aku hargai...

22 September 2015

:: pengalaman 1st buat buku pink @ KK ::

tak nafikan la kan...
aku memang dah disogok dengan cite2 perangai nurse yang maha dasyat perangai dorang ni kat kk..
sebelum nak buat buku pink pun aku dah tanya jugak kawan2... 
gugel maklumat siap2.. 
ape kene bawak.. 
ape kene ade...

1. skali kad @ sijil nikah kene bawak... 
*ni pun kalau la nurse tu mintak.. macam aku memang tak mintak pun dorang tu..*
2. gambo scan baby... *ni memang dia mintak sbb kang dia lekat kat buku pink tu je*

sebelum sampai ke kk yang sepatutnya aku kene refer...
jenuh jugak la aku jalan dari 1 kk seksyen 7 smpailah ke kk seksyen 19...
kes campak sana sini memang aku dah jangka da pun... 
sebab kawasan rumah aku tu masuk ke area mana pun aku tak tau sebenarnya.. 
last kat kk seksyen 19 tu baru la dorang kasik detail suruh ke puchong.. 
oih! jauh amat ni campaknya..
skali pegi sana.. eh! laaa... dekat je haa dengan rumah pun...
ok la.. tapi bknla kk aku rasa.. 
ni macam sejenis klinik desa je.. takpela, asalkan tak ramai sgt.. 
then smooth je okeyla kan..

pertama kali datang aku aku 9weeks kot...
ikutkan dorang.. sebenarnya kene 10 or 12 weeks camtu...
mana laaa aku tau.. sebab ade je akak2 opis ni kata dah bole pegi..
makanya pegila... 
tapi betul jugak la.. awal2 nurse ni dah celupar..
nasib baik laaa.. mood aku baik pagi tu.. 
kot tak memang aku sound dah.. 
macam biadap sangat plaknya.. 

Alhamdulillah byk yang dipermudahkan..
nurse yang akan berurusan dgn aku pun aku rasa utk 1st time ni oke je...
kecuali yang kat kaunter tu la.. rasa nak aku hempuk je.. huh!

banyak jugak info nurse ni bebel kat aku..
tapi utk 1st time memang serius berkerut2 dahi aku..
ape kebendanya dia membebel ni..haha...
takpe, next time bole jumpa then tanya lagi ape mendanya...

ade yang tanya kenape pegi kk kerajaan klau dah tau nurse memang perangai sangat?
haha.. sebab aku tak nak amek risiko.. 
dorang nk biadap dengan patient.. lantakkan.. 
asalkan keje jalan.. 

ade je yang susah payah suggest aku ke swasta..
tak payah menunggu.. semuanya baik2 je.. 
takde kene minum air gula.. *fobia sangat dorang dengan air gula*
haha.. aku tak tau rasa dia camne.. jadinya tak bole nak komen..
cuma dari awal memang gerak hati aku memang nak ke gomen..
taknak la membazir ke swasta demi pelbagai keselesaan yang teramat sangat kononnya..
aku dah biasa susah.. takpela bersusah pun.. =) 
lagi pun pengalaman 1st.. biarla aku sendiri rasa semua tu..

buku pink aku setel dalam masa 1 jam..
okla kan.. takdela berjam2 sangat nk tggu turn kene check..
cuma kene pegi banyak nau seksyen..
kejap check urine..pastu check darah pulak.. 
pastu check baby.. haaa.. cukup 1 jam... 

so.. taraaa..
siap dah buku pink kite...
mudah2an semuanya baik2 selepas ni..
ameen..


18 September 2015

:: mom & dad to be ::

 lama jugak peram walaupun sebenarnya rasa nak sangat bercerita..
Alhamdulillah..
Allah izinkan aku rasa membawa harta pinjaman Dia yang paling berharga...

aku tak tau nak cerita macamana..
cuma tengahari beberapa bulan lepas..
terdetik jugak la someting kan..
cuma aku tak nak mengharap benda yang kita sendiri tak pasti..

