aku hargai...

13 December 2016

:: CERITA SAJA SUKA SUKA ::

hai hai hai...
lama nau dah tak update ape2 pun.. bila tengok balik blog.. apsal dah jadik lain ni.. semenjak dah jadik mak2 ni, ciri2 slow dah pelupa memang mashaAllah.. 
paling teruk aku lupa slalunya 'pacifier' mek lecha tu.. tah memana aku campak..
kejap ade tang sana.. kejap ade tang sini.. tapi biasanya jumpa seminggu kemudian.. 

sempena dah jadik mak2 ni.. klau boleh harapnya dapat lah ubah sikit pragai nak menyakitkan hati orang sesuka hati.. yelah.. orang cakap "terlajak bot boleh undur..terlajak taip pastu sakitkan hati orang.." macamana pulak gaya.. asik mintak maaf pastu buat lagi.. raya kang mintak maaf..pastu buat lagik.. ngko dah kenape kan.. aku ni sekarang klau boleh malas nak amek tau hal orang.. ko nk apdate macamana.. ko nk taip menda2 lantak la sana.. tak koserla haih nak sesaja sakitkan hati orang bash2..tak sanggup nak penuhkan acc dosa aku.. yelah.. dosa lama pun tak taula Allah swt ampunkan ke dok.. 

harapnya dapat la didik anak tu sopan sikit.. jangan jadik macam mak ngko ni... buruk ngat pragainya.. sempena nak hujung2 taun pastu sikit je lagik nak jumpa taun baru.. harapnya ada la azam baru.. tu esok2 la kite apdate pasal azam.. yang pasti azam yang aku dok CF ke sudah tu.. memang akan di bawak ke taun ni.. :p ☺

aku ni klau nak kira kecik hati dengan orang.. mau tebal novel 500ms jadiknya.. tapi kene pikir jugak la bila orang yang dok kecik hati / sakit hati pulak lagik dengan aku kan.. 
aku cuba anggap pesbuk / iG tu macam media sosial yang aku boleh tau berita.. pastu saje2 nak kongsi gambo anak2.. tapi yelah.. silap apdate laju je orang nak hentam.. yang aku heran.. orang tu paten tak boleh kite hentam dia pulak tu.. pastu sejenis jauh sangat laaaa nak rapatnya pun.. 
eh ntahla.. aku rasa aku yang ada masalah jiwa nih.. huhu

ok bye uols

18 October 2016

:: throwback marissa raisha ::

hai.. mood menulis belum ada.. 
meh trobek gambo dak lecha masa baby..

ibu rindu laaa awak halus2 gini.. 
halus amat aih.. semua orang tak berani pegang.. 




15 September 2016

:: pau cendawan femes amous ::

 sape yang pernah terjebak tringin pau cendawan ni bulan puasa aritu?
kompem ade yang kegigihan beratur panjang semata nak beli pau ni kan..
bulan puasa aritu ade jugak ajak mr.capt pi beli.. tapinya laki ku itu tak gigih nak pegi haha..
jadinya kite pendamkan saje hasrat itu..

selepas beberapa bulan..
baru dapat merasa. tu pun sebab aku pi pasar shah alam ade ternampak pau ni..
tapi mahainya ya ampun wehhh.. seketul 3.50 takde la beso mana..
aku beli jela 2 ketul.. tu pun dah 7 hengget.. adoiii..
mahai mahai..

tapi nak merasa katanya kan..
feedback ai?

takla sedap mana wehhhh..kalau aku gigih jugak la pi beratur kt putrajaya dulu mau aku kene bebel sampai ke sudah nanti..nasib baik tak pegi.. kohkohkoh..
so takde la aku nak membeli lagi kan..


pulaknya laki ku kata aritu.. nasi goreng lagi sedap 

-_-''

nasib baik tak tamak beli banyak pau itu...
kalau tamak.. memang menyesal 



08 September 2016

:: gulai sardin ::

haaa.. korang penah makan gulai sardin?
aku tak pernah.. kemarin memang aku dah hilang sungguh idea nak masak.. 
tak tau ape nak masak sebenarnya.. last2 tanya la mr.capt ape dia nak makan?
tetibe dia cakap, "aaaaaa ibu reti masak gulai sardin?"

"gulai sardin?"

