aku hargai...

29 January 2015

:: nak kene libas dengan rotan ke hanger? ::


Assalamualaikum...
lately ni memang heboh la pasal isu rotan anak kene tindakan..
memang heboh jugak kot.. pastu banyak jugak la keyboard2 berbunyi..
ade yang setuju.. ade jugak yang heboh cerita pengalaman masing2..

tak nafikan la.. aku pun ade je pengalaman kene sesah dengan mak abah..
ngko gile tak penah kene? cakap je ape yang tak kene libas.. hanger? tali pinggang? getah paip pun haku merasa.. haha... memang kategori nakal nak mati.. orang kata jangan lagikan ngko buat...

zaman dulu mana la nak kata tunggu2.. jam tu jugak la ngko mendapat pun kan.. 
bila flashback, memang aku rasa aku ni tahap mencabar jugak la nakalnya...
dulu memang aku sorang je pempuan.. kazen aku lain semua lelaki..bukanla kata takde kazen pmpuan, tapi aku rasa macam jem otak aku main dengan kazen pmpuan yang asik2 main masak2.. kawen2.. jem gile rasa.. pastu belum part kazen pmpuan ni semua tibai kasut tumit tinggi makcik aku buat main opis2 kononnya.. tak memasal aku sekali kene hambat padahal aku tak join pun..



banyak gile kot cerita zaman kecik2 yang aku susah gile nak lupe.. 
orang lain pukul 2ptg tu ade yang tido.. ade yang rehat.. tengok tv ke.. aku tak.. aku curik2 klua ikut pintu belakang pi main gabus beso kat parit.. siap gabus nyaris2 hanyut.. gelabah betul rasa.. 

agak dah gelap sikit.. prepare la rumah antu kat hutan belakang..
masa tu mana tau takut antu ke ape ke.. tapi aku takut mak abah aku lalu je.. tu da lebih takut dari nampak antu.. teringat adik aku kene sesah dah maghrib tak reti balik.. abah siap bagi option.. ko nak kene libas ke nak tido luar.. dia gigih amik bantal dengan selimut tido luar dari kene blasah.. haha.. kteorang tengok je dia klua pintu bawak bantal dengan selimut.. 

masa skola rendah tu memang zaman cabar abah sungguh la.. 
asal dia balik keje je.. kteorang kene sesah.. haha.. 
pasal basikal kene rembat la.. pasal ukur jalan tak reti balik la...ukur kampung jangan cakapla.. 
aku rasa sampai sekarang ni da masuk fasa separuh umur ni.. lupa lagi brape agaknya km jalan sepanjang kampung.. tapi yang peliknya takde la pulak kiteorang buat report ke ape lepas kene sesah.. tak terfikir langsung pasal polis.. kteorang tengok polis pun kteorang yang takut.. lagikan nak pi balai polis report kene sesah dengan mak abah.. betapa bezanya zaman kiteorang dulu dengan sekarang.. dulu kene belasah, malam nangis.. esok pagi sihat buat balik... 

sampai la kteorang 3 beradik betul2 senyap..bila memasing da beso gajah..
takde dah la kene sesah lagi.. haha... aku puji la adik pompuan bongsu aku yang 2 orang tu..
belum pernah sekali pun dia kene hambat dengan mak abah aku.. sebab dorang budak baik.. duduk rumah je.. klua pun bila dengan kteorang.. akak abg dia ni power sangat.. kunci pintu depan.. klua pintu belakang.. hahaha.... kelakar pulak bila ingat balik.. sebab dulu takde la heboh sangat cite culik hilang ni.. alhamdulillah okey je smua.. ade  la jugak kes2 tapi sikit la.. 

maybe kerajaan wujudkan pun sebab ade mak ayah yang memukul bukan tujuan mengajar..
tapi lebih pada tunjuk kuasa vito.. haih..kene bertindak ikut mana yang baik la.. 
mendidik anak ni bukan senang.. berdasarkan pengalaman aku sendiri sebagai anak yang kerap kene libas dulu.. memang susah la nak didik aku.. aku ni nakal ya rabbi kot.. 
orang cakap A aku kata B.. banyak pengalaman yang sedarkan aku sikit demi sikit.. 

haih.. kepimpinan melalui tauladan.. 
aku slalu ingat ni.. 

28 January 2015

:: kenduri kawen dan kenduri makan ::

Assalamualaikum..

last week memang hari kenduri..
hari sabtu memang mak da remind kene pi kenduri kawen jiran..
okeyla.. pepagi jugakla dah sampai sana kan.. 
tapi tak sempat jumpa pengantin.. jumpa abang pengantin je.. tu pun nak mintak tolong amekkan gambo pelamin.. semua merah uols.. 

selamat pengantin baru ye masniza & suami..



pastu janji dengan cik ai nak pi kenduri adik atras..
lewat sikit dari janji.. pastu dah jumpa cik ai.. kene tggu kak thea dengan kak farah..
farid dah bising aku dah sampai tu kat kenduri mana.. kapar ke ape katanya..
eh! eh! mamat ni.. hentak kang tau la.. 

sementara tunggu kak tia dengan kak farah sampai..
nampak pengantin lalu naik kete mini..
eh siap ade siren okey..
cik ai cakap, nad bole buat camtu nanti..

eh...koser aku.. 
aku nak naik buldozer.. sebatu dah bising takyah gune siren..
wahahaha.. ok tak kelakar..

pengantin sempat singgah lepak meja kiteorang..
homei sungguh pengantin pompuan..
baju pun cantik.. mekap cantik..
eh! semua la cantik..

selamat pengantin baru ye heza & ella
 aku memang suka amek gambo pelamin..
pelamin adik atras ni memang cantik..
aku suke gile simple2 camni..
takde pasu2 besar.. tak kacau la kan orang nak amek gambo ramai2..
pastu takde menda2 merepek sangat..
pendek kata memang homei gile la.. 
sweet je rasa..


ahad pun ade kenduri lagi ye..
patutnya nak attend malam je sebab aku nak rest je ahad tu..
skali bapak aku ajak siang plak..nampak muka debab yang dedobot iteww..
debab tu tak mekap pun aritu..
aku rasa ramai tengok aku macam hantu kubur.. wiwiwiwiwiii..

