aku hargai...

22 January 2016

:: angan2 ke hong kong ::

angan angan je la tapinya..
aku sebenarnya tak tau ape yang menarik ada kat hong kong..
sebab aku rasa food kat sana sure susah gile nak jumpa yang halal...
tapi sebab aku minat cite hongkong..
terus rasa macam nak pegi hongkong sebab nak jumpa dicky cheung..

dari aku kecik lagi memang aku lagi suka dia berbanding jet li..jacky chan.. haha..
sebab perangai dia kan bila berlakon ape2 drama pun memang nakal tahap nak kene tampa..
yang paling best skali cite Fong Sai Yuk..
aku rasa baru tahun ni aku tau yang drama Fong Sai Yuk ni ade yang Jet Li berlakon..
tapi aku lagik suka version Dicky Cheung.. sebab versi yang ni.. kelakar gile kot..







makanya tu la alasan lagi power dan sangat kukuh aku nak pegi Hong Kong.. hahaha...
tu pun angan angan jela..
sebab sungguh aku langsung tak tau ape yang menarik kat hong kong..
mana tau anak aku sok muka dia sebijik dicky cheung.. hihihihihi


19 January 2016

:: bajrangi bhaijaan ::

sape yang dah pi tengok dilwale?
aku belum.. haha..
sejak admit spital sampailah dah discharge.. tak pegi jugak lagi tengok..

sampailah viral cite salman khan ni..
terjebak jugakla.. uwaaaaaa...
tau2 merah je mata ai tau...

memula.. memang kelakar..
elok je masuk pertengahan plot cite...
terus merah2 mata... best sangat..

terus taknak tengok dilwale..hahahaa...
sebab rasa cite ni 20x lagik best dari dilwale..




budak ni pun kiut kemain..
comel!

sape yang tak tengok lagi..
pegi la tengok.. siyes best!



07 January 2016

:: pengalaman suntikan DEXA ::

fasa 3rd trimester..
30 minggu dah berlalu rupenya..
dan sepanjang 30 minggu, macam2 dugaan, macam2 prasaan ada..
pastu dulu bila nampak kawan2 preggy, bawak perut..
tertanya2 lagi.. ape prasaannya jalan sana sini bawak perut eh..
sekarang.. merasalah Allah pinjamkan pengalaman sekejap bawak baby sendiri dalam perut kite..
serius, memang tetiap hari aku teringatkan mak aku...
macamana susah payahnya mengandung, melahirkan pastu besarkan aku ni yang super nakal..

Allah.. nangis lagi..

time2 macamni.. emosi sangat laa tak stabil..
dan aku rasa, aku lebih sensitif lebih dari biasa..
janganla nak try2 main2kan aku.. memang aku bole berubah 360 tiba2.. phew!

lepas je percutian 5malam kat spital serdang..
harini kene jugak pi attend jemputan khas dari spital serdang..
rencananya cuma nak repeat scan je kat klinik O&G..
rupenya lepas scan.. doc nabila pun check graf pembesaran baby..
doc nabila kata, aku kene amek suntikan dexa..
mati2 la aku ingatkan nak cucuk tu sama macam kat kk aritu..
yelaaa kan, aku da kene 2 kali aritu.. da kenape kene cucuk lagi..
siap tolong selakkan buku tu untuk doc lagi.. nak confirmkan yang aku dah kene cucuk.. takkan nak kene lagi kan... skali salah rupenya.. adoiiii..

doc pun xplain.. suntikan Dexa ni untuk ape sebenarnya...
aku pun, okla.. demi awak ye anak.. =)

masuk je kat lab..
nurse da info awal2.. ni sakit ye, kene tahan...
berulang kali la dia cakap yang dia nak cucuk jap lagi tu sakit..
aku pulak sebab da biasa sangat kene jarum semenjak preggy ni..
tidakla aku amik pusing pun.. yela, pada aku macam sakit sikit jela agaknya..
walau aku takut jarum sebenarnya.. -_-''

elok je nurse suruh baring..
aku da start nebes lain macam..
rupenya bila nurse kluakan jarum je..
mengigil aku menahan sakit, mujurla besi katil tu strong sikit..
kot tak, tak tau la.. sebab aku da rasa sakit sangat2 haih..
kesudahannya.. mengalir jugak airmata.. terasa bisa sampai ke tulang..
Allah.. mohon kuatkan semangat aku untuk lahirkan zuriat kami dgn selamat & sihat..
malam nanti kene 2nd dos pulak.. phew..

seriau balik..

ni maklumat yang aku dapat dari ape yang aku gugel berkenaan Dexa..
kot tak, haram nak tau ape kejadahnya Dexa tu..




apakah itu suntikan dexa?
dexa merupakan pemberian kortikosteriod kepada ibu2 hamil yang berisiko melahirkan bayi pra-matang diantara minggu ke 24 hingga ke minggu 36 kehamilan. risiko kelahiran pra matang boleh dilihat apabila ibu2 hamil mengalami konstraksi pra matang, air ketuban pecah @ meleleh atau apabila tanda2 kelahiran lain telah bermula.