"yela, dia ada santan pastu macam kari"

"omaigod! macamana tu.. tak penah makan pun nih"

makanya laju2 laa aku call akak ipar kat kampung..
terus la akak bagi resipe sebab ayah lecha mengidam..

so klau korang tak penah nampak gulai sardin macam aku jgk..
ni haa rupenya lepas masak.. memang patutla kata kalernya macam kari..



resipe gulai sardin ala2 mak mertuaku...

bahan:
sardin 
bawang merah 3 bijik *aku pakai bawang merah kecik tu je*
cili padi *bergantung tahap nak pedas korang*
santan 

cara masak:

bawang merah dgn cili padi tumbuk...ketepikan
masak santan ikutla nak kuah banyak mana... 
lepas santan dah agak masak, masukkan bahan tumbuk tadi..
pastukan masukkan sardin dengan kuah2nya skali.. 
kacau sampai masak..

da siap!! 

sekarang laju2 masak nasi.. makan dengan nasi panas2 memang laaa ohsem ok!


22 August 2016

:: marissa raisha 6 months ::

pejam celik pejam celik marissa raisha dah 6 bulan..
rasa macam baru je semalam ibu nampak nurse bawak awak datang ke ibu..
rasa macam baru semalam jugak ibu stress sebab awak taknak tido malam padahal ibu dah tergolek2 mengantuk.. 

Alhamdulillah.. Allah banyak permudahkan urusan ibu ayah semenjak awak ada..
walaupun awak sekarang memang kaki jalan macam ibu.. takpe, ibu bleh chill lagey..
ayah awak la stress esok ni.. sebab awak kaki jalan.. 


raisha sekarang memang ade je akalnya..
ni kes malam kemarin.. ibu jenuh suruh tido.. eh eh eh..
dia ajak main cak2 pulak..
siap sengih2 pulaknya tuh..













ibu..... cak!

-_-''

haish tido lah...






nanti kite share pulak 1st solid food marissa raisha.. nyumss

12 August 2016

:: si lecha ::

ahad lepas lecha takde berjalan kemana pun..
ibu penat.. malam tu kteorang merayau ke ikea sampai 11 malam..
tah hape jela ibu tu carik pun.. 
bebalik kang asik senduk dengan bekas 3 beranak ikea tu je yang ibu beli pun.. kannnn... 
tapi lecha tengok ibu macam ade beli rak baru.. adoiii.. 
mana jela ibu nak letak tu.. almari baju lecha takde lagi ni... semua buh dalam bakul sampai penuh dah bakul lecha tu ibu oih...

eh.. ni bukan entry ikea kan.. cory2..
tercerita pasal ikea pulak.. 
panas betul malaysia ni.. dulu masa duduk dalam perut ibu, takde pun panas camni..
ke sejuk sebab ibu slalu beli starbucks dengan chatime? hurmmm.. nantila lecha tanya ayah.. 
bila panas2 gini terpaksa la lecha berkemban gini jeee.. 
ibu pun letak lecha dalam buaian tu siap mengadap kipas..
perghhh.. memang syok la lecha tido kan.. 

bila ibu nampak lecha dah separuh nak jatuh..
ibu terus kejut ayah.. uish.. melompat ayah bangun..
ish ish ish.panik ler ayah tuuuuu....



tapi lecha cool je..
tengok, takde pun lecha bising2..
tapi ibu cakap..

"ini budakkk aaaaaa... kalau jatuh, macamana?"

ishhh ibu ni.. kalau jatuh sakitla... kan..
takkan la jatuh boleh terbang pulak.. huhu
okey2 jangan melawak lebih2.. durhaka dengan ibu tak cium bau syurga tauuu..
sebab ibu cakap syurga kat bawah tapak kaki ibu..
so nextime lecha nak check betul ke ade syurga bawah tapak kaki ibu tu...
yok yok ooo je ibu tu kang...


lepas je kejadian ni..
ayah terus belikan lecha kain buaian siap berzip..
takut lecha jatuh ler tuuuuu....
so far lecha good je...kan...
lecha siap hayun2 kaki lagi kan..
power kan... hurm





11 August 2016

:: pinky si kawan baru lecha ::

last wiken bawak la raisha pi rumah maklong ida..
nak jumpa dengan baby rizq iskandar.. 
aritu ibu pi tengok baby rizq masa baru lahir 2 hari..
la ni ibu bawak lecha pulak jenguk adik baby..