ni kazen aku.. aku rasa dia bawah 2 tahun dengan aku kot..
so bila dia peluk rasa macam aku kakak2 sangat...
dulu rajin jugak la kteorang menyembang.. aku dengan abg dia pun rapat..
lepas kteorang memasing bizi then dia pun cont study kt kedah..
jarang sungguh dah jumpa..
jumpa balik dah jadi isteri orang..

selamat pengantin baru nani & suami..
cantik betul nani aritu... baju cantik..
eh.. smua2 pun cantik la.. hehe..


macam biase memang akan amik gamba pelamin..
lawa pelamin nani..beso.. eh..
semua2 bole masuk amik gamba..
hahahaa.. aku klau bab pelamin memang akan suka sangat2 takde pasu2 besar.. 
ai is tak suka semak2..wahahhahaha...
terus rasa nak pelamin cantik camni.. wiwiwiwiwiwiii...

k bai..

:: atasi migrain ::

Assalamualaikum..

korang penah dak ade masalah sakit kepala sebelah? orang lebih tau migrain kot..
haa.. tu memang penyakit aku dari zaman sekolah lagi.. sampai 1 tahap, aku memang frust gile sebab tak jumpa lagi jalan selesainya.. sakit! serius memang sakit.. tak tau nak gambarkan macamana... sakit sampai 1 tahap, aku bole duduk dalam gelap taknak nampak cahaya dgn bunyi2an langsung.. sebab dedua tu bole buat aku berguling2 lagi tahan sakit..

lately ni aku rasa makin teruk.. dedulu bole lagi la kan tahan mata nak menyembang thru fon sampai 4 5pagi.. dah brape tahun ni takde dah.. sampai je rumah, fon memang silent.. takde trasa nak bercakap dengan orang.. dan yes, aku agak alergic bunyi fon sekarang.. haha.. sebab kepala aku dah tak bole trima bunyi2 nyaring.. kot.. ke aku saiko dengan bunyi dah sekarang? haha.. tak tau la.. tapi tu la aku rasa sekarang.. dan maybe salah 1 sebab aku sakit kepala pasal silau.. haha.. pelik kan.. ni pun aku dah memekak dengan abg jai banyak kali mintak tanggalkan lampu atas kepala aku ni.. wahahah.. makin teruk silau aku ni.. drive malam pun kurang dah.. bole jadi brek mengejut bila nampak lampu keta lain tuju terus mata aku.. bahaya2.. 

sampai sekarang still lagi cari solution untuk setelkan masalah migrain aku.. 
ade advise minum lemon.. ade advise basuh kepala dengan limau.. ade advise akupuntur.. eh akupuntur tu memang tak jumpa mana tempat lagi nak buat.. maybe masa aku pun makin kurang utk pi tempat yang kene stay lama... ade jugak advise homeopati.. ke homeopati ni sama dengan akupuntur? ntah.. aku tak tau la.. ade jugak suruh bekam.. tu aku tak sanggup lagi.. botak pulak kepala aku kang.. no no no.. ade akak advise buah delima.. tu tak try lagi.. ade jugak cari kat blog.. tapi macam mengelirukan sebab point num 1 kata jangan minum kopi.. tapi masuk point ke 4 minum kopi.. hoih.. aku pening.. 

semalam nak balik keje da trasa sakitnya.. aku tahan lagi telan painkiller.. pastu kekonon lelap kejap.. masalahnya tak lelap pun.. sebab bertambah2 sakit.. sepanjang jalan rasa nak muntah semua ada.. terlampau berdenyut.. elok je sampai rumah... memang berjam2 aku duduk bawah shower.. sakit gile kepala.. panas trus rasa kepala aku.. thrill betul.. sakitnya Allah je tau.. takde dah pikir istikharah cinta segala.. kepala aku dah macam nk meletup.. ape orang cakap pun aku dah malas nk layan.. ibu dedobot rifqi anta gambo semalam pun tak terlayan.. punyela rasa nak hantuk kepala.. dapat tengok whatsapp & few notify pukul 2pagi kot.. pastu tido balik.. maybe betul la kot teori yang kepala aku tak cukup oksigen.. eh! ke terlebih oksigen.. haha.. 

kalau ade sesape yang baca tau macamana nk setelkan masalh migrain.. mohonla share.. 
tenkiu!


26 January 2015

:: hobi dan Minat ::

Assalamualaikum..


isnin dah? adoiiilaaa.. rasa macam baru je semalam jumpa sabtu..
maunya tak letih.. sabtu attend kenduri adik atras.. tu nanti kite cite.. pastu ahad pun ade kenduri kawen kazen pulak.. pastu balik kenduri ukur jalan pulak kat setia city mall.. budak kecik tu nak aunty anne..malam melepak mamak..perghh.. haku menaip sambil pejam mata ni..

mengantuk ya rabbi la haih.. lambat betul tunggu hari sabtu balik.. 
haaaa.. kemarin ade la cite yang aku rasa macam berasap jugak dibuatnya..
sebenarnya tahan sabar lama la jugak.. tapi macam makin lama makin tak bole nak kontrol.. 
rasa annoying nak mati tu melampau2 dah..

aku penah pesan dengan orang..
"jangan sekat dan jangan halang minat orang selagi dia tak menyusahkan kita"
tapi aku pesan kat orang.. at last aku pulak yang kene.. memang berapi la aku kan...
sebab aku tak kacau orang pun..takde usik takde pun menyusahkan orang dengan minat aku..
tapi tak abis2 nak annoyingkan orang.. macamkan aku kcau kaki dia pulak nak pakai semua kasut aku.. rasa annoying nak mati. sebab mak abah aku sendiri tak penah kisah kot..

