aku hargai...

23 December 2015

:: 3D art museum ::

lepas check out.. kteorang sefamily semua bergeerak pulak ke kenduri doa selamat rumah mak mertua Sil.. tau la penang, elok2 follow, last2 kteorang tertinggal... mujur amy dah watsapp location.. kot tidak, memang meraban la kiteorang dua ni tak tau nak kemana kan.. 

selesai kenduri.. bergerak pulak ke 3D art muzium.. 
pestime jugakla kesini.. dan baru tau jugak rupenya ade 5 buah muzium trick art kat area penang ni..tau pun sebab ade 2 kete dah da sesat ke muzium lain.. 

tiket masuk sorang rm15.. tu untuk dewasa la.. 
untuk kanak2 rm10 rasanya.. pestime masuk muzium macamni..
tak tau ape nak buat.. haha.. nak amek gambo macamana pun tak reti...
so kite amik asal bole jela.. 

gambo dengan kodok ni pun puas laaa aku bagitau mr.capt suruh pijak kat grey tu.. haha..














penat memang penat la..
sudahnya, memasing duduk bawah aircond..
teruk sangat penatnya...







masa kat pintu masuk.. ade replika kawasan perdagangan..
nampak tak replika orang yang pakai topi tu..
mati2 aku ingat orang betul..cis! orang tipu rupenya...

siap ade sound sistem bunyi air laut.. bunyi lembu lagi...







aku rasa 3D art yang aku pi ni macam tak banyak pun menda2 menarik..
sebab bila aku gugel.. ade lain yang lagi menarik..
maybe next time kalau kesini lagi bole la nak pegi..






nampak sweet je mil kite tu..
siap amek gambo senyum2..
hihi..














tak banyak sangat yang menarik..
sape yang nak pegi next time..
rasa kene gugel dulu muzium trick art mana yang menarik..
camtula kisah kiteorang sekeluarga kat penang..


next week kite crite trip kite ke lost world of tambun pulak...
kali ni dengan family belah ai pulak.. =)

22 December 2015

:: ayam serai ::

1 ekor ayam yang dah diperasa kunyit + garam
serai diketuk 7 batang
bawang besar 8 biji -kisar
bawang putih 1 buku -kisar
cili kering *bergantung tahap nak pedas* -kisar
halia 1 inci -kisar
daun kari *banyak pun takpe, wangi*
kicap *aku guna kicap bilal*

cara : gorengkan ayam tadi.. 
jangan sampai garing.. kite nak dia ala2 juicy2 lagik camtu..
da masak bole angkat dan ketepikan...

tumiskan serai yang diketuk menggunakan baki minyak goreng ayam tadi..
kemudian masukkan daun kari..
tumis sampai wangi kemudian masukkan bahan2 kisar dan kicap..
masak sampai pecah minyak ye... 

perasakan dengan garam + gula secukup rasa..

pastu ape lagik?


 jom la makan!! 





17 December 2015

:: semalam di flamingo, penang ::

lepas check out kat hard rock..
kite check in pulak kat flamingo..
tapi macam semalam.. tetaplah kene tunggu bilik ready..

tapi tak la lama menunggu macam kat hard rock...
lobi pun clear je.. tak pack sangat.. dapat masuk bilik dalam 3.30 kot..
terus laaa nampak sea view... oloh2 cantiknya aaaaaaaa




rehat kejap.. sebenarnya aku memang plan nak tido je...
tak laratnya rasa nak turun bawah.. mengantuk kemain... 
konon2nya dah bagitau siap2 la kat mr.capt.. 
taknak turun, nak tido je... penat sangat... 
mr.capt pun ok jela... 

tapi elok je lepas asar.. 
nampak siap2 nak turun bawah.. kite ni pun laju2 jugak siap..
memang bangsa tak bole duduk hotel sorang2.. 
dia punye seriau tu lain maciam... hikss..

pantai dia pun cantik lebih sikit dari kat hard rock semalam..
maybe sebab hard rock lebih pentingkan kawasan dia je..
macam pantai tu dia tak kisah sangat kot...

turun je, budak2 dah ready tunggu uncle dia..
bole tahan kong ajo peginya menatang ni..
aku dengar dorang menjerit2 kat tengah laut tu pun dah seriau..
risau sungguh haih tengok menda tu melambung2 cam gitu..