sampai je rumah adik baby, 
dia tengah tido la pulak.. da petang kan.. so maklong ida bagi lecha main dengan 
anak gajah baby rizq..pastu amenda tah nama toys yang bunyi2 tu.. 
sedap jugak lecha masuk dalam mulut.. nyumss nyumss.. 
sampai basah toys tu lecha masuk mulut..
harapnya maklong tak mawah la lecha.. sowy maklong.. ^-^

besh jugak tilam adik baby ni.. senang jeee lecha nak golek2..
yelaa.. tilam kat rumah tebal.. sekali lecha pusing, tergolek terus...adoiii
so pergerakan lecha agak terbatas la kan... ibu tu tah bila laa nak belikan lecha tilam baru..




sementara lecha nyums dengan toys adik baby..
maklong bwk adik baby klua.. haaaa... akhirnya jumpa pun adik baby..
tapi aritu adik baby tak mesra sebab dia mengantuk sangat..
siannnn.. beselaa tu adik baby.. lecha da melaluinya fasa tu..
ibu tu sampai dah tensen sangat dahhh..
sekarang ni jela ibu tu cool sikit... takde dah nak marah2 kalau lecha nak susu malam2..
ibu laju je bangun.. lecha tido himpit2 ibu sampai sipiiiii je lagi ibu nak tergolek pun ibu cool je..
good la ibu sekarang ni.. kagum sikit laaa lecha kan..

sempat la ibu amek gambo lecha dengan adik baby..
seee.. adik baby... tuuu ibu amek gambo.. smile cepat.. cepat..
aishhh.. nape adik baby nangis camtu.. ''-_-



jadinya memandangkan ibu nampak lecha dok gigit2 toys adik baby..
so ibu dah tangkapkan sekor unicorn pinky untuk lecha..
tapi ibuuu.. kenape pinky -_-''

gegerl sangat ni ibu.. haishhh
takpela.. mekaceh ibu..
pinky pun pinky la.. janji ibu belikan..
nyumss ade toys baru bole masuk mulut..
hoyeay!



22 July 2016

:: slot akasia "sayangku kapten mukhriz":

dah petang jumaat rupenya...
tak sabar tunggu malam.. ya ampun letihnya rasa..
semenjak jadi nomad kejap ke subang sekejap kang ke meru..
terus rasa macam takde masa rehat yang berkualiti dah..
kalau balik subang, nak kene kemaskan ape yang patut..
balik meru pulak dah berguling dengan lecha je...

tapi sempatla jugak lagi nak melayan drama sekejap2 tu..
eh! tetibe terjebak tengok drama baru ni..
pasal Dr ni yang jatuh cinta abis kat Kapten...
tengok Dr tu kemain sakan buat memacam nak nampakkan yang dia memang serius nau kat kapten tu..
terus teringat zaman2 nak dekat dengan ayah lecha..
sebijik sama..

tapi aku tak reti la nak masak laksa..
kiranya kegigihan dia nak masak ape yang kapten tu suka memang lebih kurang kegigihan aku jugak la dulu... malu? hurm.. masa tu kira konsep.. ai peduli hapeee!
aku suke.. aku la kene usaha kan...
tahap skill memasak aku masa tu, memang aku gunakan seteruknya... haha..
aku bangun pukul 4.30pagi nak masak nasi goreng je...
sebab aku kene gerak pi opis pukul 5lebih.. kiranya aku subuh plus bersiap semua kat opis je..
makanya pukul 6.15pg tu kira aku la manusia paling awal sampai opis...
punyela gigih kan.. letak breakfast kat meja dia..
kot mak aku tau ni.. kompem dia kasik aku jurus ketuk kepala ni..
sebabnya sampai sudah takde sorang pun family yang tau pasal pi mengorat ayah lecha tu..

kiranya bila tengok cerita "sayangku kapten mukhriz" tu memang terkenang abis la dengan kebolehan aku yang gigih gile tu.. ade je orang cakap.. eleh! sok dah kawen takdenya nak gigih gitu dah..
harapnya boleh la tanya seben ai tu.. penah ke ai bagi dia tido berlapar.. cuma tu la.. tak gemok2 pulaknya seben ai tu.. agaknya semua lemak dah transfer ke aku la tu... huhu...