1st time check..
memang ke tong sampah la preggy test tu..
sebab dah rasa hampa jugakla..
elok je nak balik rumah mak, ntah kenape aku bole pulak carik balik test tu dalam tong..

perghh..
aku dah mula terkagum2 ni..
betul ke ade double line ni.. haha..
1st time ooih.. memang aku tak tau la kan..

rasa was2..
tapi aku memang tak terus bagitau mr.capt la kan..
kang klau preggy test tu kenakan aku..
da hampa pulak dua2... -_-''

laju2 tanya mak..
betul ke ni? tapi apsal line 1 lagik ni macam tak clear?
curious sungguh ai wehhh....

rupenya mak cakap..
even ade 1 je bold kat situ tapi takde line pape2..
memang kompem dah tu..
eh.. yeke? kesian.. tak penah pun aku gugel menda2 gini....
langsung tak tau.. walau ramai je kawan2 dah kawen beranak bagai...
takde nak tanya langsung.. hahahha...

pastu baru la nak tanya..
kengkawan banyak suggest carik clear blue preggy test..
okeh.. terus laju2 carik kat watson..
tak sabar sungguh nak tunggu pagi esok..
memasing suruh test pagi.. nak tau betul2..

Alhamdulillah..
3 kali test.. semuanya membawa kepada jawapan yang sama..
Alhamdulillah..baru la ade gaya nak cerita dgn mr.capt..

tapi part paling klakar..
betul jugakla kot..
kejadah mendanya dia nak tau preggy test tu rupe ape kan...
bila je aku tunjukkan test tu, mr.capt terus tanya..

"ape menda ni?"

aku pun terkulat2 la nak jawab ape mendanya ni..
adoiii.. ape pulak la aku nak cakap dgn dia ni... haha...
terkebil2 aku.. mujur aaaa test tu ade details kan..
takyah cakap.. dia baca sendirik laaa....

syukur Ya Allah..
banyak sebenarnya cerita episod bersiri selepas tau yang aku bawak si kecik ni..
ujian.. dan orang kata ni fasa kenangan untuk kita nanti..


Assalamualaikum sayang..
umi dgn ayah tunggu awak ye sayang.. 
mudah2an awk membesar sihat,comel, gebu gebas macam umi.. 
semoga awk sangat2 behave sepanjang ada dengan umi..
mudah2an semuanya baik2 dan dipermudahkan.. 
ameen.. ameen.. ameen... 


:: ole ole dari kota cinta ::

jenuh la aku menyanyi kat orang yang nak pi kota paris..
teringin sangat2 haih nak ade keta api bawak nama sendiri ni... 
dia punye teringin tu lain maciammm...
macamkan prasaan nak makan kambing bako tu laa..
amboii.. over sangat awk ni ye..
semua2 pun nak.. manyak cantik!




tapi dek kerana ada kawan yang memang sangat baik hati..
balik je paris.. kita dapat ni... yeay!
dia punye gembira..
sampai rasa nak hug2 je kakak kitew tu tau..
auwww.. auwwww... :)





selamat park atas tu..
homei ngat haih..

15 September 2015

:: pasal chef paling cantik ::

aku ni memang jarang amatlah kan nak tengok program2 masak melainkan tertengok..
macam last week tertengok junior masterchef amerika.. yang masak semua budak2 12 ke 13tahun...aku pun terkagum2 laaa tengok skill dorang masak..
sebab masa aku 13taun, paling hebat pun goreng telur dgn masak megi..
nak masak2 lauk pauk ni? memang jawabnya sape pun tak makan..
pernah je jadi masa aku bujang lagi, abah memang takkan makan kalau aku yang masak...
haha.. sebab tak ikhlas.. rasa memang kompem out la kan.. jangan harap laaa ade skill rasa pelbagai tu.. ntah hape2 jadinya...

sebab tu bila dah dekat nak kawen.. aku punye takut bukan pasal life berdua..
tapi bila aku kene masak utk mr.capt.. MashaAllah dia punye ketar..
Allah je tau... ntah brape kali aku tanya dia, sedap ke? pedas sangat ke? ok tak?
ada rasa pelik tak? haha.. dia punye gelabah.. lain maciammm....

