aku hargai...

28 August 2015

:: pesta sukan kraf 2015 ke 20 ::

baru terhegeh2 nak update pasal sukan..
ngeh ngeh.. 
bape tahun keje, baru tahun ni pegi sukan kraf..
tu pun sebab mr.capt pegi.. kot tak.. jangan harap..
wuwuwuwuuuuu..

sukan taun ni buat kat penang..
start dari 21 - 22 ogos kat ILP kepala batas..
so, matlamat utama aku bukan sukan tapi pasembor..
kohkohkoh... 

kteorg gerak dari rumah pukul 8 kotnye..
kene rest dulu, sebab baru klua spital..
pastu baru hegeh nak kemas barang smua..
Alhamdulillah sampai kat kepala batas pukul 2 pagi, terus tumbang sebab penat gile..

esoknya hari jumaat majlis perasmian dengan start sukan futsal & bola jaring..
aku tak join ape pun sebab still tak sihat tapi buat2 sihat pasal.. 
dekat pukul 9 jugakla baru nak mula perarakan kontinjen pastu perasmian by TKP (P) dah tu
baru la start game...



terus tak tau ape jadi dengan belon bebanyak ni...
teringat pulak cite mr.bean.. ade stroller terbang dengan belon..








pukul 10lbih kurang baru futsal start...
panas kemain..
memang aku tak tumpu memana game pun..
yang aku dok kira bila la nak balik...
aku dah pikir bantal dengan tilam je...-_-''

semangat kesukanan memang haram takde time ni..
teruk sangat morning sickness aku.. adoiii..



malam pulak turn badminton..
game paling lama.. nasib baik menang, kot tak..
aku rasa aku dah gigit2 raket dorang... haha..
game abis elok je pukul 2pagi..
dia punye lapaaaa... mashaAllah...




 ade banyak jugak sebenarnya telematch yang bole join..
tapi aku rasa baik aku duduk diam2 hujung dunia..
bole tahan meriah dengan ramai pulak anak2 join main sama kan..


hari sabtu takde program ape2..
ade la sepak takraw dengan boling..
tapi tak tengok.. sebab aku dah ajak mr.capt pi carik pulau..
memang niat nak makan tengahri terus sebab tak breakfast langsung dua2 ni pun...
mr.capt nak carik nasik kandar lineclear...
aku memang nasi campur sangatlaaaa out..
ntahla, belum train tekak nak terima lagi...
berpusing jugakla waze bawak... ntah memana peginya langsung tak nampak kedai..
pastu waze bawak terus ke park kawasan nasi kandar lineclear..
gaya macam dan dekat sangat dah..
terus rasa hebat sebab dah jumpa.. 
macam ni rupenya nasi kandar..
mashaAllah kari dia.. lain maciammmmm....
pedas rempah betul...
pastu elok je klua kedai...mr.capt kata...
laaaaa....kita salah kedai laaa...kahkahkahkah...
rupenya kedai nasi kandar line clear tu sebelah je dengan kedai yang kiteorg makan..
kompius dengan signboard..
cissss... tapi rasa macam paten pulak...
sebab semua kedai nasi kandar pun sampai beratur..
herannnn.. tu yang kteorg pun kompiden level tinggi ingat jumpa kedai dah..
rupenya takkkk...


pastu waze pulak ke batu feringgi sebab mati2 ingatkan ade pasembor kat sana...
nyumsss terus rasa... hahahha... seronokkkkk lain maciammm...
sempat singgah masjid dulu, solat pape hal.. 
tapi puas la berjalan sampai ke hujung pantai.. takde pun jumpa port orang jual pasembor...
nasib baik laaaa berenti kejap sebab nak pi beli jeruk pak ali tu..
dan la nak tanya akak tu mana pulak laaa jual pasembor..
maklumlaaaa.. last pi penang masa aku sekolah lagi...
memang takde la nak ingat dah... takde pun gugel ke hape....
last2 akak tu kata..kat padang kota.. sini takdak...
adooiiiiii....
terus waze ke padang kota.. 
finally yeay!!! 

tapi memang macam beli yong tau fu la gayanya..
mahai kemain.. kohkohkoh



elok je klua dari kawasan makan..
aku nampak dah menatang 2 ekor ni..
laju2 cakap nak berenti amek gambo...

haha.. eksaited gile weh..
nasib baiklaaa.... mr.capt melayankan kebudakan puan wifey dia..
slalu adik2 aku jadi mangsa amekkan gambo..
la ni pass baton dah...