korang bole la tengok cite tu..
takat nak santai2 takde rasa nak stress boleh la tengok..
tapi tu la.. oleh kerana dia tayang waktu maghrib..
makanya aku lagi suka tengok donload je...

sinopis dia malas aku nak taip..
gugel la sendiri.. =p




12 July 2016

:: hari raya pertama kami ::

selamat hari raya korang semua..
tahun ni team raya mana? 
kiteorang 1 family team #teamrayatemerloh
hari isnin kiteorang da bergerak balik temerloh...
ai follow je mana syurga ai pegi.. 
kata tempat isteri disisi suami :p
muntahlaaa korang baca ni kan.. 
gara gara tengok "kau aku kita raya" malam tadik la ni...

kiteorang decide nak royal blue taun ni.. 
aku plak lepas pantang aritu memang takde la nak carik baju nak tempah pun..
sebab tempahan dah tutup.. adusss.. sediihhhh... 
so kite carik baju dah siap jela... 
lecha dengan ayahnya kite beli sama kain je.. 
ibu kene beli readymade sebab baju ibu yang sudah2 ni tak bole pakai lagi..
kene ibu kurus dulu baru bole pakai.. 

rupenya ramai jugak yang sama #teambiru dengan kiteorang..
bila skrol2 pesbuk.. family singapore pun semua royal blue..
family sini pun semua royal blue.. sedondon kedondong la kite ye...


ni budak lecha dah masuk 5 bulan..
pagi raya tu pukul 7.30 pagi dah bangun.. 
sengih2 macam tauuu je dia kene pakai baju baru kan.. 
taun 1st lecha raya sama2 dengan ibu ayah.. 
tahun ni kiteorang collect duit raya.. yeay!
ade lagik yang tak bagi lecha duit raya? wiwiwiwiwiiiii



orang lain semua macam2 ragam pagi raya..
leecha ok sikitlaaaaa.. ade la masa2 dia meragam.. 
tu pun sebab mengantuk.. haaaaaa... bangun lagik awal2...
pastu amukan nak tido... tapinya tulaaa.. asalkan masuk buai je.. tak bole la orang nak jenguk2 dia..
laju je sengih2 suruh angkat.. padahal mengantuk amat dah tu...


nampak muka ibu macam rileks kan...
sebab amek gambo je ni... belakang kamera.. ibu nak gigit lecha ni..
asik buli ibu je dia ye... tapi aritu ibu dah gigit jugak.. hahahaha..
tekejut ayah tengok lecha meraung.. laju2 ibu cakap xde papeeeeee.... 



jangan tak tau... lecha ni pantang tengok kamera.. 
macam retisss... asal nampak kamera pokus ke dia..
laju je dia mantain gitu.. so xde la gambo dia yang rosak goyang2 selama amek gambo dia...



janganlaa ingat senang nau nak amek gambo lecha tengah senyum sengih2 gitu...
jenuh jugaklaaaa semua orang agah dia.. sebab bila nampak kamera dia akan statik tak bergerak tengok apekah menda beso alam kat muka orang tu...ni la shoot paling cantik ibu tengok..
ibu rasa taun depan payah sikit la nak dapat shoot gini kot.. dah pandai berlari sok, jangan harap nak mantain amek gambo.. nangissss ibu takde gambo raya kang...




headband tu aunty mor yang buatkan..
setepek beso bunga atas kepalaaaa... aunty mor tu rajin nau2 buatkan lecha 2 headband..
kecik lagi gini boleh la nak letak memacam atas kepala tu..
time ni jela boleh agaknya.. hurmmmmm..
tapi ibu suka aksesori.. so lecha pun kene suka jugak!



seronok lecha kat kampung ayah.. semua orang angkat bawak lecha sana sini..
ibu baru letak lecha dalam buaian.. tengok2 uncle razali dah amek lecha..
pastu aunty2 pulak amek lecha.. haha.. sukaaaaa sangat dia ye orang bawak sana sini...




