aku hargai...

29 December 2014

:: musim banjir ::



assalamualaikum..
sepanjang minggu ni memang kita sentiasa dengar berita banjir..
paling terasa sedihnya kawasan pantai timur sana..
surut banjir di kelantan.. nampaknya menyambung ke kawasan pahang.. 
paling teruk daerah kawan2 aku jugak..

mudah2an semua kuat berhadapan situasi macamni..
tak kurang jugak daerah rumah aku..
hujan memang lebat betul malam jumaat tu..
tapi tak jangka akan banjir..

bangun pagi jumaat tu.. 
tengok dapur da tenggelam jugak kaki.. 
adehh.. keluar rumah rupenya smua dah park kete tepi jalan.. 





area meru..
ni jalan shortcut..
tapi oleh kerana dah tenggelam.. memang takde dah shortcut..
long cut jawabnya.. berpusing2 aku balik hari jumaat tu...


mak suruh pi rumah atuk..
eh.. sejak bila ade kolam renang kawasan rumah ni?
situasi rumah macamni.. aku penah hadap masa aku duduk rumah taman dulu..
nak membasuh rumah tu yang hazab.. 
takpela, ujian Allah.. nak dibandingkan dengan dorang yang kat pantai timur tu..
Allah.. mudah2an dorang kuat...



doa yang terbaik buat mereka yang berhadapan musibah banjir dan tak lupa pada kapal terbang AA yang hilang.. Allah.. mudah2an semuanya baik2

15 December 2014

hari keluarga Kementerian pelancongan 2014

 hari sabtu lepas punye cerita..
mari la kita beramai2 memeriahkan hari keluarga kementerian..
jumaat memang dah janji nak pegi dengan kak leli..
sebab kak leli bawak budak2 skali..
so sekali jalan je...

sampai equestrian dalam kul 8pg kot..
risau jugak takde park..
sampai sana dapatla sorang 1 tag pastu ade taklimat kejap..
nak carik orang yang join game..


 aku bawak anak2 kak leli pi tempat upin ipin..
dari jauh eryna dgn alya nak ikut...
elok je sampai sana.. eryna menjerit macam kene cubit.. nasib tak tergolek dukung.. 
aku yang terkejut.. alya kata alya rileks je kan aunty..
eceh... tak padan dengan dia bising kaki kene kotor padang.. hahaha


sekitar kawasan padang..
view dari atas tu sebab kengkonon nak main congkak..
last2 kata da ade orang...
sedih! haha..melepak je la ke hulu ke hilir kat situ..
panas jangan cakap la.. berjuraian peluh rasanya...



 sempat jumpa aj..
dari masa perasmian lagi dah nampak aj kat atas tengah amek gambo..
tapi tak bole nak tegur.. aku tengah pegang dulang oih nak perasmian...
kang aku jerit, tersedak pulak KSU tu nak potong reben belon..




aj ni geng aku masa teambuilding kat pahang..
memang berdua je dengan dia..
dulu kemain kurus.. semenjak dah kawen..
bahagia sungguh gayanya..
sempoi je lepak dengan aj ni.. dia selamber je.. 



berpeluk sakan kat tengah padang.. 
macam dah tak rasa panas dah.. 
padahal dia punye bahang jangan cakapla..
sunburn terus..

kiteorang memang melepak kat kemah je..
mengadap kipas.. 
panas betoi.. tak sanggup nak kesana sini..
last bizi dengan padang masa zaman sekolah..
pastu memang takde dah..



 alya yang awalnya memang taknak dengan aku..
punye susah nak amek ati dia..
setiap ape cakap dengan dia mesti kene ade sebab yang rasional utk dia buat..
baru dia ok..
once dah ok.. dengarlah dia membebel pulak.. haha



part mengacau orang amek gambo memang aku terer gile kot..
dari jauh dah nampak ni, kemain bizi dia seting camera nak bergambo dgn princess...
aku ape lagi trus berlari.. tetibe je ade sebelah dia..
member tercengang je tengok..dah kenape ngko tetibe ada sini.. 
sory!! haha.. pastu blah dengan muka takde bersalah.. kehkehkeh.. 
banyak jugak watak2 komik ade..
aku ade nampak jugak mask rider..
tapi baru nak amek gambo, dia ilang dah.. mana tah pegi.. 
melepas..




family day ni pun mengenangkan dekat je..
kot tidak tak kuasa aku nak layankan.. 
family day 2tahun sebelum ni pun aku takde masuk..
kang orang bizi game.. aku terkebil2 sukan ape nak masuk..
mana ade dah marathon ke ape macam skolah2 dulu kan.. 
dulu 4 x 4 pun gua steady..
sekarang? ready nak lari balik ade la.. 