kita manusia ni biase2 bole dengar ape orang konon2 bajet nak nasihat tu sekali je cukup..
kalau dah tiap kali aku post gambo kasut.. tiap kali tu jugak nak cramah aku.. 
memang nak kene block je hukumnya.. macam la aku ni menyusahkan hidup orang lain kekdahnya..aku rasa aku tak penah pun bajet bagus gile nak nasihat orang sampai beratus kali..
aku pun tak rajin nak bizi body hal orang.. ngko nk beli ape.. lantak ngko la.. aku tak campur sikit pun..kadang2 aku pelik.. kang bila bidas.. kata taknak dengar nasihat orang.. tapi kalau dah asik keje ngko nak nasihat orang tapi bila orang bash ko, tau pulak marah.. tu paten ape pulaknya? 
tak yah la buat perangai sangat.. asal orang tu takde pun menyusahkan cukupla.. 
ikut suka dia la ape dia nak beli pun.. duit dia.. gaji bulan2 dia pun..
ni komplen2 kang ade pulak la kata..asik menyentap.. mau aku tak sentap kalau dah cakap menda sama berulang2.. ai is menyampah.. rasa nak muntah pun ade.. 

haih.. geram!


23 January 2015

:: review into the woods ::

Assalamualaikum..

haaaa... ni cerita last week.. nk komen pasal into the woods..
hanya ade 1 perkataan je gambarkan keseluruhan cerita..

-menyesal-

serius weii.. menyesal tengok...
sebenarnya jumaat sebelum tu aku memang dah plan dengan cik ai nak pi tgk into the woods lepas berbulgogi kat midvalley..kengkononnya okey..
sekali jadi problem pulak.. so pagi sabtu cik ai mintak letgo je tiket mid..then apply tiket baru kat SCM.. sebab takut terkejar2.. eh..aku pun macam blur jugak ni.. serius ke? takkan nak letgo camtu je tiket kat mid tu.. tapi oleh kerana memang dah urgent.. pasrah jelaaaaa..
so, tak jadi tengok kat mid.. ade jugak tanya member2 tapi ramai yang tak dapat nk pegi sebab dah ade plan memasing.. kteorang pun taknak la menyusahkan orang nk ke tempat sesak camtu kan.. 



so tiket baru adalah di SCM.. redha jelaaa hoihhh..

meh kite review cite ni..
masa awal2 macam syok jugakla.. 
ade ahli sihir yang ready nak tunaikan semua wish dorang ni semua tapi bersyarat..

~ kasut emas milik cinderella
~ mattel milik little red riding hood
~ rambut panjang milik rapunzel yang last2 tak bole guna tapi tukar dengan rambut jagung.. eh! 
~ lembu putih milik jack











 secara keseluruhan cite ni memang membosankan..
kesilapan aku paling sedih.. bila lupe tengok review cite ni awal2..
skali tau 2 bintang je.. aku punye frust macam berganda2.. haha.. 

yang buat lagi macam haru bila kata untuk cite budak2.. kesudahannya ade part yang aku rasa tak sesuai langsung untuk budak2.. haishh.. aku pulak malu.. hahaha... kesian sungguh la dengan budak2 yang datang tengok.. rasa macam dipermainkan dengan movie ni.. eh! haha.. 
memang diakui cinderella dan rapunzel cerita yang aku sndiri baca dari budak2 lagi..
tapi bila cerita diolah menampakkan keburukan seorang putera yang asalnya cintakan cinderella..
oh! frust weiii...dan yang lagi frust bila movie muzikal yang tak best langsung! asik2 ulang2 menda yang sama.. semak hoihhh.. 

terus aku rasa tertekan.. 
haha.. aku rasa ntah brape banyak aku menyumpah dalam tu.. 
sape2 yang nak tengok tu baik toksahla..
rasa menyesal aku tak abis lagi haaa... k bai

:: page aku islam ::

Assalamualaikum..

aku memang suka je skrinshoot menda yang aku rasa bole difikirkan kemudian nanti.. 
ade menda yang aku rasa deep.. eh! deep dengan sentap tu sama kan.. 
something yang camtu la.. 

tapi yang ni memang kene betul la.. 
macam ala2 hentak kepala.. gedebuk! jatuh.. haaa..
something camtu la.. kiut kan.. 

aku rasa ramai je yang macam aku.. 
bila sedih... macam2 aku tulis nak redakan rasa sedih yang sangat2 tu..
nanti ada la yang cakap.. hoih! sedih mengadula dengan Allah.. 
mengadu kat fesbuk dapat ape.. haih.. 

kadang2 bukan la kata nk mengadu sangat pun..
ni lebih kepada taip dan status tu selalunya akan bertukar jadi story menda lain..
tapi kot aku rasa ape aku taip macam over je.. memang tak tahan lama la status tu kat situ.. 
biase2 10minit pastu aku padam dah.. haha.. sebab dulu ade je yang komplen kata aku slalu mengamuk kat fb.. memang bahasa tu paling sedap sangat rasanya dibaca.. last aku taip camtu masa 2013 pastu kene tegur... takde dah aku buat lagi.. cuma kalau status macam ala2 sedih tu ade, maknanya aku dah tak bole nak kontrol la tu.. haha.. 
lek la.. aku manusia biasa jugak ape.. bukan robot..





aku simpan skrinshoot ni lama dah.. taun lepas rasa..
tapi tak pernah bincang pun pasal ni.. 
yela.. kang aku apdate.. aku sentap.. korang pun sentap.. haha..
da jadi gaduh kan.. taknak la gaduh2.. aku tak kuasa dah rasa nak bergaduh je dengan orang.. 
asik la nak memikir semua benda pasal orang.. lemas jugakla otak aku..

aku penah cakap dengan mak..
aku nak hidup aku seharian happy je.. walaupun hati aku sbnanya tak happy.. kiut kan aku.. 
aku memang akan slalu rasa aku kiut walaupun orang selalu kutuk aku.. 