malam last ada kat kepala batas...
ade dinner & pengumuman pemenang..
aku rasa makanan kat penang ni memang semua kuat rempah..
nasi beriani pun kemain pedasnya... baru rasa nasik belum letak lauk lagi...
berdesing rasa...

elok je kakzu up gambo ni kat fb..
ade orang watsapp.. apsal pakai baju main hentam je..
macam selebet.. 

damn! buruk sangat ke.. hahahadoiii...
pasrah sebab packing baju dalam keadaan tak sihat kan...
nasib baik baju nampak gelap..
takdakla rasa macam gemok sangat..





before makan..
semeja dengan kalong & abanglong
abis je smua.. terus balik hotel..
tidoooo.... esok nak jalan jauh daaaaaa...



hasil usaha mr.capt & team kuning
berbaloi la bak hang...
sebab keseluruhan pun masih dalam jajahan takluk warga team kuning




tahun depan sabah pulak...
mr.capt kata nak ikut dak..
kohkohkoh... niat hati nak pegi.. tapi macam malas pun ye sebab aku takut naik flight...
harap2 berubah laaa kata hati..mana tau tingin nak jalan sabah...

27 August 2015

:: mencintaimu ::

sape tengok drama baru tv3 yang ganti syurga nur tu?
aku tertengok pastu terfollow pulak..huhu..
sebab last week aku memang pack dengan memacam hal..
so, aku tak tau pun ape ending cite syurga nur tu..
tau2 dah ade cite baru..

memula rasa macam so so jela cite ni..
sebab macam sama je dengan drama2 lain kan..
tp dah masuk episod 5 ni, eh.. macam okey..
pelakon baru yang jadi anissa tu pun okey jela..
takdela teruk sangat kakunya..
lagi2 pulak sharnaaz memang pandai bawak watak kot..
ade la kelakar2 sikitttt.. tak boring sangat...
sebenarnya yang lagi best lagu dia..
faizal tahir & elizabeth tan..
eh! tetibe...hahaha....

tapi ntah kenape aku rasa aku lagi minat cite hongkong..
ni semua sebab tertengok balik drama hongkong masa hari sukan hari tula..
memang tekun sungguh tengok.. dulu2 mana ada sangat drama episod panjang2 ni..
ade pun cite hongkong jela..episod panjang2 pun sanggup tunggu..
lagi best klau klua rumah petang mesti dah ade kt rumah tak klua2 sebab tunggu cite cina..
mak aku penah je sampai marah sebab angkut pinggan, makan ngadap cite cina...
sama kot kesnya dengan bebudak sekarang yang kipas mati dengan korea..
malangnya aku tak minat korea.. -_-''

da kenape pulak aku cite pasal cite hongkong ni..
adoiiii... jauh terbabas...











sinopsis mencintaimu..

Mengisahkan tentang perjalanan cinta antara Anissa (Zahirah MacWilson) dan Hisham Dato’ Hanafi (Sharnaaz Ahmad). Anissa seorang yang bercita-cita tinggi dan mahu sambung belajar di universiti. Oleh itu, dia telah bekerja selama dua tahun untuk mengumpul duit. Namun ibunya, Juhara, tidak menyokong tindakannya kerana dia lebih suka jika Anissa berkahwin dengan lelaki pilihannya, Saiful. Bapa Anissa, Zali, tidak membantah apa saja yang Anissa mahu lakukan.

Akhirnya, Anissa berjaya memulakan hidup baharu sebagai seorang mahasiswi. Di sana, Anissa menyukai Hisham secara diam-diam. Anissa selalu memerhati Hisham dan mula meluat dengan perangai Hisham yang suka berfoya-foya, melepak, ponteng kelas dan banyak lagi. Perasaan suka terhadap Hisham semakin pudar. Oleh itu, Anissa menolak pelawaan Hisham mengajaknya keluar. Malu dengan penolakan Anissa, Hisham bertindak untuk menyiasat latar belakang Anissa. Rupa-rupanya, ibu Anissa merupakan pembantu rumah keluarga Hisham. Semenjak itu, Hisham sering merendah-rendahkan Annisa. Lama-kelamaan pergaduhan membawa kepada percintaan.

