aku hargai...

20 June 2013

agenda

dulu.. aku xtau ape sebenarnya kegunaan blog ni..
awalnya bila aku tgk mai ade blog.. aku pn mcm tertarik gak...
bg org yg suka tulis memacam ni.. mmg sesuai sgtlaaa...
zaman2 tulis diary guna buku tebal2 da lama pupus kot.. 
xdenya nk menulis da memalam buta.. tp dairy guna buku ni mmg aku penah jgk la buat.. cumanya byk menda merapu merepek je..

dulu.. cikgu aku ckp.. diary tu untuk kita merencana agenda kita keesokkannya..
bukannya menulis ape yg da kita lalui harini..tp setiap kita kn ade pendapat masing2...
bila ade blog..aku rasa blog aku awalnya mcm sesi luahan perasaan..(smpai skang pn, cuma xla sekerap dulu kot..) kadang2 aku rasa cm puashati gak la.. sbb ni je pn yg aku bole buat bg slow2 stress aku blah.. maklumlaa.. aku ni over sensitive.. kadang org ckp sikit je pn, aku da tacing...
tp aku bkn jenis nk lawan blk melainkan aku rasa perlu..

sekarang.. aku xtau ape da aku buat dgn blog ni.. rasa mcm nk menulis pn da xde rasa..
kadang2 blogwalk kt uma mereka2.. dok jadi pembaca je.. xpenah pn smpai nk tggl jejak..
pemalas kan.. haha.. okla.. ni mmg penyakit malas da datang.. lenkali je laa taip lg..  
sbb ni pn kak iman kata dia malas baca.. sbb panjang sgt taipnya.. 
yela2.. xtaip panjang2 daaa.. (harini je)

ok.. bye

19 June 2013

NO WORDS ;)

susah nk jadi sahabat yang bole dikatakan setia..
tapi hati ni.. aku belajar 1 perkara.. 
yg lahiriahnya walau tidak sempurna... tapi aku rasa itu yg terbaik utk ikatan sahabat antara aku dan mereka.. ntah, aku mcm dipaksa utk mengatakan.. ye! aku sahabat dia..

ceritanya bermula..
tanggapan pertama ketika melihat dia...

dia bakal bawak masalah kt aku!
dia ni kaki bodek!
dia ni mcm perisik.. fbi kot.. ishhh!
dia ni apesal bole tercampak kat sini eh.. mesti jd spy si polan ni.. huh!

selepas beberapa ketika...
tanggapan berubah..

aku tiada kata2 lainnya..
sekadar menerima dia ape adenya.. 
kerana dia menghormati pendirian aku ape adanya...

susah nk explain ape sebenarnya yg jadi hari ni..
tp kerana hari ni.. aku belajar sesuatu..
erti menghormati hak privasi dia dan mereka..
cuma 1 persoalannya.. 
kenapa agknya, perkara sebegini mudah2nya disalah erti?
bagaikan tidak dipercayai..

namun... naluri kuat menangkis..
apabila diduga dgn hadirnya parasit yg berkelakuan serba hebat..
haha.. sayangnya.. tidak dapat menangkis rasa percaya aku pada dia.. 
sayangnya.. nilai sahabat pada aku adalah yg tertinggi menjulang ke atas sana..
satu yg aku cuba sampaikan pada sesiapa jua...

hormati walau dalam ape jua situasi keadaan sahabatmu..
inshaAllah.. segalanya pasti serba sempurna..
walau bukan 100% nyatanya dia sempurna..

kepada mereka yg di sekeliling aku...
walau ape jua jadi.. mungkin bukan aku dulu yg akan kedepan..
tp cukuplah aku sebagai pemerhati yg menghormati dasar hak dan kepentingan kamu2..
kerana aku juga manusia.. kerana aku juga bukan serba sempurna.. 
kerana aku juga tidak lari dari salah dan silapnya..
tp mewakili diri aku dan mereka..

hormati dasar peribadi mereka sudah cukup membuatkan dirimu dapat disayangi seikhlasnya..