so ni la cerita pagi raya #teamtemerloh..
cerita korang macamana? best tak?
tapi agak2 korang prasan tak yang ibu takde cite pun kisah buat lemang.. nasi impit..kuah lodeh..isi balang kuih raya.. masak rendang...masak laksa? nasib baik atok dengan aunty2 lecha baik sangattt..
sebabnya semua pun bukan ibu yang buat.. disebabkan lecha tak bole kene tinggal...
so raya ni memang ibu nak kene pakai carrier je bawak lecha kemana2..

sekian cite raya lecha yang separuh temerloh separuh jawa ni..
selamat hari raya untuk ibu ayah..atok nenek.. atok temerloh..aunty uncle..
dengan ucapan ade lagik yang tak bagi duit rayaaa?? ;p



01 June 2016

:: 27th Birthday ::

HAPPY 27TH BIRTHDAY!


Alhamdulillah! syukur.. 
nikmat tuhan mana lagi yang aku nak dustakan..
punya keluarga yang memahami..
punya suami yang sangat bertanggungjawab,baik dan penyayang..
dikurniakan puteri comel buat keluarga kecik kami.. 
syukur Ya Allah...


hari raya pertama sebagai isteri..
masa ni baru dapat berita gembira yang aku sedang carry little princess marissa raisha



few days before marissa raisha lahir



tadaa...hadiah hari lahir aku tahun ni..




wedds uncle kat singapore..
pestime bawak cik lecha jumpa moyang..atok nenek pakcik makcik
kat singapore







Alhamdulillah Ya Allah..
mudah2an kebahagiaan ni bersama kami sampai syurga..
mudah2an dijauhkan kami dari dengki khianat manusia..
mudah2an keluarga kami menjadi kluarga yang soleh solehah disisiMu..
aminn..aminn...aminn

25 May 2016

:: magnum cafe malaysia @ midvalley ::

terbayang bayang lagik sedapnya aiskrim kat magnum... 
nyumss sangat..melting gile..
sebenarnya memula aku memang takde laaa rasa nak aiskrim sangat...
tapi hasutan kawan2 berjaya membawa aku ke magnum cafe kat midvalley...
acik lapa nasik kot... gile nak makan aiskrim je.. mau aku telan sorang2 kejap lagik..




last aku pi midvalley masa zaman dating dengan ayah lecha dulu..
tu pun sekali jela.. koser haku nak kesana lagik... da la jem hazab.. carik park pun payah kan..
so selepas 3tahun datang balik mid.. perghh.. lama sungguh..
aku memang tak reti la order menda kat sini.. yela, pestime kot..
rupenya magnum cafe ni ade 2 level..
level 1 untuk beli aiskrim je.. nak makan2 sambil melepak dengan food panas2..
sila naik terus tingkat atas.. then ade la orang layan nanti...
aku nak nasik! jadi aku nampak nasi dulu..



enviroment sini amatlahhh cantik.. style orang lepak makan aiskrim sambil ketawa sopan.. bukan macam makan kedai mamak ye...sentimental sangat gayanya..
masa memula magnum cafe bukak kat ioi city mall.. orang beratur kemain la panjangnya..
jadi tak terasa langsung aku nak masuk.. yela.. nak menunggu turn pulak lagik kan..
lepas brape tahun baru dapat merasa.. jadikla


kat sini pun ade set lunch ye..
ade nasik, spageti dengan tah pebenda lagi.. tak banyak sangat la main course untuk lunch set..




dah memang datang magnum memang nak makan aiskrim kan..
jadi dorang order la aiskrim yang memacam..
kat bawah ni trifle aiskrim.. sedapnya oih!
serius tak tipu.. sedap sampai makan pejam2 mata...
harga trifle ni rm25





ni nasik aku.. fried rice with ciken la...
pastu ade tom yam..
nasik dia takde la best sangat... kurang la pada aku..
kiranya kalau datang lagi memang tak mungkin la aku nak makan lagi nasik ni...
maybe aku order spageti.. sebab spageti dia sedap..




pastu aku order pulak aiskrim dia..
ni black forest dengan tah toping memacam.. sedap!
kalau beli kat kedai 4.50 kat sini jadikla 9.90 dengan toping tu semua..
makan sampai pejam mata jugak!


banyak jugak bintang nak bagi makan kat magnum cafe ni..
sebab sedap sangat!
tapi kalau nak makan slalu memang takla..
sebab harga dia agak pricey untuk melepak hari2.. wahahahhaahah!!













so korang boleh la try.. i suggest laa trifle aiskrim tu!
pakej lengkap sangat.. manis masam semua ade.. sedap!