Sebenarnya, Hisham telah menyahut cabaran kawan baiknya, Helmi (Niezam Zaidi) untuk mengajak Anissa keluar. Helmi memberi tempoh satu semester kepada Hisham untuk membuatkan Anissa jatuh cinta kepadanya. Hisham mula berbaik-baik dengan Anissa. Anissa mudah lembut hati dan dia telah memaafkan Hisham yang kelihatan bersungguh-sungguh untuk berubah. Hisham dan Anissa semakin rapat. Hisham mula berubah selepas berkawan rapat dengan Anissa. Dia menjadi serius dalam pelajaran dan semakin rajin ke kelas. Kawan-kawannya sering mengejek Hisham bahawa dia telah terjatuh dalam perangkap Anissa.

Kerana ego, Hisham mengatakan bahawa rancangan tetap diteruskan untuk mengenakan Anissa walaupun dia sebenarnya mula menyukai Anissa. Akhirnya, permainan Hisham telah menyebabkan detik hitam berlaku dalam hidup Anissa. Helmi membuat rancangan jahat untuk mengenakan Anissa. Rancangan tersebut membawa kepada Anissa dirogol oleh Hisham. Anissa dihujani dengan pelbagai dugaan. Dia telah dihalau oleh ibunya dan juga diberhentikan oleh pihak universiti. Anissa membuat keputusan untuk melarikan diri dan sambung belajar di luar negara atas pembiayaan biasiswa sebuah syarikat.

Selepas lima tahun, Anissa pulang ke tanah air dengan penampilan baru dan bekerja di syarikat keluarga Hisham. Anissa lebih matang dan lebih teliti dalam membuat keputusan. Hisham pula dibelenggu rasa bersalah selepas Anissa menghilangkan diri. Atas desakan keluarga, Hisham telah bertunang dengan Tengku Asyikin (Sarah Anne). Dia juga telah berubah menjadi seorang yang lebih baik dan bertanggungjawab. Apakah akan terjadi selepas Anissa bertemu dengan Hisham kembali?

tapi aku rasa last2 mesti anissa kawen jugak dengan hisyam..
drama melayu kan..
well.. pusing2 tang mana..
jumpa jugak lagi..

25 August 2015

:: check in hotel 5 bintang katanyaa ::

sape la yang nak rasa sakit ye tak..
minggu lepas, aku memang da rasa lemah semacam je aku ni..
macam ade unsur2 nak demam pun ye jugak..
tapi gagahkan datang opis.. elok je lepas breakfast, terus aku meleper..
memang tak daya sungguh.. orang watsapp ape pun aku tak hirau dah..
memang lemau sungguh aku rasa..

masuk je tengahari.. aku dah tak bole tahan..
mujur c.ai tengok aku kat dalam bilik jait depan tu..
before tu ade kak Nurul belikan aku air barli.. 
mudah2an surut la demam.. tapi sebabkan aircond opis makin kuat..
badan aku pun makin tak tahan.. 
mengigil2 rasanya...terus mr.capt anta pegi klinik..
takut2 jugak nak makan ubat klinik, tapi dah badan pun makin lama makin tak bole nak tahan..
aku tawakal telan jela bedal jela..

malangnya malam tu aku rasa kebah sekejap je..
plan nak ke opis pagi esoknya pun dah takde daya dah...
tido je kat rumah.. masuk tengahari aku da pakai stokin.. 
macam orang berpantang dah..terus call mr.capt bawak aku pi spital petang rabu...
haha.. memang da jangka laaaa kan kene masuk air.. pastu kene cucuk lagiii...

paling fobia rasanya bila kali ni..
bole pulak la kan cucuk jarum sampai rasa ke tulang.. 
bila komen dekat nurse..
dia bole kata aku 1st time kene cucuk..
mangkuk betul.. dia taktau ni genap sebulan aku masuk spital balik...
redha dalam masa 4ptg ke 11malam dah masuk air 2 botol..
paling suffer bila nurse pulas salur drip tu..
sakit sampai tahap gigil2 aku pegang meja tu...
nasib baik aku tak kunyah je meja tu.. hahaha...



ingatkan abis je botol ke 2..
doc nak suruh balik.. rupenya harapan tinggal harapan..
dia kasi aku gelang suruh aku duduk wad diam2...
adoiiiilaaaaaaa.....

elok sampai wad.. doc terus tukarkan jarum aku..
pasal suffer tiap kali dia pulas tu memang bole buat aku tak tido jawabnya..

aku memang da berkira2 nak pi berjalan esok paginya..
harapan dah start tipis... adik aku siap pesan, sok pagi2 pegi tanya doc..
bole balik ke tak.. pukul 5pagi aku gagah bangun weii...
semata nak tunggu doc check..nak balik punye pasal..