siapakah yang memerlukan suntikan dexa?
suntikan diberikan kepada ibu2 hamil yang berisiko mengalami kelahiran pra matang ketika usia kehamilan di antara 24-36 minggu. selepas minggu ke 37, suntikan tidak lagi diperlukan kerana diusia kehamilan ke 37, paru2 bayi dikatakan telah matang sepenuhnya.

apakah kegunaan suntikan dexa?
seperti yang sedia maklum, paru2 bayi belum matang sehingga minggu ke 37 di dalam kandungan. oleh yang demikian bayi yang dilahirkan tidak cukup bulan (pramatang) berisiko mengalami masalah pernafasan yang boleh membawa maut.

menurut kajian, pemberian suntikan ini telah menunjukkan pengurangan yang disignifikan di dalam masalah pernafasan (RDS) dan pendarahan intraventricular yang sering terjadi kepada bayi yang lahir tidak cukup bulan. walau suntikan berkemungkinan mempunyai sedikit side effect, tidak dinafikan bahawa ianya membawa lebih kepada kebaikan kepada bayi yang berisiko dilahirkan tidak cukup bulan.

berapa lamakah suntikan ini perlu diambil?
suntikan diambil secara pasangan iaitu dos kedua diambil selepas 12 jam dos yang pertama.
setiap dos mengandungi 12mg 1m Dexamethasone.

Mudah2an la perjalanan yang berbaki sikit je lagi ni berjalan baik2..
mudah2an Allah swt lindungi kami berdua.. amin..

05 January 2016

:: lost world of tambun ::

program ke tambun ni pun sebenarnya bukanlah plan sangat pun.. 
sebab mak kata kesian budak2 cuti sekolah macam takde kemana2..
aku la yang review2 sama ada nak ke gambang ke tambun.. 
sebabnya hati tu macam lebih nak ke gambang.. yela, dulu masa kene pegi kursus wajib penah la menjejak ke gambang waterpark tu.. memang syok abis..
haha..gaya tu macamkan aku bole je nak main smua game dalam tu kan..

bila tengok2.. mak cakap, kite pegi tambun la... 
sebab maksu aku penah pegi.. dia kata, ok je... 
semua pun book online.. dari hotel sampailah ke tiket nak masuk tambun..

ahaaa.. sape2 nak pegi tambun ni elokla beli tiket online jugek..
sebabnya, hazab nak Q kaunter tu 1 hal..
pastu mahal kemain nak compare dengan online.. 

masuk2 je..nak carik tempat nak park semua barang memang la hazab.. 
yela, ade plaknya yang buat family day... makanya banyak la meja2 yang dah reserved.. 
mujo ade meja kosong kat port ala2 berpasir tu.. bole la nak main tanam2 orang kat situ.. 

1st time ke tambun.. rasanya macam kecik sikit dari sunway lagoon..
haha.. padahal sunway lagoon pun tak penah pegi..
abisnya kemain mahal.. bole nangis acik kalau masuk dalam tu pastu tak main ape.. 

elok je lepaskan budak2 dengan abang2 budak pegi main.. 
ai dgn mak jaga bag jela.. ok jugak.. lama sungguh haih sejak kawen tak bergosip dgn mak.. 
hikss...pastu bebudak datang balik, ajak ke zoo belakang theme park.. 
bayangkan.. tengah dok ralit tengok burung kat atas kepala... 
bole plak ade racoon lalu sebelah kaki.. mau tak melompat aku.. 
steady tak takut orang plaknya racoon tu.. grrr








part burung merak ni memang best gile..
elok je kiteorang masuk pintu.. merak ni tengah pose betul2 depan kiteorang.. lama pulaknya tu..
sampaikan aku prasan ade 1 couple macam dah berbulu agaknya tunggu kteorang beralih.. dia plak nak amek gambo.. hikss.. tapi malangnya elok je dapat gambo.. merak terus blah.. tapi macam kesian sikit la kat merak tu sebab bulu2 dia macam dah tak elok.. macam dah tua pun ade..
tapi merak kan.. peduli ape dia bulu2 dia tak cantik.. tetapla dia rasa dia cantik.. haha..


dulu2 masa bercinta memang takdela nak amek gambo berdua gini.. 
memang lari awal2 suami ai tuh... 


basah pun basah la.. janji dapat amek gambo sesama.. huhu...
ai kan anje2 angat..


da prepare nak balik.. mak la paling best skali..
terus dapat pakej spa.. sampai tertido2 aku dok menunggu.. mujo ade kolam air panas kat situ..
tapi dapat berendam kejap jela.. sebabnya sakit gile kaki aku dok pijak batu2 dalam kolam tu..



terus rasa macam berkabus bila kat luar nih..
dikeliling dengan batu2 gua kan..






lama dah tak klua ramai2 cam gini..
dulu2 sebelum kawen asalkan hari ahad je memang merayau..
tapi taun ni jenjalan tambah sorang lagik ahli kluarga baru..
oh.. tak lama lagi.. inshaAllah ade lagik sorang..
nebes! =)



 adoiii.. rindu semua..
haha.. padahal dekat je pun nak balik kan..
weekend kang nak nyanyi sedap2 sikit kat mr.capt..
nak balik meru.. huhuuuuuu