12 December 2014

:: slot samarinda Zahira ::

haii korang..
bajet gud gud plak kan.. hahaha..
sape tengok cite nih? aku salah sorang yang memang tggu drama zahira ni..
nasib baik bukan hari2 ada..kot tak, memang hari2 jugak aku bangun kelam kabut sebab abis pukul 11.. menahan mata jugaklaaa tunggu.. 

memula takde pun follow.. lepas tertengok episod 1 & 2..
terus rasa macam not bad jugakla cite ni...
salah satunya maybe sebab tertarik dengan karektor Syed Iqbal..
memang takde ampun punye garang..
garang nak mati tengoknya..

tapi ada yang menarik disebalik karektor menyakitkan hati dia tu..
lagi2 bila idlan anak bongsu syed iqbal dah jumpa dengan zahira..
start situ nampak syed iqbal nampak dah mula berbeza.. 
ditambah dengan karektor homei izati.. very indipendent girl..

ada sesuatu yang buat aku tunggu cite ni...
sama macam cite Love You Mr.Arrogant dlu..haha..



maybe sebab aku dikelilingi lelaki yang berpewatakan camni..
buatkan aku jadi macam rasa dekat dengan watak syed Iqbal tu..haha.. macam mongok sungguh rasa.. tapi cite ni memang menarik..


dan mungkin jadi sangat menarik sebab sebenarnya ciri2 lelaki pemimpin camni memang dekat  dengan hati.. kelakar kan.. tapi dari dulu, aku tak pernah langsung tertarik dengan orang yang sangat caring.. doploh pat jam nak kene jaga aku.. text aku kat mana.. aku rasa annoying sangat perangai camtu.. sometimes aku akan rasa jugak nak bertanya "hai, awk buat ape?" tapi bukanlah sekerap 10 minit sekali.. macam lagu taufik batisah tu.. pedas gile tembak.. 

haha.. akui sangat la.. 
memang aku rasa aku jatuh cinta dengan watak Syed Iqbal..
tp still in love poreber dgn mr.captain ai.. 

*blushing*

auw auw auw.. 



06 December 2014

:: sape yang sebenarnya kene mengalah? ::

tiba2 teringat.. semalam ade orang tanya aku..
"sory akak nak tanya, kenape akak tengok nad tak bertegur dengan *** (bukan nama sebenar)"

ermm.. berat jugak aku nak jawab soklan ni..
sebenarnya kalau ikutkan aku takde masalah ape pun dengan dia..
tapi ntahlah, dah dia sendiri taknak cakap dengan aku..
nampak aku pun cepat nau berpaling.. takkan la aku nak paksa dia tengok muka aku..
lagipun sebenarnya dah sampai 1 tahap aku sendiri dah tak tak reti nak melayan..
kalau nak kata aku ade rasa tak suka ke ape.. takde pulak..
tapi dah tak reti.. takkan la aku nak paksa...

maybe akak ni pun paham agaknya ape maksud aku..
kadang2.. memang akan ada masa yang sebenarnya kita tak bole nak masuk atau bercakap pun dengan orang yang takde respect.. tapi akak ni kata, "akak penah lalui keadaan sama, but akak amek jalan dengan mintak maaf even akak taktau sebenarnya ape salah akak dan ape sebab dia taknak bercakap dengan akak"

tapi pada aku pulak.. 
kalau aku sendiri pun ko gemar sangat ghaibkan.. 
aku tak rasa ni isu mintak maaf atau isu sape salah dan sape betul..
maybe ade jugak la orang akan pikir betapa egonya aku..
tapi sampai bila aku nak pedulikan ape orang nak dan perlukan sedangkan kehadiran rasanya macam tak dialu2kan..lebih baik blah dan jauhkan diri.. lebih baik kan dari terus ada rasa tak selesa memasing.. ntahla.. 

tak suka nak memikir.. maybe aku bukan la orang baik yang bole jadi kawan dia..
aku anggap mudah je. kan..