ni tertengok pulak page chef paling hot!..
adoiii.. apesal dorang ni hebat sangat.. aku rasa dulu program yang mak aku suka betul tengok program nigella lawson tu la.. asal dia bukak je kebetulan ade siri nigella tu.. kemain mak panggil aku...mak cakap da la cantik amat... masak main campak2 je..
skill power tapi semua perfect... tapi akui la.. memang hebat sangat pun... kagum!

baru la aku tau farah quinn ni rupenya cheff..
adoii.. tapi dah kenape jadik juri maharaja lawak plaknya?
tak penah pun tengok program masak dia.. tapi anak sorang macamni punye cantik?
ciss.. ingatkan tak kawen lagi.. apesal lawa sangat oih....
jeles betul tengok orang ade pakej cantik & pandai masak ni..
kagum sungguh...

aku ni hari2 la kene pikir ape nak masak..
ikut perut aku, aku balik mandi siap semua..
aku nak tido je.. tak lalu dah rasanya nak hadap kuali minyak segala...
kalau rajin amat, ade la aku masak 3 4 jenis lauk...
padahal mr.capt je pun yang nak makan...
kalau tak rajin.. aku masak sardin je.. wahahaahhaha....

rajin amat aku kan...
tah bila aku nak upgrade jadi power masak..
power baking.. adoiiii..
bab baking tu yang paling lembap sekali....
kesian kesian kesian...

:: gejala2 teringin apam bersusu ::

 bab mintak2 orang buatkan makanan memang aku terer sangat sekarang..
pantang orang post... laju2 aku mintak... wahahahhaha....
sebab dah merasa macamana suffernya tak lalu makan..
sampai masuk spital... sampai kene masuk air 6 botol..
perghh.. taknak masuk spital sebab demam teruk dah..
fobia..

sabtu dok belek2 pesbuk..
nampak gambo apam susu.. haaaaa...
aku dah tau sape yang aku nak tuju suruh buatkan ni...
wahahhahaha.. sape suruh dia rajin sangat upload gambo baking2 kan...

mujur cuzzy kata ahad dia balik dalam tengahri..
so sempat la dia bake kat rumah mak dia pagi2 tu..
esoknya pagi2 lagi dia dah watsapp..
dah siapppp...

amboiiiii
awal betul bangun pagi mak budak ni..



punye la banyak dia masukkan dalam bekas..
ni je sempat aku amek gambo..
sendiri mintak... sendiri hadap..
offer kat orang pun hajak2 ayam je sebenarnya..
kehkehkeh...


punyelaa siap letak chips coklat lagi..
memang lagi gembira la ai...
nak harap sendiri bake memang tak jadi ape laaaa...
buat puding roti pun dah rasa nak lempar ke dinding... huh!
takde seni langsung bab buat kuih ni..
kite beli je.. senang..


thank you so much dear cuzzy!!

14 September 2015

:: oldskool cafe wiwi eriana ::

jumaat minggu lepas... 
kegigihan sangat.. petang tu laju2 da watsapp mr.capt..
bole tak malam ni kita nak dinner kambing... 
mujur laaaaa dia okey... 
kot tak, mau aku pi drive sendiri.. haha..



lama jugak classmate dok gebang pasal cafe ni..
yela yang buat biz ni pun kengkawan jugak..
tapi sebab aku jauh, rasa macam alahai bercintanya nak pegi..
tapi hari tu nak jugak.. ntah ape punye peel.. 
beriye nak jugak...aku rasa kalau tak dapat mau aku sentap sampai ke sudah... 
mujur mr.capt okey je.. ai lebiu much! haha



taknak nasik2..
nak kambing bako je..
part tengah makan ni la memacam halnya..
bole pulak laaa ade aksi tulang kambing terbang.. adoiii...