19 May 2016

:: cik M.R ::

haaa.. lama amat tak bersiaran.. 
meh kite sambung cite pasal cik lecha kite...
Alhamdulillah selepas mendapat kelulusan dari bos beso iaitu ayah lecha..
maka kami namakan puteri kami MARISSA RAISHA BINTI MOHAMAD ROHAIZAM..
ibu namakan lecha sempena nama ayah.. sebab ibu sayang kedua2 M.R lebih dari nyawa ibu..

mudah2an awak jadi si puteri sopan santun kebanggaan ibu & ayah..

Alhamdulillah.. tak susah nak handle lecha.. 
yela, baby lecha yang sangat fragile.. halusss je.. 
lecha tak sabar sangat nak jumpa ibu & ayah agaknya.. 




pestime amek gambo lecha.. 
lecha da pandai selpi2 macam ibu.. huhu.. 
ibu risau jugak sebenarnya masa nak lahirkan lecha sebab berat lecha halus je..
ibu takut sangat lecha kene masuk inkubator.. tapi Alhamdulillah, lecha kuat sangat..
lecha duduk inkubator sejam je.. terus nurse bawak kat ibu..


1st night dengan lecha.. ibu rasa beza sungguh..
yela,malam kemarin ibu tido sorang.. hari ni ibu tido berdua..
feeling dia lain maciammmm.. lecha pun paham ibu sakit..
so lecha tak banyak ragam.. nangis bila haus je.. da kenyang tido balik..



memula nampak.. kenape lecha macam cina ni.. mata sepet..
tapi ibu syak lecha ikut mata atok sikit.. rupe ayah sikit.. panjang pun macam ayah kot..
sebab ibu memang slalu doa, mudah2an awak ikut ayah...
ayah lecha baik sangat.. penyayang..
ibu ganas sangat..tak payah ikut peel ibu pun takpe..


pestime pegang lecha.. ibu rasa wow! hebatnya feel hold baby sendiri..
rasa jatuh cinta lagi sekali.. hebat kan prasaan tu..



ibu & ayah sayang lecha dunia akhirat..
lecha harta ibu n ayah yang paling tak ternilai harganya..


28 March 2016

:: parenthood world ::

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, aku selamat melahirkan seorang baby perempuan...
hari ni baru la dapat bercerita sikit pasal dunia baru keluarga kecik kiteorang,,

aku memang dah tau la kene admit sepital awal dari due.. so tengahari 15 feb da selamat cek in wad..tapi pagi2 sebelum masuk wad, aku ajak seben pi makan lontong dulu kat meru.. pastu sempat la bawak bekalan pape semua..

masa menunggu kat labour room nak dapat katil tu takde la nebes sangat,,
maybe prasaan tu belum datang lagik kot..so bermula la malam 1st duduk wad, memang dah tak lena.. maklumla sebilik dengan mummy yang da bersalin kan.. baby melalak jela.. mujur juga koir baby kali ni takdela teruk sangat macam kene warded masa krismas dulu..

boring duk spital jangan cakapla.. aku ni menunggu bila la nak  bersalin ni..
hari ke 2 duk spital.. aku dah start rasa tension.. pulak tu minggu akhir cite wedding planner..
sanggup aku tengok kat fon je.. punyela gigih kan.. petang 16 feb, mr,capt datang bawak starbucks..nasi goreng..beger.. tu memang nafsu lapa nauzubillah.. malangnya, elok je mr,capt sampai,.doc tengah check CTG.. masa ni la part nebes sampai, sebab aku dah kerap sangat kene check ctg jadik aku dah tau macamana gayanya bunyi jantung baby yang biasa aku dengar,,,
tekaan aku betul sungguh la,, bila doc round, tengok pulak graf baby makin turun.. terus doc panggil doc pakar kat ot.. masa tu memang aku dah gigil abis rasanya.. sebab dikeliling dengan doc2.. terus dapat arahan kene czer malam tu jugak.. T-T