^_^

19 January 2015

:: cerita nasi goreng untuk cinta ::

Assalamualaikum..
eh! haiiii.. dah petang2 ni memang lapa je la jawabnya.. 
mengelakkan craving yang melampau..
meh2 kite sharing2 cerita makanan.. wahaahhaha.. 

last week, kak tia mintak masakkan nasi goreng before dia diet..
haaa.. gigih iolss.. mana tidaknya, minggu ni pun aku start mengawal pemakanan jugak.. 
sedar pun dah makin melebar ye.. time melantak tak fikir lebar pulak ngko ye nad.. 

aku ni paten orang kutuk down kejap je..
pastu lantak ngko la.. haha.. aku makan je ape aku suka kan..
ade kawan kaki makan macam aku ni memang kemana2 pun kteorang pikir makan je.. 
selalunya sumber2 yang bgtau makan mana sedap.. cik ai dengan mar je..
bagus dorang berdua ni.. ade je port menambah lemak.. haha..

eh! cerita balik pasal nasi goreng tadi..
nama dia nasi goreng untuk cinta..
sebab aku asalnya memang masakkan untuk cinta..haha.. 
1 untuk cinta.. 1 untuk aku.. masa tapau nasi outstation dulu merasa la sorang sikit dalam bas..
tu yang berjangkit kengkawan lain mintak masakkan.. eh.. janganla annoying..
nasi goreng cafe lagi sedap.. aku suka je masakkan orang tapi kang orang pitam lak rasa ape ntah aku masak.. tak pun risau jugak aku klau tetibe kene food poison.. 

tapi masa masak untuk makan dalam bas tu takde la pedas sangat.. 
oleh kerana macam da kene game je dengan cili tu.. asik tak pedas je.. 
pada masa sama jugak k.tia memang mintak pedas.. aku smuakan jela cili api rm2 seplastik tu.. 
amek ngko.. dengan aku skali berasap.. kak lylie siap cakap.. 
"akak makan sambil kesat hidung ni nad"

alamak!
pedas sangat ke.. memang kes naya ni.. risau plak aku..
tapi pastu kak tia kata perfecto..
phew! lap peluh..nasib baik okey.. 
jarang la sebenarnya aku nak masak2 berat camni pagi2..
sebab aku memang kene bangun 4lebih pastu nak kejarkan iron baju pasal aku memang pemalas iron malam2.. sok2 da kawen kene jugak urus smuanya.. mak aku slalu bebel.. tapi ok je, aku bole la kawal masa aku.. 
sempat jugak la subuh kat rumah.. sempat jugakla lari sana sini nak bawak smua..

resipi? jangan buat kelakar..
nasi goreng ni semua orang reti buat.. aku ni buat nasi goreng paling oldskool skali..
paten hiris lobak dengan kacang panjang halus2 macam bunga rampai..
pastu lebur telur 3 4 bijik pastu campak nasi.. gaul2 setel..

kan dah cakap oldskool..memang la sayur kacang panjang dengan lobak je..
sayur lain memang aku takkan masukkan sebab aku tak makan sayur sangat.. 
mak aku suke je masukkan sawi dalam ni.. tapi penyudahnya aku ketepikan smua..

paling best makan nasi goreng dengan ikan bilis pedas berapi..
haaaaa... mak aku cakap ni lauk orang malas je.. 
tapi aku suka je.. bau bawang nak tumis bilis tu yang ohsem..
biase2 memang lepas masak nasi goreng baru aku masak bilis ni..
yela.. bilis kan cepat nau masuk angin.. ke salah beli bilis ni.. hahahaha.. 
kene kemaskini ilmu memasak ni.. lama dah tak kecoh dengan skill ni..
yela, weekdays pun sibuk.. lagikan weekend..
ade laki esok..harapnya peel aku berubah 360.. haha






setel cerita nasi goreng untuk cinta..
hari ni aku da start reinduction balik diet lepas beberapa minggu aku stop..
menu today..

fasa 1 ~ reinduction
brokoli goreng dengan telur & cheese..
oohh... aku masukkan skali mix hearbs..sedap je...

pastu gigih malam tadi menumbuk isi ayam..
nak buat nugget...so takyah susah2 nak beli nugget ayam kat luar..
meh kite buat sendiri..

hasilnya.. tadaaaaaaa ~ bento sukahati ~
setakat ni kepala aku tengah tiun tak betul sebab aku stop air manis terus..
tu je punca badan aku macam kene pam2.. 
moh diet.. oohh.. ade jugak angan2 nak pegi gym..takpe, tu nanti2 kita pikir.. yela, aku ni semedang je mengantuk.. kang ade yang drive balik sambil tido.. 
phew!




esok nak masak ape pun tak tau.. 
kene gugel lagi la menu esok ni.. adehh...

majlis bertandang fadzliyana & izwan


Assalamualaikum..
eh? isnin dah.. adei laaa.. macam baru je rasa seleso sungguh sebab dapat duduk rumah tak kemana2.. tapi hari sabtu jela.. memang aku mogok taknak keluar.. sehari suntuk kat rumah je.. bole la membasuh kain segala.. mengemas bilik yang macam kapal terbalik.. 

hari ahad memang program ke majlis bertandang yana dgn wan..
memula aku dgn cik ai je yang plan gerak berdua sebab kteorang dari klang.. dekat senang sikit..
pastu kak iza nak join skali.. okeyla jumpa opis je senang.. memang nak singgah opis amek kabel charger aku.. macam bengong rasanya fon tak bole on sebab charger takde.. phew! lantakla nak kata suh ikat fon kat tangan ke ape.. memasing punye peel.. memasing la jaga ye..


 bole tahan jauh jugak la nak ke bandar baru bangi..
aku memang kompem tak familiar sangat area sana..
memang harap waze jela pun.. pastu dah sampai building pkns..
rasa macam eh! betul ke ni? dalam mall ke dewan dorang ni..
beberapa second cam stuck depan pintu masuk mall.. haha.. sebab tak yakin.. 
sampai dewan dalam 12.30.. pengantin tak sampai lagi..





stage pelamin ni tinggi betul..
tapi cantik..

haa.. tak lama pastu pengantin sampai..
kteorang pun memang nak rush balik.. dapat amek gamba kejap la dengan yana..
cantik.. seri2 ibu mengandung juga ni..

btw.. congratulations yana & wan..
moga kuat semangat hadap cabaran berumah tangga..




nak balik tak payah guna waze dah..
kite ikut hati je.. wahahhaha.. tah jalan memana tah aku ikut..
tapi bole jumpa pulak ioi city mall putrajaya tu.. 
nextime bole pi nak tengok jugak ape ade sana.. 

haaa.. kali ni lalu skve tak sesat.. wahahaaha...
selepas ntah berape kali laa asal lalu je skve kompem sampai ke banting..
mongok sungguh.. hahaha.. kali ni betul2 dia bawak ke nkve.. selamat sampai.. phew!