17 June 2013

bila mana perwatakan bagaikan berbisa

seiring dgn hari2.. 
aku bagaikan mengeluh mencari2 yg tidak pasti..
mencari ape yg aku xtau bila akan aku temui.. 
mencari2 apa yg sepatutnya dan yg sejatinya serta diyakini berpaksi yg maha kuasa..

tatkala aku cuba memulakan langkah utk sesuatu..
aku bagaikan dipaksa berhenti..
adakah lontaran kata2 aku berbisa?
adakah lontaran kata2 aku kerana tiada unsur setia?
adakah lontaran kata2 aku tidak berpaksi yg nyata?

semakin aku dipaksa berhenti..
semakin laju aku cuba berlari..
aku bagaikan mengejar bebayang sendiri..
seolah aku bagaikan menongkah arus sedang itu membawa kemusnahan sendiri..
tatkala itu.. aku cuma xdapat meneka apekah ni sebenarnya yg aku cari..
atau akhirnya melukakan diri aku sndiri.. 

12 June 2013

hanya aku

maaf..hamba xpernah follow cite teduhan kasih atau yg sama waktu dgnnya..
hamba pn bkn kaki drama..
dan hamba xsuka nk tgk drama yg ade 4juta kali iklan..
pastu episode mengalahkan sinetron panjangnya..
maaf...maaf..maaf...

hamba mmg pemalas yg teramat dasyat..
hamba xtau knp hamba xsuka tgk drama yg jahat nauzubillah..
hamba xsuka tgk drama yg penuh hasad dengki...
hamba xsuka tgk drama yg punya kisah curang.. penipuan..mempermainkan dan dipermainkan..

maaf.. itu bukan kategori drama pilihan hamba..
dari hamba dok tgk cerita cmtu.. baik hamba tgk astro oasis..
sejuk sikit hati hamba yg serabut...
xpun hamba tgk astro ceria.. silap aribulan.. hamba pn bertukar jadi kartun gak....

hamba bosan dgn drama yg xsudah2 menyiksa..
menyakitkan hati... pastu siksa diri sendiri.. 
hamba mmg punya pandangan hamba sendiri...
mungkin ada masanya kelihatan pelik.. knp mereka tnya pada hamba drama2 tv sedangkan hamba x follow pn cerita mcmtu...

xpe.. mereka xtau hamba lebih sygkan cikted.. hamba lebih sygkan bantal hamba..
hamba lebih sygkan bilik tidur hamba dari dok tgk tv.. sbb hamba xsuka tggu drama abis penuh iklan..nk kasi drama...jgn bg iklan.. semak mata hamba tgk...

jadi jgnla tnya hamba tentang teduhan kasih ke... SSID ke.. sbb hamba x follow langsung cerita tu..
hamba beli novel dan baca.. jadi hamba xyah tgk tv.. haha...

sekian penjelasan hamba..

psst! hamba suka dgr ost drama je..
sbb hampir 16jam waktu seharian hamba tolak waktu tido,makan dan solat...
waktu hamba penuh dgn lagu je.. benda lain hamba xmau tau..

11 June 2013

FIGHT for NOTHING

tak banyak cerita yg aku nk sampaikan..
sbb aku rasa aku da semakin mengalah..

fight for nothing!

terbayang kemarin...
kaklong temankan jalan sesama turun lobi menuju ke kereta masing2..
kaklong bgtau... stop do that..

stop fight!

mungkin kaklong xfaham.. 
dan mungkin jgk kaklong yg nk aku fahami dia..
please kaklong & bff

for this time.. let me choose by myself..
sungguh! aku sedar.. kamu2 semuanya mengambil berat..
kamu2 menjaga aku yg paling kecil diantara kamu2..
dan aku sedar.. aku byk pilih jalan yg sakiti aku sendiri sebenarnya..
tp percayalah.. sesungguhnya kerana berlakunya cerita begini..
aku semakin cekal...aku semakin dewasa..
aku semakin rasa ini yg mengajar aku sebenarnya....