05 December 2014

:: layan orang teringin Fish & co ::

last nite punye cite..
eh, sebenarnya lepas tengok pinguins..
ade orang mengidam makan memacam..
so, moh la kita..temankan dia....



memula dia racun cakap soup sini sedap...
malam malam memang aku dah jarang sangat makan...
so, perut aku dah memang set taknak makan ape2..
dia order, aku tengok je... 



dia cakap menda bercengkerang cengkerang ni sedap..
yela yela.. dia dok paris asik ngadap menda ni je...
memangla dia rasa sedap..
aku memang tak bole.. tak reti langsung menda2 cengkerang ni..
hahaaaa... nasiblaaaaaa....



fish & chip ni last2 bawak balik.. 
sebab aku tak mampu nak makan..


aku ni very the village people..
suruh aku makan menda cam gini.. memang kembang laaaaaa...
kalau ikan tu masak sambal aku rasa lagi awesome..
tapi tiba tida dah lapa balik..
ayorkkkk.. camne ni...

::ini cerita penguins of madagascar ::


hohoooo... akhirnya berjaya jugak pi tengok cite ni..
sebenarnya dulu penah janji dengan kawan lain nak pi tengok..
masa tu tengah heboh lagi pasal ninja turtle..
pastu takde rezeki, so moh kite tengok dengan cik ai..

ni pun nasib nasib je dapat pi..
ikut cik ai dia ade hal lain..pastu tak jadi pulaknya..
so on je.. aku pulak dah patploh kali tengok seat untuk cite ni..
dok memikir sape la aku nak ajak pi tengok ni...



pengaruh kuat aku nak tengok sebab aku asik tengok treler je..
bila dah pegi, maybe agak hampa sikit sebab jalan cite agak slow..
cite ni pasal 4 ekor penguins -skipper (selaku ketua) , kowalski (prof serba tahu) ,rico & private -
memula rasa macam skipper yang lebih menonjol.. sebab dia paten ala2 ketua kan..
last2 penguin paling berwibawa jatuh kepada private! yeay...

siri penyiasatan ni sekali tengok da macam detective conan pun ye..
tapi version kelakor la..untuk budak2 maybe ok.. 
cuma kene cepatkan sikit sebab cite ni slow betul..
lemau... huhuuuu

03 December 2014

:: wordless wednesday ::


kempen sehari berbotol botol air.


02 December 2014

:: langsung bukan orang alim ::

aku suka quote ni sebenarnya..ooh, ni amek dari pinjamal..
pinjamal yang orang selalu bash.. dia pakai itu salah... anak dia camni salah..
dia makan tu salah.. dia rock salah.. 
semua serba salah..ntah mana yang betul..

aku pun bukan la orang alim..
dan memang langsung bukan orang alim..
tapi aku suka membaca.. suka mencari maklumat..
bukanla slalu kejekan novel je doploh pat jam..
ade masa yang wajib kene jugak amik tau..

kemarin aku tutup FB..
deactived kejap la.. terlampau rasa annoying dengan kewujudan ustazah2 xpress..
dah muak pulak aku tengok.. asik jadi keyboard warrior dok carik salah orang..
tak salah pun carik jugak kuis2 salah sampai jumpa..
tapi dah susah la pulak aku nak carik menu2 makanan..

fB jadi medium carik menu je sekarang..
part lain malas nak amek tau..
ngko nak tergolek ke.. nak terbalik ke..
lantak la sana.. tapi dalam pada diam diam.. masih ada yang menguis..
mungkin ye ingat mengingatkan.. tapi cara aku sendiri dalam mencari redha bukannya menjatuhkan hukum dosa pahala ikut suka hati aku.. 
yerp, sure ada yang akan terasa.. then sure ada yang akan menjadikan isu nak blame balik..