16 January 2015

:: drama 1 malaysia ::

Assalamualaikum.. haiii uolsss...

nak cite pasal drama2 kat tv sekarang ni... 
lambakan drama2 melayu yang cliche memang tak dinafikan dah..
jalan cite mengarut pun banyak sangat dah

salah satunya Zahira..
yang ni memang aku follow sebab aku suka sebenarnya karektor iqbal tu..
cuma ade masa macam melampau sangat la pulak dia punye sombong tu..
setakat ni memang aku suke je jalan cite dia.. takdela rasa slow sangat ke ape kan.. 

lagipun aku rasa zara zya ni cam homei je..
xdela dibuat2 sangat mengedik dia tu.. 



 ade jugak drama lain yang aku follow tapi tak la sanggup nak tggu kt tv yang banyak sangat iklan tu...aku donload je.. pastu tengok la marathon sampai muntah.. hahaha...

contoh macam drama 1 hari ni..
memula macam ape ke lembap sangat cite ni..
last2 baru paham.. konflik rumah tangga lagi.. asal drama melayu je jadi camni..



istikharag cinta ni bole kata fav jugek..
sebab pengaruh zill faezrull tak abis lagi..
romantik sangat si zul arifin ni..
aku ade tengok jugak komen2 kat ig..
ramai jugak yang meroyan over kemain.. siap compare faye dengan ayda jebat..
aku rasa natural lagi ayda la... maybe gedik faye ni kene improve lagi..
aku tengok bukan gedikk dah.. rasa nak lempang2 mengada2nya.. haha..


sesotong ni mula2 je aku follow..
pastu lantak ngko.. sebab dah merepek sangat..
babai.. tak nak tengok dah.. sooo boring..



tapi.. dalam bebanyak drama yang mengarut..
lagi mengarut drama cinta ibadah ni..
memula aku follow jugakla.. sebab jalan crita dia memang agak lain dari cite2 lain..
tapi oleh kerana episod banyak gile dah saing2 sinetron indon.. memang tak kuasa aku nak layan.. bole dikatakan agak mengarut jugakla.. dari crita asal wife kene kanser.. mak mertua tak suka.. kakak sendiri pulak nak rampas suami adik.. membawa ke jumpa pulak orang muka sama.. tolong replace jadi wife..pastu eksiden je manjang..last2 plastik surgery jadik muka orang lain.. hoihhh... nak muntah pulak rasa.. biase2 pun orang akan stay layan drama ni smpai 13 episod je... paling lama 25 episod.. ni dah masuk 100lebih episod.. rasa nak muntah pun ade.. haha..
gigih gile director dia arahkan cite panjang nak mati camni...

tapi takde la aku kata cite ni jelik sangat..
masa memula okey je layan.. sebab aishah ilias tu pandai bawak watak..
bole jadi isteri dan mama yang sangat baik.. thumbs up la.. 



aku rasa aku kene kurangkan tengok drama..
sebab asik la terpengaruh dengan karektor syed iqbal..pastu karektor romantika si airil..
perghh.. bole jadikan kami para wanita ni mengimpikan bakal2 suami yang punyai karektor begitu..wahahahaha...!!

tampa diri sendiri.. kbai..

15 January 2015

:: edisi taken 3 versi Gold class ::


haaaa... cite minggu lepas..
kami beramai2 melepakkan diri tengok wayang..
memasing pun asikla kata nak test ape rasanya tengok wayang versi gold class..
siap kata macam katil ade gebor smua kan...
eh.. tau dak ni gebor tu ape?
alaaaa.. spesis comfoter laaaaa..haaa? salah eja?
lantak.. kehkehkeh... 

aku ni tukang follow je.. kang aku pulak melangut sorang2 plak kalau tak join..
masuk dalam ni.. aaaaaaa bestnya.. rasa macam privacy gile..
sebelum pintu masuk ade kedai popcorn jugek..
so order je situ, then nanti ade orang hantar masuk dalam.. auww auuwww.. best best..

sebelum tu jumpa mr.chip chip munks.. 
up dah kat i.g ade jugak yang tanya.. mana 1 chipmunks?
kuang ajau jugak ayat tu..huh!




kteorang tengok taken 3..
okehlaa.. ni macam sama kes dengan cite hunger games itu ari la..
haram aku tak paham ape jalan cite sebenarnya..
sebab takde tengok 1 ke 2 terus tengok 3...

balik cite dalam gold class ni..
seat dia ala2 krusi massage weiii..
bole adjust..seronok gile rasa.. 

dah rasa ni cukupla sekali je..
wahahaah.. mahai nak mati weiiii..
aku tak gigih lagi la sampai nak tengok wayang pun nk gold class segala..
cuma rasa tak serabut dengan bunyi bunyian kanak2 laa.. sape je nak angkut budak2 pi masuk gold class kan.. pitam ngko nak membayonya..kang ade pulak budak kene halau klua sebab orang nak privacy.. tetibe ade orang memekak.. haha..




aku memang nak cite pasal hall gold class ni je..
pasal taken 3 tu takde menda aku nak cite sebab aku tak tengok pun taken 1 & 2..
so aku tak tau jalan cite.. yang aku tau, moral story dia.. belilah porsche..
sebab porsche langgar kapal terbang.. kapal terbang yang jahanam.. hahahadoiiiilaaaaa....