1 malam kat wad aku rasa kenangan paling dasyat sebab memang sah aku tak aman tido..
kejap2 kene kejut..kejap kang doc suruh minum air..
kejap suruh pegi check urine...perghhh.. nasib tak kene migrain je haaaaa....
welcome to hotel serdang katanya....
selamat la bermalam kat sana..




Alhamdulillah aku ada suami yang sangat2 caring..
sangat2 menjaga..
kebetulan pulak elok je doc pakar check..
terus dia tanya nak balik ke? haha..
memang pucuk dicita laaaa weiii..
aku nak pi penang ni..
berjalan punye pasal, aku gigih buat2 sihat depan smua orang..
huhu.. mr.capt cakap...
mujurlaa sy suami awk, ikutkan je sakit2 pun nak berjalan..
kene bersyukur ni.. hahaha..

haihss.. memang bersyukur sangatlaaaa....
mr.capt ai kan.. hikss..
episod kenangan kene tido kat spital memang rasa scary weh..
ntahla.. sebab aku tak suka duduk spital kot..
rasa terkepung kejap otak aku...
pasni kene paksa jugak makan..
tak nak dah kene masuk air lagi..
fobiaa fobiaa

18 August 2015

:: majlis perkahwinan jue ::

last week punye cerita.. 
punyelah kecoh kat grup tanya memasing pegi kenduri pukul bape..
tapi yang jawab pun macam ada yang tak dapat attend...
adeiii.. aku memang jalan jela..
tak tau nak tunggu geng2 lain.. mr.capt pun nak kejor balik cepat...
sebabkan ade live LCW...

bole la makan sikit kan...
paksakan jugak makan nasi kenduri...
pastu jumpa la diela,eda dgn hajar..
bagus! ade geng nak amek gambo dengan pengantin sat lagi..

tapi kat depan pintu dewan, dorang dah suruh tulis buku..
bab2 tulis ni aku rasa kreativiti aku da lama hilang..
tah mana meraban tak tau la..




lain sungguh jue sekarang...
ingat masa sekolah dulu, kot tak perang dengan dia..
memang tak sah agaknya..
1 kelas bukan ngam sangat..
kemain lantang memasing nak pertahankan diri..

(-_-'')



semua pun classmate jugak.. 
aku rasa aku dengan eda paling lama sekelas..
dari f1 sampai f5 rasanya...
minah jawa sangat dia ni..
kohkohkoh...

sibuk cakap orang..
macamkan bukan anak jawa jugak..
lalalalalala




elok je nak balik..
jumpa enaz, kak ngah dgn eka si ketua kelas..
paling suka menyakat eka..
sebab memang paten tak tau marah agaknya..
cakapla ape pun dia redha je.. 
hahadoiii


balik je terus singgah rumah atok..
nak tengok baby baru..
ape ntah nama dia.. lupe sudah...
abang dgn alif memang so jeles kakak dia pegang adik..
nak amek gambo je berebut 2 orang tu duk belakang..






seronok bau baby..
rasa damainyaaaaaaaa...
wangi!
adoii.. da rindu dengan baby dah...




13 August 2015

:: betapa gigihnya dia ::

aku tak tau kenape aku bole jumpa spesis manusia segigih ni demi menyakitkan hati orang..
sanggup..
takde urusan ape2 datang jumpa kita untuk soal kita perihal peribadi..
sanggup sangat bertanya itu ini semata
keinginan nak tau yang sangat tinggi..
betul sungguh aku tak tau ade orang yang gigih camni...

maybe sekarang ni..
aku bole la chill lagi..
tengok la nanti..
kita tak tau ape jadi akan datang..
janganla seronok sangat selongkar dalam kain orang..
kain sendiri berabad tak basuh, tak penah kisah..

haih la...
harap harapnya janganlah sampai aku membenci..
takut jugak terkenan dengan spesis camni..
nak pandang yang cantik2 je sekarang..
yang molek2..

yang perangai tak bape cantik ni..
tolong bungkus muka dengan plastik sampah plis..
tak nak tengok.. =p


*ibu harap awk behave ye sayang, jangan menurun peel ibu yang sensitive melampau ni*

12 August 2015

:: apa ada pada tulisan ::

nampak gayanya nafsu nak menaip makin kurang..
stiap hari bukak blog.. tapi tak tau ape nak taip..
bila nak cerita tentang harian..takut ade yang terasa hati..
bila nak cerita pasal masak ape.. takut aku pulak yang terasa hati bila orang bercakap...
nak cerita pasal dunia.. aku rasa dunia sekarang pun dah tua sangat...

pernah aku up satu status..
tiba2 suami tegur..