ape kata kita selidik diri kita dulu..
ape kata kita tilik balik.. cukup ke amal ibadah kita hari ni nak cover kesilapan yang kita buat dulu sebelum kita mencari dan menghukum orang.. belajar2 la jangan terlampau mencari2 silap orang..
kalau betul pun dia silap.. cuba belajar berhemah dan beradab dalam menegur..
kang kata pulak, "dia bukan boleh ditegur.."
dah tau camtu, tak payah amek tau.. dia pun ada mak ayah lagi rasanya yang bole pimpin bimbing..


kadang kadang aku terfikir..
hidup kita dan masalah kita seharian tak penah sama..
Allah pun tak uji hambanya sama rata..
kau diuji begini dan aku diuji macamni..
jangan sekali2 kata aku dah lalui camni..

ujian kita tak pernah sama kan dan kau mungkin tak rasa ape aku rasa...
penat asik dikelilingi prof serba tahu dan terlampau rajin menasihat orang begitu dan begini..
ohh, aku memang paten tak makan nasihat orang..
 sebab aku pun tak brape gemar nak nasihat orang.. 
letih.. seolah hidup takde privasi.. penat!



:: sasa tapi tukar tayar tak reti.. kesian! ::



kali ke 2 dan oohh.. tayar yang sama..
semua gara gara lubang yang tak nampak dan tiba tiba ada..
err, adik kata.. barangkali ajaib.. lubang tu muncul bila ikan ko nak lalu long..

motip sangat nak buat cerita camtu..
tapi masa langgar pun sebenarnya da jangka memang tayar pecah..
dengan senyum dan lapang hati..
park tepi dan turunla tengok..

aku bukan pikir nak tuka tayar kat mana malam2 camtu..
tapi aku pikir sape yang nak tuka ni oih...
part mana gagahnya aku nak tuka tayar..

kes sebelum ni memang kedai tayar dekat..
ni nak jumpa kedai tayar ape tengah2 malam..
resQ.... resQ...


dekat 15 minit jugakla tggu resQ sampai..
phew! mujur laaaa kat area setia alam je..
kalau jauh, memang aku nangis la jawabnya... 
betul2 setahun dia mintak tayar yang baru..



:: penghujung MAHA 2014 ::

ahad lepas punye cerita..
sempat tak sempat kene jugak kesini..
sebab mak dah buat wish nak pi sini sebelum masuk bulan sebelas lagik..

memula plan nak gerak dari rumah pukul 8pg..
sudahnya 8pagi budak2 ni memang menjadik pukul 11pagi..
haku dah sempat pegi setia alam, pegi tukar tayar kete.. 
dorang bole tak siap2 lagi..

so, sampai Maeps, Serdang dekat pukul 12.30..
nampak dari luar tak banyak kete, okla kot ni.. maybe lapang la kat dalam..
sekali ya ampun, jauh gile park..
pastu jauh gile menapak ke tapak Maha..
sebab memasing dah lapo sangat, terus cari tempat makan dulu..
tu pun gigih call kak farah, kat mana port makan.. sebab last aku pi Maha ni 2008..
pastu memang takde dah aku nak pegi2..

bandingkan dengan Maha brape tahun dulu, 
kali ni memang agak bertrabur..
sebab macam booth smua bercampur campur..

dewan 1st kteorang masuk, kawasan jabatan kerajaan..
oohh, kraftangan pun ade dalam ni.. 
sempa pusing2 kejap pastu pi dewan belakang..
kawasan produk2 makanan..
dalam tu memang kenyang tester je..
banyak gile benda tester..



ni area jabatan kerajaan..
tak banyak amik gamba sebab batry dah nak out...
budak2 ni memang gembira nampak buah beso cam gini..







ooh.. kteorang memang orang kampung..
so, memang naik kapcai je..
pfftt...


boring!
terus laju laju turun bawah..
mak nak carik pokok pokok katanya..
tapi kaki kteorang anak2 ni dah nak tercabut rasa..
mak steady lagi..
siap kata kteorang tak sporting..





cik puan mem tengah menyoping baja..






last.. aku dah penat gile..
ni tunggu nak tergolek je..