tiada yg sedar walau sikit hadirnya..
tiada yg kelihatan walau sikit dimatanya...
ye, aku da semakin penat.. langkah aku da semakin perlahan.. 
tatkala ni.. aku cuma mencari yg sejujurnya..
bkn untuk aku disini.. tp disana nanti..

mungkin juga.. 
perjalanan sehari2 aku da semakin buatkan aku keliru..
tanpa aku sedari.. mereka yg cukup hampir...

kemarin.. aku sedari sesuatu..
sungguh! perasaan teruja aku tiba2 berskala besar... 
bagaikan fahami.. aku akan slalu menjadi pantas.. 
buat research.. dan nahhhhh! aku ketemui sesuatu...

persis... tidak mahu terburu2 seperti kebiasaanya..
langkah berhati2 harus ada

insha Allah..

janji Allah sentiasa pasti bukan...
aku percayakanNya..
sungguh..



kemarin punye cerita..

buat auntie dan uncle kesayangan hamba..
korg smua risaukn kakya eh..
dun worry..kakya ok n still ok..
masing2 berlumba2 nk carikan kakya kawan..
haha.. sabor2... 
kakya bkn x setuju dgn pilihan auntie & uncle...
tapi jalan hidup kakya.. 
biar kakya uruskan dgn cara kakya sendiri ye..
asalkan x mengubah diri kakya dan kasih kakya pada semua..

^_^




10 June 2013

kabinet yg menghuru harakan keadaan..

aku ni idak ler terer mana.. tp kot nk tgk aku buat klakor jd pompuan handal...
tgk la ape aku kejekan ni.. haha..
sumpah stress... sakit tgn ahkak.. pastu sambil skru sambil amek gambo.. 

aku update ni kt IG dok kena gelak je manjang dgn rizal..
hampeh punye kawan..

mana tidak eh.. aku mana amek kemahiran hidup time skola menengah dulu pn main aci larik..
ni skrg nk suruh aku pasang kabinet ni? fuhhh! fuhhhh! 

ni yg aku da lambakkan.. korg nampak tu... pisau tu ape funtion duduk situ pn aku xtau kekdahnya... haha.. stressss ahkak...


selepas operasi pasang2..
time nk masukkan slide blkg tu.. bole plak jadi cm gini.. 
kambing tul!
puas laaaa aku dok tolak2 slide blkg tu.. haram nk geraknya... 
sudahnya mmg kena unskru blk laa dinding tu..
kan da jadi keja plak da.. cissss cisssss...



tadaaaa... akhirnya siap..
tp cer korg tgk ape jadi dgn kabinet comel aku ni..
ade sesape dapat kesan sebarang yg x brape nk puashati? 
haha... 

lantak! 
malas aku nk kejekan balik... 
pasang ni je dekat sejam..
lg nk suruh bukak balik? mmg kirim salam laa jawabnya..
aku da penat..mata da pedih...

sukehati ler sana nk jd ape.. haha.. 
janji ko ade rupe almari sudah.. 



09 June 2013

happy birthday adik

happy 8th birthday hafiz haiqal

^_^


da beso adik kakya..
ingat dulu kecik2, pantang nmpak kakya...
laju je nk ikut... tp dlm cmtu pn still takut dgn kakya gak..
kakya marah sikit je.. tersedu2 adik nangis...

adik.. wat ever happen.. 
kakya loving u till the end..
be a good boy..smart boy..

semoga menjadi anak yg membanggakan ibu & abah
kalau nakal jgk.. kakya xnk belikan kek lg for another birthday..

walaupun ni pn mak yg ingatkan kakya..
sbb kakya xingat langsung date da..
bkn sbb kakya x sayang adik tau..

happy birthday sweetheart





si sepupu cilik yg manja sgt nih...

07 June 2013

ini cinta hati saya =')

ni cinta hati dunia akhirat sy paling tinggi takhtanya...

betapa hebatnya cinta hati ni dimata saya
 cekalnya hati si cinta hati ni

sy sentiasa cuba jadi mcm dia..
tp sy tak sekuat dia..

cinta hati sy terlalu kuat berbanding saya

sy cuma si semut yg cuba lari dari hujan lebat
sedangkan cinta hati redah ribut utk cari selamat

lemahnya sy..