malam smua plan makan seafood..
tapi sebab dah lapa.. memang takdela gambo makanan ke ape...
cumanya memang heaven sangat laaa...
ikan, udang beso gajah dengan ketamnya lagik..
merasa jugakla gatal2 muka kejap.. phew!
nasib baik tak teruk.. memang kenyang terus...

balik terus tido je..
pagi esok takde dah plan nak mandi pool lagik..
sebab nak jalan jauh lagik.. kang penat plaknya..
anak2 menakan lain koma dah..
breakfast pun taknak.. haha...


rifqi jela sempat masuk kolam last day tu..
tu pun masa makan.. beriye ni tunjuk2 kolam..
sebabnya dia carik sape2 je yang bole bawak dia pi mandi..
padahal taknak dengan orang pun sebenarnya si kecik ni.. haha



part paling best sikit..
sebab jumpa nasha aziz dgn siti saleha...
comel,cantik dan si debab.. hahaha..


pasni nak ke 3D art muzium...
nenanti la kite cite eh..

16 December 2015

:: semalam kat hard rock hotel penang ::

 hari jumaat dah bergerak.. pastu breakfast pun kat area rumah je... 
oleh sebab selangor cuti, merasa la jalan kat nkve tu clear kejap kan...
tapi kejap jela.. masuk simpang pulai dah start jem.. maybe sebab jalan bukit2..
penyebab utama jem adalah lori! 

aku pun tak tau brape kali dah aku menguap dalam kete still tak sampai2..
sampai terlentok2 tahan mengantuk pun ye jugek..
rasa hazab sungguh jauhnya.. 



sampai kat jambatan ke 2 penang pun dah 12 lebih..
mr.capt nak kejarkan solat jumaat pulaknya..
yang bagusnya jambatan ke 2 ni.. memang clear sungguh.. tak la pack sangat..
maybe sebab jambatan ni terus ke kawasan perindustrian.. nak ke bandar jauh plaknya tu..
ramai orang taknak lalu la kot..



memasing janji nak jumpa kat restoren kassim mustapha bayan lepas...
before tu anto dulu mr.capt ke masjid.. mujur dekat je dengan kedai makan tu..
so kiteorang ni semua tunggu la geng2 laki abis solat jumaat kat kedai makan sementara nak tggu pukul 3 baru boleh check in..

tak lama pastu sil gerak dulu ke hotel uruskan check in..
rupenya dah 3 lebih still tak dapat masuk bilik lagi sebab bilik semua tak ready..
memang da jangka jugak sebab cuti sekolah kan.. tahap pack sungguh kat hotel tu jangan cakaplaaaa....memang sampai jem..



pukul 4 lebih kurang baru dapat masuk bilik...
aaaaaa.... penatnya rasa!! masuk bilik pulak tengok kemain lawa..
oleh kerana book date pun masa cuti skola.. takdolaaa seaview kat hard rock ni..
walau bumbung view pun still cantik je bilik dia..
merasa laa hanimun 2+1 kat sini.. ;p



memang cantiklaaa bilik dia..
riang gembira berguling sana sini.. hiksssss



crita kat bilik air ni memang 1 hal.. haha..
romantika sangat gamaknya sampai cermin kat bilik air tu pun bole view katil direct..
ewah2.. nak main cak2 sambil mandi ke? hahhahahaha..
so petang tu rehat kejap.. trus turun bawah main pool..
tapi bebudak dengan ayah2 budak jela yang terjun pun..
mak2 semua tunggu tepi je..







malam memang program makan kat luar...
plan asalnya nak ke gurney drive malam ahad..
tapi memandangkan kompem jem lagi teruk.. so kite pi malam sabtu je..

mr.capt dengan anak adik kembor dia..
sian anak2 ni.. slalu kompius mana 1 ayah dorang.. haha...


tak dapat view penuh pulak lampu2 hard rock ni..
gigih gile nak amek gambo siap letak fon kat lantai nak amek gambo...
tu pun jenguk2 kepala camtu je.. hahadoiiii






sampai kat gurney drive da 9 lebih kot.. sebab macam yang dijangka..
jem kemain dasyat.. wuhuuuuuu...
lapa jangan cakapla... memang lapa gile.. lupe pulak bawak bekalan dalam kete...
memang sepanjang jalan laaaa aku cakap.. lapaaa...lapaaa..
da rupe zombi..

