aku hargai...

29 April 2014

hakikat yang kena telan seharian.

ade lagik 15 minit utk aku membebel tak tentu hala...
lama da rasanya aku takde pun nak buat sesi2 luahan prasaan kat blog ni..
tapi betul la kata seseorang.. once ko da pendam sesuatu tu lama sangat2 da.. 
end up sampai satu tahap..
ko da tak mampu lagi nak pendam..

takde port lagik nak simpan bak hang...
aku da malas sebenarnya nk komen ape2 pun pasal persekitaran..
pada aku, lantak ngko la.. ngko ade life ngko.. dan aku ade life aku...
toksah rajin kacau life aku cemana aku takde pun nak kacau life ngko..
makanya beware!

aku sebenarnya tak tau ape yang aku simpan..
sebab aku rasa smua2 tu macam masalah yg sama sebenarnya..
masalah yang berulang2...


adela sorang hamba Allah ni..
aku sebenarnya da makin jelak jadik ala2 patung yang cuma tengok dan perhati apekah lagi presepsi ngko nak kasik kat aku... terlampau rajin komentar begitu dan begini.. usah begitu dan usah begini..
ade yang kata aku makin garang... kenapa jadi cmtu balik?
aku rasa aku bukan garang... cuma aku cuba pertahankan diri aku je..
tapi biaselah.. mereka2 yang sentiasa sangka mereka adalah princess.. mereka adalah wanita melayu terakhir.. mereka adalah yang paling lemah gemalai.. mereka yang paling tersusun dan cantik susun aturnya..ntahla... aku bosan.. 
sebab betul aku kasar.. tapi aku tak ganggu gugat hidup mereka...
mudahnya berkata2..

ngko kena faham begitu dan begitu..
barangkali situasi tu belum kena pada muka mereka sendiri.. jadinya mereka beranggapan mereka mampu berada didalam situasi yang sebenarnya mereka tak pernah rasa pun...
kerap kali sebenarnya da disogok dengan ayat.. "aku lebih dlu rasa"
tapi aku tak yakin smua benda dalam dunia ni ngko da rasa...
kitaran pengalaman kita smua adalah berbeza...begitu jugak dengan ujian yang Allah turunkan...
usah semudahnya berkata2....

part lain pulak...
bila ade yang suka sangat2 laaa haih melontarkan bahasa2 membodohkan orang...
memekakkan orang... kadang aku terfikir.. andai 1 day, Allah makbulkan dan lontarkan semua tu berbalik pada dia...
tak terfikir ke hape...asiklaaa orang lain salah.. dia saje betul..
asiklaaa orang lain smua bodoh dia saje pandai..
betapa mudah sgguh jatuhkan hukum orang begitu dan orang begini...
mazhab mana la diguna pakai dengan seronoknya memaki hamun orang...
benda2 camni la yang menjadikan makin kelat rasanya nak berhadapan...

apabila punya perasaan terlampau hebat..
manusia..

hakikat yang kena telan seharian.. 

18 April 2014

Kuala Lumpur ~ Kota Bharu

ni kategori cite basi dah..
kehkehkeh...

sebab baru teringat kan..
nasiblaa..

so aku fly ke kota bharu pagi  29/10/2013..
plan nak kata betul2 plan takde la pulak..
kira plan2 camtu then go..

aku sampai kat kota bharu dalam pukul 10.30 pagi camtu...
kak inah memang da maklum kedatangan kiteorang..
time tu beberapa hari sebelum majlis akad nikah kak inah dgn abg boboi..

kira aku tak tempuh majlis dorang kat kelantan la.. 
datang awal sikit...
hihi...




oleh kerana tak dapat nak gebang2 dengan kak inah pagi tu..
sebab dia pun keje...
then kami jenjalan dulu ke pasar siti khadijah..
memang thrill jalan aci redah ni..
sebab last aku datang kelantan masa umur aku 15..
sekarang da lebih 10tahun tak penah jejak kesana...

memang merembat la segala tok nenek kopok..
souvenir.. kain batik mak.. kain pelikat...
sume2 pi beli...

pastu malas nak berangkut dalam flight..
haku pos je siap2 ke KL..




da malam barulah dapat jenjalan..
k.inah bawak pi wakaf che yeh..
sbnanya takde beza pun dengan uptown kat shah alam..

takde nak membeli ape pun..
sebab pagi tu da memborong sakan kat pasar khadijah kan...








laluan seterusnya..
ke pantai..

ni memang kedai untuk orang bercinta2..
kemain suram ala2 kedai..
kehkehkehkeh..








sekejap je kat sana..
semalam datang..
arini balik daaaa...

k. inah hantar ke airport pagi tu..
masa ni masih bakal pengantin..
sekarang da menghitung hari tggu anak sulung dorang..
wahh.. eksaited...