mr.capt siap cakap.. "ait? kambing idup lagi? ingat kene bako mati dah.."
cisss.. ketawa beso aku.... memang tak bole nak kontrol gelihati nau..
nasib baik laaa bukan terbang ke meja sebelah..
kot tak memang laju2 aku ajak balik.. wahahahahaha



ni keadaan kedai waktu siang...
gambo ni aku amek dari fb wiwi eriana..
pi la tengok betapa ramainya orang yang datang kedai dia sampai buat aku terpengaruh jugak tu...



meh kite share pasal kambing bako dan ape yang special sangat..
untuk orang macam aku.. memang aku suka sos pedas..
tak la pedas sangat.. tapi aku rasa amatla memenuhi citarasa aku..
sebab aku bukan la kategori orang yang gemar sangat dengan kambing kan..
ada aku bedal.. takde aku tak heran... gitewww...

tapi sejak makan kt oldskoolcafe ni..
terus rasa apesal sedap sangat ni oih...
mr.capt punye review lagi dah macam master chef..
dia cakap.. kambing tu dia bako perfect... 
walaupun ade hangus2 sikit tapi hangus2 tu yang buat makin sedap..
haaaa ngko.. ketawa kemain aku dengan review dia..


ni la owner dia...
ex classmate aku masa sekolah dulu...
tah bape taun pun aku tak ingat dah yang kteorang ni sekelas...
dulu dia kemain la beso...
sekarang da kurus slim...

oihhh.. jeles amat..
kurus dia kalah aku..
moh la singgah kedai dia kot ade yang tringin kambing bako..
ade je masak lain.. tapi yang special dia kat sini.. memang kambing la...

land mark dia jalan kopi, meru klang...
waze memang bole jumpa.. dekat sangat dengan jalan beso...



11 September 2015

:: pasal pemandu malaysia yang ekstrem dan minyak ::

tetibe macam nak respon pasal orang isi minyak lepas tengok kisah pemandu ekstrem dan minyak ni.. terus buat aku gelak sendiri.. sebab memang tak nafikan langsung semua2 tu aku penah buat.. haha...

tapi lagi dasyat adik aku la..
kalau bole hos pam tu betul nak kene lurus macam pembaris..
sumpah sampai sekarang aku memang tak faham kenape kene buat camtu...
dia jugak yang selalu bising suruh isi minyak malam2 sebab klau isi siang, minyak kurang pasal panas.. mana teori dia dapat, memang sumpah aku tak tau la kan...

banyak sebenarnya kisah aku dan sama jugak pemandu yang lain bila cerita pasal minyak...
asalkan minyak naik, berlumba laa orang pakat klua pi isi minyak...
teringat balik kisah taun sudah...
minyak memang da paras2 bahaya...
pulak tu aku still kat bukit bintang lagi baru klua opis, ada event menda ntah masa tu balik lambat..
elok je sampai petrolpam dah pukul bape tah, penuh gile kete...
memang aku dah cuak kemain laaaa... Que pulak panjang..
kete aku bole ke pi depan lagik ke tak pun siyes dah tak tau..
macam rasa perghh... dugaan sangat ni..
time minyak dah nyawa2 bole pulak Que panjang..
tapi mujurlaaaa kan sempat.. kot tidak..
tak mampu aku nak menolak..

sekarang..
diri sendiri pun lupa bila last drive..
sebab sekarang semua pun suami yang buat...
sampaikan aku penah cakap.. rasa macam dah takut bawak kete...

punyela suka mr.capt..
sebab dia tau sangat betapa hantunya bini dia kalau bawak kete..
eh! ni kisah minyak ke kisah kete?
haha.. sama jelaaa....