park kat gurney plaza.. tempat makan kat luar plaza eh..
memang kene manapak sebab park kat luar pun dah jem kemain.. MBPP pn dah ready je dengan trak dorang nak angkut kete yang suka2 park merata..

sampai tempat makan pun memang ramai.. jenuh laa tunggu turn nak dapat meja..
tu pun merata kteorang duduk.. tempat memang pack.. jangan nak demand sangat ai nak makan ni.. ai nak makan tu..

sil amek order skali harung semua sama.. hahaahaha..
tak kisah! sebab memang dah lapa..



takde la nak lepak2 kejap ke ape kan lepas makan.. ramai lagik yang tunggu turn nak duduk..
lepas makan je terus balik.. nak jadi hal.. jalan balik ke batu feringgi tu kemain jem..
kete langsung tak gerak dah.. terus waze jela.. mujur laa ade jalan lain bole lalu.. tapi tu pun potong sekerat jela... past sangkut jem lagik.. yang lagik haru.. ingatkan excident ke ape....
rupenya orang potong pokok.. adoiiii!!
tak tau la bape ramai yang menyumpah kat belakang sebab memang jem kalah kat kL..
tak gerak langsung..

sampai hotel dah pukul 12.. takde dah nak tengok2 tv ke.. golek2 ke ape kan..
terus berdengkur je.. penatnya Ya Rabbi!

program pagi sabtu.. breakfast pun dah dekat pukul 10..
sebab tak larat sangat nak berjalan..
lepas makan terus je pi pool.. bebudak dah tunggu uncle2 dorang nak naik banana boat..



aku ni bakal la bawak perut.. kalau tak, dengan aku skali terjun pool.. haha..
maklumla... nak naik banana boat tu memang tidakla.. aku takut oih...








setel je banana boat.. ade yang nak naik para para sakura tu pulak.. haha..
alaaaa.. yang guna payung terbang2 kat atas tu.. tp anak2 buah jela yang naik...
yang tolong jaga dorang... uncle dia laa.. tapi untung la uncle dia.. sebab semua menda2 tu memang kene cas mahal.. tapi uncle dia dapat free naik semua tu jaga anak buah punye pasal.. hahaha..


memang tak sempat la nak amek gamba bebanyak kat hard rock ni..
elok je nak balik nampak pulak gitar kat luar lobi tu.. tapi nampak masa dah nak gerak..
jadinya byebye jelaa.. tak daya aku nak turun amek gambo kat gitar tu..
ade krusi cantik kat area bilik tu pun tak dan amik gambo.. semua2 pun malas..
ni pun semua amek gambo dari family je..

pasni nak gerak ke flamingo pulak..
sebab semalam sini.. semalam lagi kat sana.. hewhewhew





15 December 2015

:: teaser ::

masih dalam mood honeymoon katanya

hikss.. 





09 December 2015

:: hari ke hari dan semakin menghitung hari ::

sedar2 je dah hampir 3rd trimester..
rasa macam baru je lagi.. 
sekarang ni memang aku stanby mental & fizikal bagi kuat sikit rasa semangat tu.. 
yela, hari2 aku dok tengok macam2 persediaan nak sambut orang baru... 
terus rasa nebes makin melampau2.. 

masa memula orang dok cite pasal baju la.. sarung tangan la.. topi la..
semua pun aku rasa macam dengar gitu2 je la.. sebab macam awal kemain nak prepare semua..
rupenya diam2 aku buat tak reti tu, dah nak dekat dah masa...

yang lagi rasa macam heran..
apesal tiap kali ade baby fair aku takde peluang langsung nak pegi.. =(
mesti ada program.. 




tadik pagi nampak kak yun beli gift set baju baby..
terus rasa excited!
apsal lawa kemain ni.. aaaaaaaaa...

semua tanya gegerl ke boy..
laju je jawab supriseeee supriseeee...
padahal aku pun dok tertanya2..
kot2 laaa gegerl...
rasanya macam dah tak sabar nak sambar yang semuanya pink! hehe..

kompem ayah awak menjeling je... hiksss..


sekarang pun rasanya kaki semua makin sakit..
ke aku makin berat sebenarnya.. adoii...
tak timbang lagi ni.. harap2 tak laaa mencecah paras bahaya..
ai is seram...


buat cinta hati ibu & ayah..
mudah2an awk baik2 dan membesar sihat ye sayang.. =)
tak lama dah kita nak jumpa..
ibu pun dah makin rasa excited bila awak makin rancak kicking2..

i love you!