06 June 2013

ade smartphone kan... sila bertindak bijak.. haha

pernah jadi mcmni x kt korg?? 

pusing setiap level sebab nk carik kereta?

haha... ok, aku penah... 2x kena da pun..
muahahahahah.... 
mcmana bole jadi 2x? 

1st time kena masa park kt sunway piramid...
nk sgt kekdahnya pi sunway piramid kn..
pastu dgn yakin! 

alaaaaaa... xyah amek gambo laaa.. sure ingat pnye laa..
park ktner.. skali kan... kn... kn....

LUPE!

haha.. so, jom laaaa kite berpusing2 setiap level sambil lalalalala carik encik kereta ade kat mana..
siyes.. klau laaa masa tu aku sarung high heels.. 
aku rasa mmg aku da tanggal kasut.. jinjing laaaa sambil pusing2 kt situ...

haha.. akhirnya bila jumpe jer encik kereta..
terus on aircond kuat2.. panasss oi panaassss...
peluh2 da pusing...

dan 

aku ingatkan.. itulah terakhir kali aku pusing2 level carik kereta..
rupenya kena lagi skali...
hadoiyaiiiii....
kali ni kena kt times square plak.. sudahnya, mor ke barat aku ke utara...
masing2 carik cik kereta plak...

siyesss... pasni ade fon canggih alam... yg smartfon sgt kekdahnya.. 
silaaaa laaaa amek gambo siap2.. sebelum shopping2 kononnya.. haha..
kot x.. mmg mcm praktis  tawaf kt mekah jadinya...






05 June 2013

peace.. =)

kenapa org suka salahkan takdir bila terjadinya sesuatu?
knp xpernah salahkan diri kita sendiri yg xpernah nk menilai sesuatu sebelum buat sesuatu?
tu masalah diri kita sbnanya...

semenjak kebelakangan ni.. sejak2 aku slalu disoal dgn pelbagai soalan yg wooww..
sungguh rasa mcm artis kekdahnya...
terus aku rasa cm nk tape smua jawapan2 yg aku ade untuk dorg2 yg suka bertanya soalan pelik2 ni siap2... :)

xfaham? aku pn sbnanya susah nau nk faham... tp aku sedang cuba nk faham ni... 
beberapa hari ni.. aku rasa mcm aku da makin jauh dari landasan yg sepatutnya... sungguh aku mmg xfaham knp... betullaa... kadang2 aku terlampau suka memerhati dan memikir sesuatu benda secara paksa sampai kdang aku leka.. 

lama2 baru aku sedar... 
knp Allah x tunaikan impian dan harapan aku harini... 
sbb Allah sememangnya da rencanakn yg terbaik utk kita... cuma kadang2 kita yg dok leka sgt mengharapkan sesuatu perkara berlaku dgn kemahuan dan kehendak kita... 

aku rasa aku dah ade keputusan terbaik utk aku skrg ni.. ;)

01 June 2013

today its the day =)

makanya da terjawab la sudah... kenapa aku menghitung hari..
kenapa aku dok kira2 kat status bbm... 
dok kira2 kt post IG...

Happy 24th Birthday to me

syukur Alhamdulillah...
aku masih disini... 
masih bernafas dibumi kepunyaanMu,Ya Allah..
setinggi2 junjungan kasih buat rasulku, Nabi Muhammad s.a.w...
sepenuh kasih sayang dan cinta hingga akhir hayat buat kedua ibu bapa yg
melahirkan dan membesarkan aku..
sepenuh limpah kasih sayang buat smua insan2 disekeliling yg sentiasa ada saat jatuh bangunku...

Alhamdulillah..syukran Ya Allah diberikan aku sepenuh ruang kasihMu utk aku menikmati rahmat dari isi bumimu..

syukran Ya Allah.. ditemukan aku dgn insan2 yg penuh dgn kasih sayang...
syukran Ya Allah diberikan aku sepenuh rasa ketabahan... 
syukran Ya Allah... 



ni namanya sambut in advance befday...

^_^