14 January 2015

:: chatime ada dimana mana ::


aku rasa dikalangan kawan2, dorang semua memang dah masak sgt dgn kegilaan aku kat chatime..
setiap mall yang aku masuk mesti aku carik kat mana duduknya chatime..
yang paling best.. sebelum pi mall aku akan pastikan ade chatime dalam mall tu.. 
setakat ni bole dikatakan semua mall yang aku pegi ade chatime.. muahahaah..
sebab tu aku suke pegi setia city mall.. memang rumah kedua.. sanggup pegi sana semata untuk chatime je.. mak aku kata kalau menabung mmg penuh da tabung aku.. gulp!

dulu aku suke gile dengan coolblog..bole kata hari2 aku pegi coolblog setia alam..sampai aku bole beza rasa klau tak buat air tu betul.. haishh... 
tapi sejak budak yang biasa buatkan aku air tu berenti keje...
memang jarang dah aku pegi.. dah betukar2 orang ni.. rasa air pun dah tak sama.. 
maybe dorang tak ajar cara bancuh yg sama je kot...
so aku pun bertukar ke chatime.. 

kat coolblog aku slalu amek coffee..
kat chatime pun still dengan coffee.. memang aku berkenan sungguh dengan coffee dia..
cuba kasik aku coffee pekat likat tu.. memang ke sudah la aku tak usik.. 
silap ari bulan migrian... padahal sama je.. coffee jugak nama dia..
pelik2 perangai kan..


oleh kerana asik muka aku je yg ade kat kedai chatime ni setiap petang..
budak chatime SCM kasik aku buat member kad.. 
dia kata bole redeem la ape2.. tapi da lebih setahun, asal la aku tanya pasal redeem ni.. 
asik laa suruh tengok website.. eh.. ingat aku rajin..
buat blog pun aku tak berape rajin.. haha..

harini pi klcc.. budak chatime tu baik hati la pulak bgtau bole redeem kad aku..
eh! serius? selama ni takde pun dorang2 ni bagitau..
rezeki laaa.. tak yah klua 8hengget..
pastu ingat nak la check baki point.. tapi dah berderet pulak orang kat belakang aku ni..
mind set nak check kat online je..
sekali nan adoooo.. tak jumpa pun tang mananya aku bole check balance point ni..
terus rasa malas.. lantak pi la... sok2 kang aku tanya je laa kat budak chatime ni..





terus rasa ade cita2 nak bukak chatime aku sendiri nanti..
kompem hari2 aku je yang sebat coffee smootie tu..
^_^

:: mengeluh sekejap ::

Assalamualaikum..
ade lagi ke azam tahunan yang tertinggal?
ntahla.. tapi sejak 2 menjak ni.. macam ligat memikirkan sesuatu..
trasa macam kekurangan atau sebenarnya kehilangan sesuatu..
aku pun sebenarnya macam bingung..

ada masa rasa nak marah..hati tu bengkak je rasa..
paten kalau ade yang cari pasal ni memang tadah kene hempuk je..
pastu kejap kang rasa nak marah tu bole jadi sampai macam nak nangis.. eh! ko da kenape saiko plak ni.. nak kene lempang ke ape...

tapi camtula yang aku rasa.. rasa lately ni semua benda serba tak kene..
cerita dengan orang? nak cerita ape.. sebab menda jadik pun aku tak tau..
lebih gemar sorang2.. lebih rasa selesa camtu..

faktor usia? haha..
mungkin salah satunya.. tak berminat nak kesahkan ape orang nak fikir..
dah letih nak kisah ape orang nk cakap..dari awal lagi terlampau memikirkan ape orang nak cakap..
terlampau memikirkan ape orang nk kisah.. belum part orang suke aku ke tak..
tak masuk lagi orang yang gemar sangat cari salah.. serius aku penat.. menjauhkan diri yang terbaik..isu2 dunia ni biarlah orang lain kejar..
tak kuasa dah nak layan.. lantak la sana..

12 January 2015

:: sesi persekolahan 2015 ::

assalamaualaikum...
sesi sekolah 2015 baru start harini..
yang bongsu masuk skolah menengah..

rasa macam baru je hantar dia pi tadika..
rasa macam baru je lepas gustikan dia..
before hantar dia untuk sesi orientasi.. dia tetibe peluk..
tapi nampak jugak la muka dia macam takut..

sorang ni memang pendiam lebih...
tanya 3patah perkataan.. belum tentu 1 pun bole dia jawab..
good luck adik..

along tau adik bole bawak punye la subjek2 kat sekolah situ..
yang penting adik kene rajin..
fighting! kata nak sambung jadik designer terhebat kan..
amin.. along doa yang molek2..



05 January 2015

:: taman cahaya seri alam, shah alam ::

asslamualaikum..
cerita sabtu lepas..
outing bersama family katanya..

memang memula macam blank jugak nak kemana la kan..
sebab bebudak semua cuti..
gym pun tutup..jomla beriadah katanya..

plan ke taman botani ni memang tiba2 je..
aku last ke sini pun ntah 5 tahun lepas agaknya..
masa memula heboh pasal rumah salji tu..

sampai taman botani dalam pukul 3..
memang ramai orang la kan cuti2 sekolah ni..
masuk kene bayo la sorang 3 hengget pastu dulu2 nak masuk rumah iklim tu kene bayo masa dah sampai rumah iklim.. sekarang ni dah kene bayo kat kaunter depan je terus..
okey jugakla.. takde la macam menyusahkan nak Que lagik untuk beli tiket kan..

masuk dalam kene tunggu bas shuttle..
3 kali bas jugak la baru dapat naik sebab ramai umat bawak anak2 masuk taman ni..
dulu ade jugak team opismate buat skytrex kat sini.. tapi tak dapat join sebab kiteorg ade program lain jugak time tu..rugi2.. sebab tengok balik trek.. memang best kot..




dah sampai rumah iklim..
rumah iklim ni memang ikut iklim dunia eh..
bukan 1 rumah ade 4 iklim.. hahaha..
sebab ade yang tanya aku, dia ingat 1 rumah ni semua musim ade..
takdenya.. rumah ni kecik je.. space dalam tu pun muat 10 orang je..
kalau lebih memang rasa macam berlaga2 badan la..