08 September 2015

:: karnival usahawan desa 2015 ::

sabtu lepas punye cerita.. memang takde buat menda pun kat rumah...
jumaat tu mr.capt memang da cakap nak pegi KUD ke esok.. 
eh, nak bawak ai okey je.. ngeh ngeh...
walau sebenarnya bukan la nak pegi sangat.. 
tak daya pun nak jalan... 

bole tahan ramai jugak sebenarnya yang pegi..
ade yang park kete kat depan bangunan mahkamah..
kemain jauh haih.. mujur laa aku suruh mr.capt jalan depan sikit.. 
sure ade park punye dekat2 tu.. takkan la takde langsung kan...



elok je masuk.. memang tak amek langsung gambo ape yang ade kat khemah..
dengan bersesak orang.. nak kluakan fon pun macam payah..
yang aku gigih nak amek gambo..dengan cik piah je....
tu pun sebab nak tunjuk kat pakcik aku.. kehkehkeh..
memang dia peminat abis dengan cik piah ni..
ntah ape yang suka nau nau ntahnya..




target utama aku kesini sebenarnya nak jagung..
pastu memang nak carik laksa.. sebab aku dengar iklan kemain tungtang ade macam2 laksa..
okeylaaaa.... takdela takde rasa sangat laksa ni..
bole makan la jugak.. cuma kalau mak aku yang buat lagi sedap la..
pastu jumpa golden melon.. mujur ade tester sebab memasing pun tak tau macamana rupe isi golden melon tu.. sedap ke dak ke tak tau.. tapi lepas makan.. eh! manis la..
rasa macam tembikai susu.. tapi manis lagi golden melon.. gitewww



elok je nak balik nampak beca bersusun...
macam2 rupe ade... kemain lawanya...ade minions..
hello kitty,doremon.. eh..
memacam la... banyak sangat...



ade kete kuda jugak.. tapi kuda takde..
kuda ade dalam kandang lagi...
sekor tu tido agaknya.. elok je pejam mata...



 yang ni agak kong ajo..
nasib baik aku tak tergolek kene sergah dek kuda..
kemain gelaknya mr.capt tengok....

sape suruh amek gambo dekat sangat..
padan muka!



pastu takde pun nak jalan2 kemana2 lagi da... 
balik rumah tido..
penat sangat haih nak jalan ke smua khemah...


01 September 2015

:: semua pun rasa annoying! ::

lately ni sangat cengeng..
silap sikit, berjurai2 la ayaq mata..
tu belum part sakit pinggang mencucuk2 rasanya..
pun berjurai jugak ayaq mata.. adoiilaaa...

masuk fasa semua menda pun hamis sungguh..
semua pun nak muntah tengok..
semua menda pun langsung annoying nak tengok..
semua pun rasa sakit hati sampai tahap menyampah..
orang kata normal..tapi aku rasa tak normal..
badan langsung tak daya.. sebab biasa2 sebenarnya paten tak reti duduk diam..
ni asiklaa nak tido je... berkurung dalam bilik, senyap kejap..
mula la hanyut...

balik kampung kemarin..
pagi2 da bangun semangat nak ikut mak dengan sil pi pekan sehari...
da fikir nak beli ikan.. nak carik sayur.. bawang abis.. cili abis..
banyak menda pun abis.. sebab dah berminggu tak pegi pasar..

punyela mr.capt tanya, okey ke nak pegi?
kompiden level kene tinggi..bole! mak jalan tak laju pun...
rupenya... mil jalan lagi laju dari aku..
elok je ha.. aku ni yang dah berjurai2 peluh.. nak pitam nak pengsan semua ada..
teruk betul perangai.. padahal selama ni gagah je pun pegi pasar sorang2..
langsung tak heran bila kene jalan sendiri..siap bole round setia city mall dari hujung bangunan ke hujung sana lagi...

1st trimester yang aku rasa memang lembik..
makan tak nak.. minum susu tak nak.. semua pun langsung taknak..
masak kene pakai tutup hidung.. -_-''

nasib baik laaa jiwa nak masak kene paksa jugak gagahkan..
tak sampai hati sungguh nak suruh tapau..
jadinya.. masak pastu duduk.. masak pastu duduk semula...
nangis! sebab penat.. penat lebih dari biasa...
penat ke bilik air tak sudah2..

aku harap aku kuat sebenarnya..
walaupun kejap2 nangis.. kejap kang nangis...
omaigod! cengeng sangat..
tengok tangan, kiri kanan dah berparut..
banyak jarum dah masuk..

29 weeks more..
mudah2an Allah berikan sepenuh kekuatan...
mudah2an, inshaAllah..