aku dok pandang jela segala makan minum yang aku da order tadi.. sebab terus dapat arahan kene puasa.. dalam hati, dapat jugak rupenya tarikh 16feb yang nak sangat tu,.. yela, kononnya num ic baby nanti cantikla kan... kehkehkeh,,, pukul 8 doc check lagi CTG,, Alhamdulillah, graf baby normal balik... doc syak baby pegang tali pusat dia,, thats y jadik camtu,, so, tak jadi czer malam tu, tunda tarikh asal.. tapi dapat paling awal.. sebab sepatutnya kes aku tengahri baru czer,,

makin menjadi2 la rasa cuak aku.. yela, da prepare mental kot... nak masuk ot,.belum penah lagi pulak tu seumur hidup nak operate keluarkan orang ni,, trus rasa seram sungguh aih.. pukul 12 tak tido lagi.. elok je baru selelap.. pukul 5 nurse da datang inform suruh ready mandi siap2.. perghh.. nak operate pukul 8 kot.. awal gile suruh aku bangun ni,,, lepas ready semua, aku pun kene tolak ke ot pukul 7.. masuk ot seram trus aku rasa,,, sejuk nak mati... sampai mintak nurse selimutkan dabel.. da macam freezer sejuknya.. tak menahan... aku rasa ade la dalam 1/2 jam jugak dorang park aku tunggu doc pakar datang,,, tolak je masuk ot, baru la aku tau.. camni rupenya dalam ot..

Alhamdulillah.. aku ingatkan aku kene half bius macam yang doc bius cakap semalam..
rupenya kene bius penuh,, sebab sakit belakang aku ni tak meyakinkan dorg nk bius separuh2,,makanya dorang czer aku langsung tak tau ape..kiranya memang aku takde la pengalaman merasa sakit bersalin sebab belum due baby dah tak sabar nak kluar,, bila selesai czer pun aku tak tau..yang aku tau2 je dorang da kejut aku suruh bangun,,, tapi masa tu dalam ot lagi,, tahap mamai aku memang melampau kot,, sampaikan ape dorang buat, aku macam tak mampu nak gerak langsung.. dorang angkat aku alih2 katil pun aku ikut je.,.kira da tahap redha dah,,
pulak tu, dalam mamai2 aku tanya jugak.. baby aku girl ke boy,, tapi nurse2 ni kata nanti dia hantar kat aku,, so kene tengok sendiri.. aish,, sampai kat wad, aku tanya seben aku pun dia tak tau,, sebab prosuder spital suruh tengok sendiri,, baby sampai je,, alahai, halusnya anak aku,,, tapi aku still mamai lagi,, aku tengok kejap,, tau2 tertido balik,,,

perasaan jadi ibu? wow!!
oiiihh aku dah jadi ibu laaaa... aku ade anak.. alahai,..,
rasanya tak tau nak cakap,., Alhamdulillah,.,
Allah pinjamkan harta yang bernilai sangat buat kami berdua,,
hilang terus rasa sakit perut aku bila tengok anak dara ni,,
lepas ni kite cite pulak pengalaman menjadi ibu panda yang berjaya ye,,

27 March 2016

:: teaser parenthood world ::


Assalamualaikum..

sayalah hang botol!!




12 February 2016

:: 10 bulan dan 1 hari ::

ini cerita cerita orang yang baru belajo hidup berdua kan.. 
sebab aritu ade la aku nampak kat page oh bulan agaknya.. 
cop isteri pemalas..




masa memula aku baca.. 
aku mengaku la yang aku penah je rasa menda yang sama..
yela, baru2 kawen.. semua menda kalau boleh ngko nak buat..
orang tua2 kata tunjuk rajin.. hahaahha... 
tapi tak lama pastu ngko kene mengaku jugak yang sebenarnya ngko tak mampu pun nak urus semua tu sendiri.. dengan keje kat opis.. balik rumah nak masak.. 
basuh baju pulak... nanti nak iron baju pulak lagi.. kompem takkan mampunya nak buat semua.. 

masa aku nak kawen dulu.. menda paling aku gelabah.. nak kene masak..
sebab aku tau, kebolehan aku nak memasak tu tahap mana.. takat nasi goreng memang kacang jela.. suami pulak memang barulah aku tau yang dia cuma makan yang berunsur nasi.. takyah la kengkonon dinner tak pun tea time nak lasagna ke.. macaroni ke.. memang alamatnya sesudu jelaa dia usik.. sejak tau camtu.. memang aku gugel lauk jela.. tapi orang kata mood hanimoon lagik kan.. jadinya prasaan nak tunjuk rajin sangat tu memang ade lagik la.. sekarang ni aku anggap tu macam proses belajar.. yelah, masa tu aku masih tgh seronok nak belajo macam2 skill memasak katanya.. 