cuma aku rasa kali ni rumah tu memang sejuk gile.. 
mulut klua asap oih..haha..
sebab dulu aku penah masuk jugak.. tapi ala2 macam dalam peti ais je gayanya..
sekarang je yang beku.. cuma tahap kelebaran tu aku rasa pihak taman botani ni kene bagi laaa ruang besar sikit.. sian kot family nak amek gambo dalam tu macam tersepit je..




lupa bawak tongkat ajaib..
mujur ade abg baik hati amekkan gamba kiteorang..
mak aku pun ikut laaa senget2 rupa tu..
kehkehkehkeh..


bila keluar dari rumah iklim.. 
ade pulak rumah kecik2 ni..
homeiii... pastu up jugak la ke iG..
ade yang kata rumah kecik ke aku yang besar.. eh! 
rumah ni yang kecik la...haha




dari tapak kawasan rumah2 kecik ni nampak macam menara..
moh ler kite kesana..jauh gakla jalan sampai kaki sakit..
pakai lagi wedge..rasakan..

budak kecik ni.. kemain manja pulak lately ni..
asal jalan suka sangat peluk aku..
kang kejap2 dia peluk lagi..

mak aku kata peel bongsu memang camtu..
dia rasa terabai la tu..
eh? ke nak kene lempang sebenarnya? 
muahahahaha


sefamily..
yang tukang amek gambo.. 
kakchik.. sebab dia tak suka orang amek gambo dia..
bole kira bape kerat je gambo dia..

abang2 gemar menyakat..
pi suruh kakcik amek buluh sebab disamakannya dengan panda..
kejam sungguh abang2 dia..



last dari kiteorang kat taman botani..




seronok jugak la kat sini..
elok je klua dari kawasan ni..
hujan lebat kemain..
dengan segala hormatnya shah alam banjir sebab hujan lebat tahap tak nampak jalan.. 
memasing dah plan nak ke tempat lain pulaknya.. 
ntah memana jela bebudak ni..

04 January 2015

:: antara yang bodoh, pandai & bijak ::






03 January 2015

:: Festival Kraf Johor 2014 ::

haii.. tahun ni tahun ke 2 la aku follow ke johor..
tahun dulu datang buat fesyen show..
tahun ni kena jadik FOH pulak..

gerak dari opis dalam kul 10lebih kot hari rabu.. 
bangun tido bangun tido balik tak sampai2..
adehh..sampai johor dalam kul 4 lebih kot.. 
tu pun hujan lebat gile..memang kompem la basah kuyup..

sampai johor je terus ke plaza angsana..
tengok tempat pastu taklimat ape kene buat..



hari khamis pagi2 kteorang dah bertapak kat plaza angsana.. 
taklimat smua2 pastu rehearsel..
pastu tengahari balik hotel siap2 untuk majlis perasmian pulak..
Alhamdulillah semuanya baik2..

comel bebudak ni..
lembut je menari time reherseal part dorang..
kot aku, memang dah kayu abis dah..
tak tau la kayu golf ke kayu hoki..



didatangkan khas untuk orang2 johor..
amyra rosli isteri si encik sotong..




group protokol yang terlibat..
amacam? ade nampak macam hari raya tak kiteorang?
selamat hari raya korang! 

kat sana memang tak sempat langsung la aku nak merembat ape2..
sebab memang kelam kabut..pastu dengan aku sakit kepala tahap dewa..
rasa nak hantuk2 je kepala kat gazebo yang ade kat situ..
tahap bukak mata pun aku tak mampu dah..
memang sakit ya rabbi..

sebelum balik KL.. je sempat ke kedai buku..
tu pun terkejar2 bas dah nak gerak..
dapat rembat 3 buah buku je...

-_-''

akak leli kata banyak lagi buku lain.
tapi memang aku dah tak sempat nak belek..
dapat buku catatan matluthfi..
memang aku carik sungguh buku tu...
kebetulan ada.. 








 sekian catatan suam suam kuku aku untuk tahun 2015..
harap dapatla penuhi 1 hari 1 entry tahun ni.. haha..
macamkan ade pulak orang nak baca kan..

02 January 2015

:: hari pertama 2015 ::

Assalamualaikum januari 2015.

berlabuh sudah tirai 2014..
ade azam baru ke tahun ni? haaaa.. aku memang dah bersusun azam..
dari aku ade kawan nama azam lagi aku da azam macam2..
hewhewhew.. azam tahun ni memang ade yang aku amek je dari tahun2 lepas..
sebab ade a few list yang belum pun tercapai sebenarnya...
sebab aku bizi sangat buat azam sampai tak ingat langsung nk realitikan azam tu..


  • untuk permulaan tahun 2015 ni.. benda pertama skali aku nak buat.. aku harap sangat2 laaaa aku dapat berentikan masalah addict aku dengan kasut..kadang beli pun.. sekali je pakai... pastu tak pakai dah.. balik2 yang aku sarung sat lagi kasut yang sama je..kalau mak aku nampak rak kasut aku kat opis dengan dalam keta.. kompem aku kene ceramah sampai ke sudah.. tapi nampaknya azam cuma tinggal azam sebab sempena 1 januari 2015..aku dah tambah koleksi kasut baru..hahahahha... terima kasih vincci sebab buat sale.


  • seterusnya aku harap sangat2 tahun ni aku dapat perbetulkan lagi banyak keadaan yang tak betul..mak selalu doakan aku jadi lemah lembut.. sopan.. tak basuh pinggan macam basuh kerang..tak jadi tarzan panggil adik dari depan rumah.. takde lagi muka bengis macam singa lapar...tak bawak kete macam F1..eh! teruk betul peel ngko ni nad.. hahaha.. mudah2an la dipermudahkan..amin..


  • aku selalu harap aku ada lebih banyak masa lagi nak bawak mak aku sana sini..sekarang ni pun bole dikatakan dah macam kutu rayau.. meru - kL - Meru tu dah macam depan rumah pi dapur je... mak aku pun redha je mana aku bawak dia.. kadang saje je bagi jalan jauh..padahal jalan dekat ade.. kehkehkeh..mudah2an jugak Mak Abah aku selalu sihat.. supaya sampai masanya nanti dapat balas jasa dorang.. Ya Allah, mohon lindungilah Mak Abah selalu..amin..


