemarin..
aada 1 perkara yang buat aku flashback..
tanpa lupa walau sikit pun..


aku tarik nafas panjang2..

aku cerita dengan mak aku ape yang jadi..
kesudahannya aku cakap..

"along dah redha je semua ni cuma mungkin along akan trasa sebab along da usaha"

mak diam je bila aku cakap camtu..

aku taknak jadi beban..
aku pun taknak jadi penghalang..
aku perhatikan perkara macamni da lama..
kadang2 berat sebenarnya nak lontarkan kata2..
tapi aku rasa aku dah hilang keyakinan..

bukan sikap aku nak menyusahkan..
bukan sikap aku jugak cubaan mintak bukan2..

betul aku pernah letak harapan..
selalunya ape yang aku usahakan..
memang aku selalu berharap akan berhasil..
sikap terlampau yakin aku yang selalu jatuhkan aku...

sekarang..
aku dah tau rasanya lemah..
aku da tau rasanya nak mengalah..
mungkin sebab aku tak nampak ape yang aku buat diendahkan..

aku pun dah bersedia diketawakan..
banyak sangat dah nikmat Allah yang aku tak hargakan..
sebab aku leka hargakan orang..

menjelang hari ke 4..
orang masih berkata2..
ape yang mengembirakan ko untuk permulaan bulan ni?

aku cuma mampu senyum dan paling belakang dengan airmata..
aku tak marah.. dan dari awal lagi aku dah jangka..
takkan ada perbezaan..

ape yang pernah aku buat..
semua tu kisah paling indah..
penat lelah aku subuh2 hari..
tu yang mampu buat aku tersenyum..
lebihnya.. aku serah bulat2 pada Allah..

cuma pasni..
aku harap takde la yang tanya lagi ape aku terima..
aku takut mengalir lagi plak airmata ni..
murah sangat da airmata aku rasanya sekarang ni..



01 June 2014

selamat hari ulangtahun nad =)

happy 25th birthday for me.

^_^


syukur Alhamdulillah..
setiap perjalanan hidup aku..
walau bukanlah sempurna..
tapi masih lagi dalam keadaan yang aku terlalu bersyukur..

terima kasih mak..
sebab lahirkan along..
bagi along sepenuh kasih sayang..
kasik along makan sedap2 sampai along debab camni..
paling cepat tegur bila along buat silap..
paling dekat dengan along..

paling kenal perangai along..
yang kasar..
tak reti lemah lembut..
terima kasih mak.. ajar along masak..
kalau tak.. sampai ke sudah along tak tau masak.. 
silap ari bulan jerang air pun along tak reti..
sebab mak selalu cakap..
macamana nak masakkan suami klau tak reti nak masak..
nak suruh suami makan luar je ke..



aku 25 tahun yang lepas.


mak kata..
aku masa kecik2 memang paling kedekut..
pegang sebungkus gula2..
klau angah datang dekat mintak..
mak kata aku rela buang ke tanah dari kasik angah...

angah pun terkebil2 laa pandang gula2 yang da bertabur kat tanah..
sekarang.. angah kata aku sama je..
lagi2 klau pinjam keta..
mau along call sejam 40kali semata nak suruh balik..
selagi tak balik..selagi tu la along call..




memang dari kecik mak kata aku garang..
anak2 pempuan lain main masak2...
aku main dalam hutan jadik tarzan..

pernah jadik mak tangkap aku tengah panjat bumbung dewan 
orang ramai sebab nak hayun buaian dari atas bumbung..
mak tak tau aku ikut perangai sape..
naik beskal.. abah belikan beskal pompuan..
tapi beskal racing adik jugak disebat..
kayuh laju2 dari jirat cina kat belakang rumah..
sudahnya tak sempat brek.. 
terus langgar tiang seri rumah orang..
bergegar jugak la rumah tu..
rumah kampung kan.. 

jenuh laa pakai gaun segala..
tapi tetap jugak main dengan budak lelaki..
maklumla.. kazen semua lelaki..
jadik dengan kazen pompuan tak berape nak ngam sangat..





banyak cerita aku masa kecik2..
tengahari buta mak tak kasik klua..
aku dengan maksu aku menyelinap ikut pintu belakang..
balik je rumah kena sesah.. 
dengan maksu aku sekali kena tibai..

sekarang maksu aku ade anak dah..
jumpa pun jarang2..

masa sekolah rendah..
orang lain waktu sukan pakai baju sukan..
aku pakai baju sekolah...
dengan pakai kain pi panjat pokok...
salah pijak...kain tersangkut pokok..
koyak terus..phew!

mak kata, klau kaki yang koyak macamana?
nak duduk hospital ke?
tapi.. aku dengar takat tu jela..
esok2 aku buat lagik..

abah memang jarang2 marah aku..
tapi dengan abah paling aku takut...
kecik2 dulu..
dengar je bunyi keta..
sepantas kilat berlari masuk bilik air terus mandi..
memang tak sampai 5 minit laaa..
abah sampai depan pintu je...
rambut pun takdan kering...
memang kantoi laaa kan baru masuk rumah dah maghrib....
terus suruh masuk bilik air balik.. 
abah berus kteorang 3 beradik dengan berus sabut..
sakit hoih! 

budak nakal macam aku memang macam2 dalam kepala..
ade je idea dia...


hari ni..

selepas 25 tahun berlalu..

aku tau aku masih muda..
masih mentah..
dan masih lagi kebudak2kan macam yang dikabarkan mereka..
1 yang aku tak pernah menyesal dalam hidup aku..
kalaupun aku tersungkur berapa juta kali sekalipun..
aku belum pernah rasa nak mengalah..
aku belum ada rasa nak berundur dengan apa yang aku buat harini..

Alhamdulillah..
aku ada mak abah..
aku ade adik2 aku..
aku ade orang2 yang paling rapat dengan aku..
aku ada cik ai, shafarina & mar yang selalu jadi tempat aku mengadu...
syukur..

kalau pun aku dibenci orang yang tak pernah suka aku..
kalau pun aku dicampak ketepi..
aku masih bole berlari laju..
walau ada masanya jatuh jugak..
ade masa aku terlanggar tiang lampu jugak...
ade masa aku pening2 nak ke kiri ke kanan..

moga aku masih kuat..
moga aku tak berhenti berharap untuk menunggu sesuatu..
semoga semuanya jadi kenyataan.


aku hari ni

1.6.2014