08 December 2015

:: FAMILY DAY MOTAC @ EQUESTRIAN PARK, PUTRAJAYA ::

sabtu lepas punye cerita... 
berfamily day kat equestrian park, putrajaya... 
masih buat kat tempat sama.. 
cuma kali ni takdak la pulak nampak kuda2 tengah training..

okeyla kan.. sampai kat sini pun hampir2 pukul 8 dah..
daftar, dapat baju terus pi breakfast dulu.. 
tema tahun ni fuschia ye uolsss.. =) 
kemain lawo kaler baju kteorang..


siap makan smua, terus naik atas stadium je...
tak kuasa haih duduk dalam khemah... panas kemain..




sambil tunggu pertandingan karoke.. 
sebenarnya takde la tunggu sangat pun.. 
tapi elok je duduk situ tiba2 dengar orang nyanyi suara dah macam original bandi amuk..
terus ikut jadi penonton jugak.. ahaha...
aku rasa masa ni aku sorang je wakil kaler pink yang ada.. 
hikss..


sebenarnya aku dok memerhati jugak budak sorang ni.. 
rasa macam familiar gitu..
biasa2 nampak... tapi dek sebab dia sibuk praktis menari2.. 
takde la aku kacau.. nampak dia dah duduk, baru panggil...

sape penah follow cite qalesya tau la kot pasal si haji...haji.. haji mustapha ni..
da beso panjang dah.. sekarang ni budak aswara rupenya.. 
dah tinggi... =p






sempat laaa aku tunggu sampai tarik tali setel..
support la sebab team pink dapat masuk final..















tahun lepas ade la princess pastu watak memacam..
tahun ni cuma ade tugu ni je..
tugu ni pun duduk diam2 kat situ jer..
takde pun berjalan2 ke ape..





ni la bff aku kat motac..
geng2 sawan kat team building pun ye jugak nih..
time2 camni jela pun dapat jumpa..
takdenya dapat jumpa selalu kan..


inshaAllah kalau ade lagi family day motac taun depan..
kite jumpa lagi la yek.. =)

04 December 2015

:: hebat ke ending drama sekarang ni? ::

malam tadi ade 2 drama yang memang episod akhir..
oleh sebab aku memang follow drama 'kau,aku,kita' makanya terlajak jugakla tengok episod akhir Dhia sofea dengan Tuan Anas mikael.. 

Dhia sofea ni memang aku tengok donload jela..
tak tahan mata nak tunggu walaupun pukul 10.. 
cuma malam tadi lebih fokus pada tuan anas mikael.. 

yang aku dok blur sekarang ni.. 
kenape agaknya eh macam takde kekuatan langsung episod akhir drama ni.. 
contoh 1st..

cite Dhia sofea ni.. pusing2 dok tang tu jugak..
orang kaya harta juta2.. kejar glamer.. pastu asik plan bunuh orang sana sini.. 
macam spray lipas bagi mati je bila arahkan membunuh orang ni.. 
last2 ending langsung takde kene mengena dengan cite asal.. adoiii..
frust.. sebab terfollow...





Tuan anas mikael ni aku rasa memang ramai sungguh la orang tengok..
mula2 memang aku tak follow.. tapi dah ramai orang brcrita, nak tau jugak best sangat ke..
pastu rasa2 macam dah terjebak..

sama jugak macam cite dhia sofea tu..
dah jahat, melampau2 pulak jahatnya sampaikan dah takde istilah sorok2..
pulak tu aku pulak makin rasa cite ni macam kelam kabut sangat..
maybe sebab episod cite ni pendek sangat.. jadinya, macam mudah sangat je part susah2..
part kemelut family, part kene culik, nyaris kene bunuh tu semua selesai..
eh.. bukan macam.. memang nampak mudah sangat la semuanya selesai..
tau2 da abis.. adoiii.. frust lagi..


=

betul la agaknya banyak drama melayu kita ni terlampau disogok dengan imaginasi yang melampau tingginya.. dah macam kisah fairytale pulaknya..
kesian kesian kesian..