  • aku rasa aku kene masukkan jugak azam tahun ni dengan elakkan dan jauhkan diri dari manusia2 saiko.. sebabnya? takpe.. tu kira masukkan dalam azam untuk tidak bercerita dan terlampau rajin sangat bercerita dengan orang jugak.. haha.. orang sekarang ni kan memang paten carik silap orang lain sampai lubang cacing.. haha.. perangai sangat..

  • harap2 aku bole jadi anak,kaklong,teman,kawan,sahabat dan pekerja terbaik dari sebelum ni untuk semua orang.. mudah2an jugak aku bole naikkan prestasi keje aku yang kadang2 macam graf ni.. kejap naik kejap turun.. amin.. 

  • mudah2an Allah makbulkan doa kaklong aku yang masih TTC.. Ya Allah, makbulkan doanya.. mudah2an ada zuriat soleh solehah buatnya.. amin..

  • last sekali.. misi aku tahun ni aku nak kurus dengan jayanya..haha.. tu misi 8 tahun lepas yang aku asik c/f ke depan je..ntah bila ntah nk kurus.. hadoiii 
mudah2an azam bukan sekadar azam je tahun ni..
mudah2an Allah lindungi negara kami Malaysia juga.. amin..







01 January 2015

:: suka duka 2014 ::

banyak benda yang jadi sepanjang 2014..
ada yang plan dan ada yang tak pernah dijangka..
kalau ikut aku, sebenarnya aku tak pernah sikit pun rasa nak ingat ape yang dah jadi masa lepas..
yang lepas biarlah lepas.. 
sebab aku dah bersedia hadap hari akan datang.. 

Alhamdulillah..
selepas jatuh bangun dan jatuh lagi berkali2..
aku rasa aku makin strong lebih dari biasa..
lebih rasa cool lebih dari dulu..
lebih banyak berfikir dulu sebelum buat tindakan..
*kecuali beli kasut, syaitan smua tu*

 takde yang menarik sepanjang januari sebab aku tak ingat pun ape yang jadi januari 2014..
so good... kehkehkeh..

 masuk februari  ade la jugak pi pameran doremon.. gile kartun kan.. klau ajak mr.captain, memang ke sudah la dia tak layan.. haha.. pastu sempena HKK dpt pulak peranan baru masuk grup protokol.. emm.. mesti sebab aku kurang sikit perangai protokol..tu yang bos suruh belajo perangai tu biar terpimpin sikit.. 

 bulan mac  paling best sebab aku dapat peluang pegi tengok teater suara kita kat IB.. 
serius tu part paling best..
memang aku terpegun gile sebab aku betul2 nak pegi teater tu..
sikit2 ade jugak dorang lakonkan semula watak dorang kat movie maria marian, merah pastu ade lagi.. memang tak ingat dah nama movie.... 
erra fazira tu memang lawo... suara ziana power pastu awie memang lawak.. 
homei je rasa.. haha..
tenkiu so much yang kasik peluang pi tengok teater tu...
wiwiwiwiwiiiii...

 april aku kene pegi pulak team building kat taman negara, pahang..
best memang best.. yang tak bestnya dapat bilik kene pulak duduk sorang..
macam mongok rasanya.. dah la dalam hutan.. seram nak mati oih..

 tahun melawat terengganu.. haha.. xde2.. ni kene jadik pulak urusetia kurang setia ke meeting designer.. haaa, aku sempat la jumpa kawan lama kat sana.. memang makin kuruih tengoknya..
pastu dapat pulak bekalan ikan pekasam sebalang.. banyak kemain.. 
nak suruh mandi pekasam ke ape..adoiiii..

 Happy birthday to me.
tahun ni tetap sama.. takde yang menarik.. 
umur baru.. fasa baru.. dan menginjak ke perangai baru..
haha..

bulan julai & ogos aku bizi nak kurus..
tapi sayang.. memain je lebih..
memain pun ade la jugak less 5kg.. 
power2...haha..

september dgn oktober aku tak tau ape aku buat.. dah lupe dah..
haha..

november aku rasa aku selepas last 2008 baru la dapat pegi MAHA kat maeps tu..
tu pun malam sebelum pegi dapat la kene sekali tayar pecah kat setia alam..
mujur laaaa nowan ade.. dia yang tuka tayar.. harap aku??
memang harapan laaa...

disember akhirnya menyusul..
selamat laaaaa akhirnya hadirkan diri kat course wajib..
perghh.. lega oih 1 keje da selesai..
sekarang nak tempuh tahun depan pulak...



cerita dunia sepanjang 2014

  • hilangnya pesawat milik MAS MH370 pada mac 2014
  • 5 remaja mati overdose ketika future music festival 2014 pada mac 2014
  • malaysia dilanda jerebu dan kemarau sehingga terdapat catuan air.
  • kontroversi besar bila cadbury dikhabarkan TIDAK HALAL pada 2 jun 2014
  • jalan imbi meretak pada 2 july 2014
  • 15 july 2014 kecoh kisah kiki kamarudin bersama CDM25 yang membuktikan pompuan pun bole jadi samseng *yg ni tak tau la cite sebenarnya ape, viral je lebih*
  • Ogos 2014 TS Khalid ibrahim dipecat dari PKR dan digantikan dgn MB baru Azmin Ali
  • 19 oktober, kontroversi 'i want to touch a dog'
  • soalan bocor UPSR
  • kapal terbang milik MAS MH17 ditembak jatuh di ukraine
  • tanah runtuh cameron highlands pada 5 november 2014
  • Musibah Banjir melanda semenanjung malaysia pada disember 
  • 28 disember sekali lagi dunia dikejutkan dengan tragedi kapal terbang milik airasia indonesia QZ8501 terhempas.
  • minggu yang sama kapal terbang yang juga milik air asia mendarat cemas di filipina.

pelbagai ujian dan dugaan yang kita hadapi sepanjang tahun 2014..
mudah2an semua yang berlaku ada hikmahnya..
selamat tinggal 2014
dan
selamat datang 2015

mudah2an kita semua dalam lindunganNya selalu..
amin..