"kenape tulis camtu.. nanti orang kata awk bergaduh dengan saya"

kali ke 2 la ditegur sepanjang kenal mr.capt..
ada masa memang aku paten tak makan saman..
rasa nak marah? memang aku publickan je status tu..
emosi kurang stabil.. orang cucuk sikit pun bole jadi punca...
kadang kadang sebenarnya terfikir..
hati sape sebenarnya yang tengah aku jaga..
hati orang luar yang sentiasa cari hal atau hati suami aku yang sebenarnya memantau ape aku buat..

manusia..
aku pun ada angin sendiri...
kejap okey.. kejap mendung.. kejap kang tau2 dah terbako...
tipulah tak mudah terasa...
lagi2 pulak dengan orang yang bangsa cakap lepas..

mr.capt kata.. buat dek je..
kenape la aku rasa lelaki ni simple sangat..
yela, aku punya la dok sentap2 segala bercerita mengadu..
dia kata.. tak yah amek port la..
biarkan je..
seronoknya ada prasaan camtu..

sekarang ni..
aku rasa aku lagi mudah sorang2..
tak kuasa dah nak ajak orang teman aku nak makan..
ajak pun sekali je.. ko nk ikut, jom..
tak nak, aku pi sendirik.. setel..

kemarin..
bila aku marah.. dan aku tak tau macamana nak lepas geram..
memang alamatnya aku taip la panjang2..

harini..
aku terfikir..
sok2 aku mati sape pulak nak tolong padamkan ape yang aku taip merapu meraban tu..

sebenarnya melalui tulisan la yang paling lekat kat hati..
taip harini.. sape yang trasa memang lekat kat hati sampai ke sudah..
alahai...

teringat minggu lepas..
hadir ziarah Allahyarham abg wan..
paling mengejutkan rasanya...
last aku jumpa abg wan masa majlis hari raya kraf..
ade la 2 lagu dia nyanyi..
abg wan memang terkenal dengan baiknya dia..pelawak..
senang sangat nak dekat..peramah..
betul la.. Allah akan ambil orang yang baik2 jumpa Dia dulu..

Al Fatihah buat Allahyarham Norizwan Mat nor

belajar dari setiap silap kita yang lepas2..
ajal datang tak kira siapa kita dan kat mana taraf kita hari ni.. :)





05 August 2015

:: puding roti punya pasal ::

semua sebab aku makan sikit je puding roti kat umah Sil aritu...
aku pun gigih laaa tanya macamana buat puding roti...
tapi dalam hati dok memikir jugak, jadik ke tidak ni agaknya..
yela... bab baking2 ni memang langsung la takde seni...
bukan sikit takde seninya..
banyak sangat! hahahaa.. 

takpela, tak try memang tidak la tau kan...
okey aku pun gigih ajak mr.capt bawak aku pi beli barang..
tu pun banyak kali dia tanya, bole ke buat?
nampak nau tak yakin kan... 

siap cakap lagi, jom la kita raya rumah mar..
mintak mar buat puding roti..
tapi dapat wife memang paten degil nak try dulu..
makanya elok je sampai rumah.. 
terus buat...

1st stage memang laaa menjadi..
bau dia saje dah mula menusuk hidung..
sedapnya laaaa...




tapi bab bako membako ni sebenarnya aku memang tak tau langsung nak buat camne..
brape timer dia pun aku tak tau sebenarnya.. -_-''
so, aku hentam je ikut ape yang sil ajor..


kesudahannya..


jadik camnilaaa....
serius memang tak jadik..
kering.. tak lembap pun macam sil buat.. 
sedih gile rasa..



aku sedapkan jugakla hati...
try potong...
keras weiii keras...
tahap lempar ke dinding memang retak dinding tu...
frust punye pasal.. aku campak ke tong sampah jawabnya...
hahadoiiiii.... sedih!

dan sampai ke sudah aku tak jumpa lagi sape yang jual puding roti sedap..
sebab teringin amat.. grrr