^_^




tengok tarikh kat bawah tu da seram..
2013 ok...
lantak.. hahaha.. baru nak apdate... 

RAINFOREST RESORT ~ KELAS DAN HARI2 TERAKHIR

hari2 terakhir uolss..
haruslaa heaven..

malam sebelum tempuh esok hari..
dalam kelas memang memacam program..
sungguh memang tak boring macam kebanyakkan course yang aku pi sebelum ni..
kot tak, separuh masa pertama aku da gol da..

memang konsider ke laut sungguh..






kira rajin jugek la dorang2 ni..
ade je idea memalam buta..
aku memang da flat gile..
mengantuk jgn cakaplaaa...

tp lagi masuk tgh malam..
lagi sronok dorang carik idea..
sudahnya.. aku paksa sume2 hantar aku depan pintu bilik..
korang nak sangat buat keje memalam kan.. 









jigsaw puzzle punye alkisah..





last day!

yeay!!!

dia punye tahap gembira sebab da last day..
perghhh.. tak bole nak cakap happynya tuh...
stanby pepagi nak ke seberang sungai lagik..





de' tupai grup



pagi tu kteorang ke lata berkoh..
ntah betol ntah tidak aku eja nih..
ni kategori yg aku paling lemah..
masuk klua utan.. sungai lagik..
perghhh!! dia punye stress...

tak tau nak cakap...
lagi2 pulak grup2 kat blkg sibuk suh jalan cepat...
akak depan aku pulak jalan macam tengah tengok handbeg kat shopping mall..

lastly sampai jugek kat sini..
tour guide tak kasi mandi..
sebab bukan kawasan mandi katanya..
tapi baru kasitau.. member sebelah dah buat terjun tiruk dalam tu..
perghh




sekitar kawasan sungai..
tengok gambo jela...
malas da nak bebel.. hahaa..

da takde idea da nk taip..














































































kelah sanctuary..
aku ingat ade kolam kelah ke hape..
rupenya kelah tu dalam sungai tu jugek...
lepas je buat game yg buat muka kiteorang sume biru..
smua pakat lompat dalam air...

bahagia sungguh..
mujur da safety siap2..

tu pun haku kena jirus jugek..
cissss







dalam 12tghari..
smua da diarahkan pi ke bot masing2..
yeayyy.. nak balik....

tak sabar nak jumpa line internet yg full..
koh koh koh...




malas aku nak taip banyak2 daa...
jenuh.. bukan ingat sangat pun kat sana...

17 April 2014

RAIN FOREST RESORT, TAMAN NEGARA ~ HIKING


hari ke berape ni?
memang aku da tak ingat da..
duduk dalam hutan memang buat aku lupa hari lupa tarikh sebenarnya..
haha..nampak sangat laaaa gebangnya ye dak...

pepagi lagik kteorang da berkumpul..
pagi tak pagi sangatlaaa..
suruh kumpul pukul 7pagi..
730 pagi pun ade yang tak sampai lagik...

so weolss yang da sampai memang gini la gaya...




aku dengan aj memang geng bebetoi kat sana..
kena marah pun sesama.. haha...
mampu ngko macam pas baton kteorg kena marah dengan diva..
terkedu kami...



aj ler ngajor lompat2 cam gini..
senak perut aku...






















group de' tupai..
mana datang nama tupai pun tak taula..
aku sokong je..
paling malas nak pikir..








masanya da sampai..


1. aku takut air! 
2. aku memang takut air!
3. aku sangat2 takut air!
sekian..


ni pun aku da termenung...
kukuh ke bot ni..
kang klau terbalik acaner..
kang klau aku tak bole berenang camne..
kang klau aku panik cemane..

banyak ok soklan...
aku pandang kiri kanan.. 
sume cam main redah..
cam rileks je...
then.. takkan ngko nak kena tinggal pulak da kan...
jadik.. tak reti2 nak naik cepat...





sampai daaaa...
yeay!








park centre..
tggu dorang2 yang nak amik gambo kat dalam hutan tu buat lesen..
amik gambo pun kena ade lesen yek..
jangan memain..














paling kiri...
abg paling kecik2...
tour guide kteorang...
paling sempoi..
muka dia macam ala2 sazali samad..

seronok sebab abg ni tau memacam pasal hutan..
pasal pokok2 yang aku tak penah tau pun wujud...











sekitar dalam hutan.















paling belakang..
urusetia paling best..

kejap2 kang tanya..
nad ok..
kejap kang..
nad ok?


maafkan saya wahai urusetia banyak menyusahkan anda sepanjang ade kat sana....

kejap kang aku mintak tuko bilik...
kejap kang aku nak ubat..
kejap kang aku mintak minyak angin..
nasib baik dia tak kasik aku penampor..

tahniah! anda urusetia paling best..
haha...