bukan la kata kerja rumah tu kite isteri je yang kene buat suami kene la tolong sama.. tapi aku tak nafikan aku memang gemor buat keje sorang2.. sebab aku rasa macam rungsing tengok orang nak buat jugak ape aku buat.. kiranya, aku buat ni.. ngko pi carik keje lain sana... yang tu aku okey.. sementara belum ada anak bole la kot nak harung semua sendiri.. esok lusa sape la yang tau kan.. 

ikutkan pada status akak ni.. aku rasa macam ape dia cakap tu serupa berat sebelah.. 
yela, penat wehh kalau nak harungkan semua sendiri.. "ngko ingat aku robot?" bak kata adik aku la.. takpela, maybe memang dia larat nak buat semua.. 
aku memang tak larat la.. huhu

chill.. baru 10 bulan 1 hari..
jauh lagi perjalanan kan..



10 February 2016

:: takde tajuk ::

haii..
lama tak apdate pape.. sebab takde menda nak share..
life tetiap hari pun sama.. pegi balik keje.. 
weekend panjang sikit, balik la rumah family..

long weekend ritu, balik rumah mil..
semua pun balik.. memang meriah la macam hari raya..
tapi dek krana haku pun da sarat nau.. takde la menolong buat menda pun..
kejap kang mengah.. kejap kang semput.. adoiiilaaaa...

4 hari memang aku meleper je.. 
nasib laaa semua pun dah prepare.. klau ikutkan haku yang memang semua menda pun nak buat last minit.. memang alamatnya mr.capt kene sorong haku dalam troli la jawabnya.. sebab memang sungguh2 tak larat.. -_-''

setakat ni aku ade la daya lagi nak masak.. 
tapi takat masak campak2 jela.. nak harapkan aku masak lebih2 memang alamatnya ape pun tak jadi.. tu pun kadang2 datang rajin lebih, balik keje bole masak nasi beriani.. 
mujur la mr.capt jenis masak jela ape pun.. ai okey je... 

sebenarnya tak tau ape nak taip lagi dah..
nenanti la kite share lain eh.. bye!

22 January 2016

:: angan2 ke hong kong ::

angan angan je la tapinya..
aku sebenarnya tak tau ape yang menarik ada kat hong kong..
sebab aku rasa food kat sana sure susah gile nak jumpa yang halal...
tapi sebab aku minat cite hongkong..
terus rasa macam nak pegi hongkong sebab nak jumpa dicky cheung..

dari aku kecik lagi memang aku lagi suka dia berbanding jet li..jacky chan.. haha..
sebab perangai dia kan bila berlakon ape2 drama pun memang nakal tahap nak kene tampa..
yang paling best skali cite Fong Sai Yuk..
aku rasa baru tahun ni aku tau yang drama Fong Sai Yuk ni ade yang Jet Li berlakon..
tapi aku lagik suka version Dicky Cheung.. sebab versi yang ni.. kelakar gile kot..







makanya tu la alasan lagi power dan sangat kukuh aku nak pegi Hong Kong.. hahaha...
tu pun angan angan jela..
sebab sungguh aku langsung tak tau ape yang menarik kat hong kong..
mana tau anak aku sok muka dia sebijik dicky cheung.. hihihihihi


19 January 2016

:: bajrangi bhaijaan ::

sape yang dah pi tengok dilwale?
aku belum.. haha..
sejak admit spital sampailah dah discharge.. tak pegi jugak lagi tengok..

sampailah viral cite salman khan ni..
terjebak jugakla.. uwaaaaaa...
tau2 merah je mata ai tau...

memula.. memang kelakar..
elok je masuk pertengahan plot cite...
terus merah2 mata... best sangat..

terus taknak tengok dilwale..hahahaa...
sebab rasa cite ni 20x lagik best dari dilwale..




budak ni pun kiut kemain..
comel!

sape yang tak tengok lagi..
pegi la tengok.. siyes best!